«Παράπλευρες απώλειες» φέρνουν οι επεμβάσεις στου «Βούρλη»

«Παράπλευρες απώλειες» φέρνουν οι επεμβάσεις στου «Βούρλη» - Σύρος - Ερμούπολη -Φωνές διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της στάσης του Mini Bus

Φωνές διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της στάσης του Mini Bus

 
Παραλήπτης δεκάδων διαμαρτυριών έχει γίνει ο «Λ» από τότε που τέθηκε σε ισχύ το προσωρινό μέτρο της μεταφοράς της αφετηρίας του Mini Bus από την Δόξα στον Άγιο Νικόλαο, με τους δημότες να υποστηρίζουν ότι πρέπει πολύ σύντομα να γίνει κάτι για να πάψει η ταλαιπωρία του κόσμου.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Υπαρκτό το πρόβλημα στου «Βούρλη»
 
Ως γνωστόν, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά τις διερευνητικές τομές που έγιναν στον δρόμο, μπροστά από το ξενοδοχείο «Βούρλη», τις οποίες διενέργησε η Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί, σε πρώτη φάση, το μέγεθος του προβλήματος, εξαιτίας των καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
 
Μετά τις ενδείξεις ότι στο σημείο εκείνο ο δρόμος παρουσιάζει γεωλογικό πρόβλημα, ο Δήμος αποφάσισε μια ακόμη διερεύνηση, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το οπλισμένο σκυρόδεμα  σε σχήμα «φουρκέτας», που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’80, προκειμένου να κρατηθεί ο δρόμος, και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, αν αυτό απαιτείται.
 
Επίσης, παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν και στο τοιχίο έναντι του ξενοδοχείου, το οποίο φαίνεται να δέχεται σοβαρές πιέσεις από τον δρόμο.
Για τους λόγους αυτούς, η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της είχε ενημερώσει αρχικά ότι η διέλευση των οχημάτων θα διακόπτονταν κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ τα δρομολόγια του Mini Bus προς «Δόξα» θα εκτελούνταν, αλλά με αφετηρία την πίσω πλευρά του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, μέτρο το οποίο ισχύει μέχρι και τώρα.
 
Συμπληρωματικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, λόγω των συχνών κατολισθητικών φαινομένων και σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων κυκλοφορίας άνω των 5 τόνων από τη διασταύρωση της οδού Μπαμπαγιώτου με Νικ. Φιλάρετου, της οδού Μαυροκορδάτου και τμήμα της οδού Αγ. Δημητρίου έως τον ανοιχτό χώρο στάθμευσης στην περιοχή Δόξα.
 
Απίστευτη η ταλαιπωρία για τους επιβάτες της γραμμής
 
Όλη αυτή η ρευστή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την προσωρινή μεταφορά της αφετηρίας του Mini Bus στον Άγιο Νικόλαο, δεδομένου πως δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο για το μέχρι πότε θα ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο, έχει δημιουργήσει απίστευτη ταλαιπωρία σε όλους τους επιβάτες της γραμμής διότι πλέον έχουν να διανύσουν μια ανηφορική διαδρομή με τα πόδια έως την Δόξα, μεταφέροντας και διάφορα βάρη, όπως τα ψώνια της καθημερινότητας, τις βαλίτσες τους όταν έρχονται ή φεύγουν από τη Σύρο και άλλα πολλά.
 
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι η αφετηρία - τερματικός σταθμός εξυπηρετεί και τους δημότες/επισκέπτες που μένουν προς την περιοχή του Αγίου Δημητρίου και προς το Κοράκι, έχοντας να διανύσουν ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από αυτούς που μένουν κοντά στη Δόξα.
Επιπρόσθετα, πολλοί από τους επιβάτες είναι ηλικιωμένοι που δεν έχουν τις αντοχές να εκτίθενται στο κρύο και στη βροχή, οπότε γίνεται κατανοητό πόσο αρνητικά έχει επηρεάσει το μέτρο αυτό την καθημερινότητα όλων αυτών των ανθρώπων, που είχαν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα τη μεταφορά τους με την αστική συγκοινωνία, η οποία τροποποιήθηκε ριζικά και χωρίς καμία προειδοποίηση.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η γραμμή Κλειστό - Δόξα και τούμπαλιν αποτελεί την πιο πολυπληθή γραμμή της αστικής επικοινωνίας της Ερμούπολης, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημασία του όλου προβλήματος.
 
Συνάντηση Τ.Υ. με τα συναρμόδια υπουργεία
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον νέο αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκο Βακόνδιο, μας ενημέρωσε ότι επίκειται την επόμενη εβδομάδα συνάντηση μελών της Τεχνικής Υπηρεσίας με τους υπευθύνους των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να επιτευχθεί μια περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου, το ύψος του οποίου είναι πάρα πολύ υψηλό για να καλυφτεί μόνο από τους πόρους του Δήμου.
 
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα υπάρξουν οι συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για το αν θα προχωρήσει και με κρατικά κονδύλια η χρηματοδότηση του έργου (αποκατάσταση στατικότητας δρόμου, τοιχίων και πεζοδρομίων), το οποίο ουσιαστικά θα καλύψει την περιοχή από το ξενοδοχείο του Βούρλη μέχρι λίγο πριν την διασταύρωση που οδηγεί στην Αστυνομία.
 
Από το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών, θα προκύψουν - λογικά μετά την περίοδο του Πάσχα - και οι όποιες αποφάσεις της  Δημοτικής Αρχής για το τι μέλλει γενέσθαι με την αφετηρία, αλλά και τις αλλαγές των δρομολογίων του Mini Bus (αύξηση δρομολογίων για Βροντάδο και Δήλι από Λαλακιά), που προτείνει μεγάλη μερίδα των επιβατών.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε και ο κ. Βακόνδιος, το όλο ζήτημα θα τραβήξει χρονικά καθώς και οι όποιες εναλλακτικές λύσεις βρεθούν για το ζήτημα των δρομολογίων και αν τελικά ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης του δρόμου, το διάστημα που θα χρειαστεί για να υλοποιηθούν και οι δύο περιπτώσεις θα είναι αρκετά μεγάλο, καθώς βρίσκονται σε συνάρτηση και με άλλα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.