Νόμιμο …αλλά ηθικό;

Νόμιμο …αλλά ηθικό; - Σύρος - Ερμούπολη - Ο Δήμαρχος διεκδικεί τα οφειλόμενα του από το ΚΕΚ Φερεκύδη

Ο Δήμαρχος διεκδικεί τα οφειλόμενα του από το ΚΕΚ Φερεκύδη

 
Αντικείμενο συζήτησης στη τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε η διεκδίκηση του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού για τα οφειλόμενα που έχει λαμβάνειν από τη θητεία του στο ΚΕΚ Φερεκύδης.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Το θέμα συζητήθηκε μαζί με την αντίστοιχη απαίτηση της κας Κατραμάδου καθώς και οι δύο έχουν δικαιωθεί σε δικαστικό επίπεδο πριν τον Φλεβάρη του 2017.
 
Αξίζει να σημειωθεί αυτή η ημερομηνία καθώς, όπως τόνισε – ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Παπαμανώλης, όποιες δικαστικές αποφάσεις έχουν τελεσιδικήσει πριν από αυτή την ημερομηνία και που αφορούν σε οικονομικές διεκδικήσεις κατά των Δήμων, υπάρχει πρόβλεψη αποπληρωμής τους μέσω ενός νέου προγράμματος που ψηφίστηκε για τους ΟΤΑ.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαμανώλης, ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής, αφού ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Φωτεινιάς έθεσε το θέμα στην ηθική του υπόσταση, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δήλωσε τα εξής: «Ο σκοπός ο δικός μου είναι να μην επιβαρυνθεί ούτε λεπτό ο Δήμος από τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες του ΚΕΚ Φερεκύδη και θα διεκδικήσουμε γι αυτό τον σκοπό χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου αφορά σε υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει πριν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, άρα δεν έχουμε άλλες περιπτώσεις που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης, οπότε ο σκοπός είναι να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος από το Υπουργείο για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα.
 
Ότι και να γίνει σε σχέση με το ηθικό κομμάτι που επικαλείται η μειοψηφία, παραμένει ως ένας βραχνάς ακόμη του Δήμου για οφειλές του παρελθόντος. Δηλαδή, ακόμα και αν αναβάλαμε την εξόφληση των οφειλομένων στον κ. Μαραγκό, σε κάποια στιγμή θα το ξαναέβλεπε μπροστά του ο Δήμος. Απλά τώρα είναι μεγάλη ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν, βεβαίως, ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα, τα οφειλόμενα σαφώς θα ρυθμιστούν να δίνονται σε δόσεις.
 
Δυστυχώς, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είχαν χάσει τις δίκες τους στο παρελθόν, αλλά τελικά δικαιώθηκαν με πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου, οι οποίες όμως τελεσιδίκησαν μέσα στον Μάρτιο».
 
Ν. Φωτεινιάς: «Νόμιμο αλλά όχι ηθικό»
 
Σε εντελώς, όμως, αντίθετο κλίμα κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Φωτεινιά, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ηθική διάσταση του θέματος.
 
«Η απαίτηση του Δημάρχου νομίμως έφτασε ως θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, όμως κατά την άποψη τη δική μου δεν είναι ηθικό διότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας χρωστάει σε πάρα πολλούς προμηθευτές για παροχές υπηρεσιών για πάνω από 8 μήνες. Και τώρα ζητάει ο Δήμαρχος να λάβει ένα ποσό, ανεξάρτητα αν ζητάει να γίνει συμβιβασμός και να μειωθεί το συνολικό που του έχει επιδικαστεί. Αν αποπληρώσει ο Δήμος αυτό το ποσό (περίπου 20.000 ευρώ), θα πρέπει να εγγραφεί σε συγκεκριμένο κωδικό στον προϋπολογισμό, οπότε θα μειωθεί η δυνατότητα του Δήμου να αποπληρώσει τους ντόπιους προμηθευτές, τους οποίους έχει να πληρώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πρώτιστο και ηθικό είναι ο Δήμος να πληρώσει πρώτα τους προμηθευτές για να μπορέσουν και αυτοί να ελαφρύνουν λίγο τη θέση τους. Και από την ώρα που ο Δήμος κάνει άτυπη στάση πληρωμών και δεν πληρώνει την αγορά, δεν μπορούμε εμείς να δώσουμε χρήματα και να αφήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο απλήρωτο. Γι αυτό πρότεινα να αναβάλλουμε τη συζήτηση του θέματος και να περιμένουμε τι θα πει το Υπουργείο Εσωτερικών ως προς αυτό το ζήτημα, οπότε αν πληρωθούν από εκεί και δεν επιβαρυνθεί ο Δήμος, τότε θα υπερψηφίσουμε κι εμείς το θέμα. Προς το παρών, πάντως, ψηφίσαμε λευκό», κατέληξε ο κ. Φωτεινιάς.