Μέγιστο το πρόβλημα σε συνοικίες της Ερμούπολης

Μέγιστο το πρόβλημα σε συνοικίες της Ερμούπολης - Σύρος - Μανώλης Βορρίσης - Ελπιδοφόρα δράση για ολική διαχείριση των αδέσποτων γατιών
Ελπιδοφόρα δράση για ολική διαχείριση των αδέσποτων γατιών
 
Ένα μείζον πρόβλημα που έχει αναδειχθεί κατά καιρούς από πολλούς κατοίκους της Ερμούπολης είναι η έντονη δυσοσμία και έλλειψη καθαριότητας που προέρχεται από την ανεξέλεγκτη τροφοδοσία αδέσποτων ζώων, σε πάρα πολλές γειτονιές της Ερμούπολης.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Συνοικίες όπως το Βροντάδο, τα Βαπόρια, το Καρνάγιο και πολλές άλλες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς πραγματικά αποτελεί άθλο για να διασχίσεις αυτές τις περιοχές από τις τροφές που τοποθετούν απεριόριστα πολλοί συμπολίτες μας αλλά και από τα περιττώματα των ζώων, που αποτελούν και αυτά θύματα μιας ελλιπώς πληροφορημένης κοινωνίας.
 
Το θέμα αυτό απασχόλησε για άλλη μια φορά τα όργανα του Δήμου και πολλούς ιδιώτες εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να ενώσουν δυνάμεις ώστε να περιοριστεί σε ένα βαθμό αυτό το πρόβλημα, με καινοτόμες δράσεις και κυρίως πληροφόρηση για το τι πρέπει να κάνουν οι ζωόφιλοι.
 
Τοποθέτηση υποδομών σίτισης και στείρωση αδέσποτων γατιών
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας της Ερμούπολης και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς από τα μέλη του Σώματος, καθώς υπήρξε θετική ανταπόκριση για στοχευμένες δράσεις και από το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου, που συνυπέγραψαν τόσο η κτηνίατρος Αρτεμισία Μονογυιού, όσο και ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου.
Μία από τις δράσεις αυτές αποτελεί και η τοποθέτηση υποδομών σίτισης για άστεγες γάτες στην Ερμούπολη.
 
Με έγγραφο της, η Υπηρεσία του Δήμου δηλώνει ότι υποστηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια της ομάδας εθελοντών, με επικεφαλής τον ιδιώτη κτηνίατρο Μανώλη Βορρίση, οι οποίοι έχουν αναλάβει ν’ αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδέσποτων γατιών σε πάσχουσες περιοχές της Ερμούπολης.
Ήδη έχουν διαπιστωθεί θετικά αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την καθαριότητα των συγκεκριμένων περιοχών, όσο και στη διαχείριση του πληθυσμού των γατιών, με τη βοήθεια των στειρώσεων που πραγματοποιούνται.
 
Ύστερα από την κοινοποίηση αυτού του εγγράφου, σύσσωμα το Συμβούλια αποφάσισαν να προτείνουν τη συνέχεια και επέκταση του πιλοτικού αυτού μέτρου στην Μεταμόρφωση και στον Ξηρόκαμπο, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές το πρόβλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ακόμα και για τη δημόσια υγεία, ενώ με την πρώτη αναμόρφωση του 2017 θα προβλεφθεί και ένα κονδύλι που θα διατεθεί στην ομάδα του κ. Βορρίση για τις στειρώσεις.
 
Η ταυτότητα και το έργο των εθελοντών
Η ομάδα εθελοντών του κ. Βορρίση δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στη Σύρο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γατιών και κατ' επέκταση των γειτονιών, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό τους, την επιπόλαια αίτηση τους (σε πεζοδρόμια, πεζούλια, δρόμο κλπ ) και τη διαχείριση των κοπράνων τους.
 
Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που προσπαθεί να λειτουργήσει οργανωμένα και πιλοτικά σε κάποιες περιοχές, δουλεύοντας με το εξής πλάνο:
  • Ενημέρωση γειτονιών και δημιουργία δικτύου εθελοντών στις γειτονιές που ενδιαφέρονται να συνδράμουν στο πρόγραμμα.
  • Στειρώσεις. Ο πιο αποτελεσματικός και ανθρώπινος τρόπος διαχείρισης πληθυσμού και μείωσης υπερπληθυσμού. Όποιοι άλλοι τρόποι δεν μειώνουν τον αριθμό των γατιών αποδεδειγμένα επιστημονικά. Εξαφανίζοντας γάτες από μία γειτονιά, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο γι' άλλες από άλλες γειτονιές.
  • Τοποθέτηση ταϊστρών για τη διαχείριση του επιπόλαιου ταΐσματος. Πολλοί δημότες και επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ βρώμικες πρακτικές από ανθρώπους που το κάνουν για χρόνια.
  • Διαχείριση κοπράνων. Η πρωτοβουλία βρίσκεται στη φάση δημιουργίας τουαλέτας για γάτες, πρακτικής και καλαίσθητης, για περιοχές που στερούνται χώματος και δημιουργείται έντονο πρόβλημα με τα κόπρανα.
Οι εθελοντές δουλεύουν αποτελεσματικά στις περιοχές Καρνάγιο, Ζυγοπλάστιγγα, ΔΕΗ, Νησάκι, Νοσοκομείο, Νεώριο, Βαπόρια και πέριξ της Στέγης Ανηλίκων, που είναι το πρώτο αμιγώς αστικό κομμάτι που δραστηριοποιείται η ομάδα.
 
Έχουν πραγματοποιηθεί πλέον των 100 στειρώσεων τους τελευταίους μήνες στις παραπάνω περιοχές, μειώνοντας δια παντός νέες γέννες από αυτές τις γάτες. Οι γειτονιές συνεχίζονται να επιτηρούνται ώστε να εξασφαλιστεί η μακροημέρευση του προγράμματος
 
Έχουν αναβαθμίσει 3 περιοχές με τη δημιουργία Κήπων της Γάτας και Καφέ της Γάτας, που - κατά γενική ομολογία - τράβηξαν το μάτι σε ντόπιους και επισκέπτες.
Όλες οι δράσεις στηρίζονται στην ιδιωτική χρηματοδότηση ολίγων και στον εθελοντισμό.
Κατόπι όλων των παραπάνω, η ομάδα του κ. Βορρίση προχώρησε στην τοποθέτηση ταϊστρών στις περιοχές Νησάκι (Πινακοθήκη), Καρνάγιο (απέναντι από ιχθυοπωλείο Αιγαίο), Νοσοκομείο (στο πάρκο δίπλα), Κέντρο Ερμούπολης (πλησίον Στέγης Ανηλίκων), με κάθε ταΐστρα να παρακολουθείται από τον φροντιστή της και υπεύθυνο για την καθαριότητα της.
 
Εδώ αξίζει να σημειωθεί η άξια συγχαρητηρίων κίνηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαΐδος Μενδρινού, η οποία έχει αναλάβει ως υπεύθυνη την ταΐστρα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.