Οι επικεφαλής των παρατάξεων για τον προϋπολογισμό του 2017

Οι  επικεφαλής των παρατάξεων για τον προϋπολογισμό του 2017- Σύρος - Ερμούπολη -«Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Δήμος»…  «Έγκλημα εκ προμελέτης κατά των δημοτών»
«Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Δήμος»… «Έγκλημα εκ προμελέτης κατά των δημοτών»

 

Παρακάτω ακολουθούν οι τοποθετήσεις και τα πολιτικά σχόλια που έκαναν στον «Λ» οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων επί του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2017.

του Θεοδόση Δανάμπαση

Ανδρέας Γιαλόγλου: «Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Δήμος»

«Όπως εγκαίρως είχαμε επισημάνει κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 στην Οικονομική Επιτροπή, το σχέδιο πλέον του φετινού προϋπολογισμού έρχεται να επιβεβαιώσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας. Παρά την έκτακτη επιχορήγηση των 220.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών και την τεχνητή μείωση που επιχειρείται στις κύριες λειτουργικές δαπάνες, είναι πέρα από εμφανής η συρρίκνωση των δαπανών στους νευραλγικούς τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και των κοινωνικών δαπανών. Ταυτόχρονα, τα δημοτικά τέλη αυξάνονται κατά 30% στην Άνω Σύρο και κατά 19% στην Ποσειδωνία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό των δημοτών που ήδη βάλλεται επί χρόνια από τις επιπτώσεις των μνημονίων, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα εξακολουθεί να καταρτίζεται με μη ρεαλιστικές προβλέψεις, οι οποίες φέτος οδήγησαν σε αποκλίσεις της τάξης του 75% ως προς της εκτέλεσή του και προοιωνίζεται αντίστοιχη πλασματική εικόνα και για το 2017».

Παύλος Χρυσαφίδης: «Έγκλημα εκ προμελέτης κατά των δημοτών»

«Δεν υπάρχει δημότης που δεν θα στοιχημάτιζε ότι η Αντιπολίτευση και φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου. Ήδη, οι άλλες παρατάξεις έχουν "προλάβει" με δικά τους κριτήρια να κατακεραυνώσουν τη Δημοτική Αρχή. Εμείς με καθαρά ευθύνη της παράταξης του κ. Γιαλόγλου έχουμε αποκλειστεί από την Οικονομική Επιτροπή .
 

Είχαμε και έχουμε καθαρή και ξάστερη πολιτική θέση ως προς την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλουμε και επιδιώκουμε ένα άλλο νόμο από τον "Καλλικράτη",  που θα γίνει μοχλός πραγματικής Αυτοδιοίκησης, τόσο πολιτικά όσο  και οικονομικά.
 

Η πλειοψηφία των τοπικών αρχόντων ακολουθεί λάθος πολιτική. Έχει αφεθεί - χωρίς καμία διάθεση διεκδίκησης αύξησης του μεριδίου της από την κεντρική φορολόγηση - σε  μια καθαρά διαχειριστική τακτική που βοηθά και εφησυχάζει την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, που, με την σειρά της, τους επιτρέπει χρόνια τώρα να ξοδεύουν χρήματα των δημοτών σε απευθείας αναθέσεις, σε αμφιβόλου χρησιμότητας μελέτες και σε συμβάσεις που κατά το πλείστον εξυπηρετούν  «ημετέρους». Σπατάλη διαχρονική χρημάτων  που την νέμεται συγκεκριμένος κύκλος της κάθε Δημοτικής Αρχής. Έγκλημα κατά των δημοτών και εκ προμελέτης και κατ' εξακολούθηση δηλαδή.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί η όλη πολιτική της Δημοτικής Αρχής είναι σε λάθος κατεύθυνση και ευτυχώς οι πολίτες έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται
Αν είχε ως προτεραιότητα τον Δημότη, θα έβρισκε τρόπους να μην του αυξήσει τα τέλη  και μάλιστα σε περίοδο που τον έχουν αφαιμάξει τράπεζες και κεντρική φορολόγηση. Υπάρχουν  στον προϋπολογισμό φανερές μειώσεις κοινωνικών και άλλων παροχών, αλλά και κρυφές, που θα προκύψουν σίγουρα από την εμμονή της Δημοτικής Αρχής σε λάθος προτεραιότητες. 

 

Αν δεν πάψει ο Δήμος να είναι απλός διαχειριστής και δεν αρχίσει να διεκδικεί αλλά και  να εξοικονομεί  πόρους που πασίδηλα κατασπαταλά σε προεκλογικά γραμμάτια και υποσχετικές, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Παρεμβάσεις που αποσκοπούν να παρουσιάζεται ο Δήμος σαν υπέρμαχος και πρωτεργάτης της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του, βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.
 

Από την άλλη, δεν παραβλέπουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια, έχει υποστεί πάρα πολλά από τις συνέπειες των οικονομικών επιλογών και των μνημονίων. Οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί αρκετά, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων επίσης, κάτι που όμως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι αιρετοί που - αντί να διεκδικούν - απλά διαχειρίζονται.
 

Οι λύσεις θέλουν αγώνα και οι φιλολαϊκές προοπτικές, θέλουν όραμα, προτάσεις, διεκδίκηση και λύσεις έξω από τα στενά πλαίσια της αρένας που τους έχει περιορίσει το κεντρικό κράτος- χρόνια τώρα- και που έχουν μάθει να κινούνται».

Νικόλας Καϊλης: «Καμία πολιτική της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να αποβεί προς όφελος μας»

«Η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται μέσα σε έναν κυκεώνα κοινωνικών εξελίξεων αλλά και σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Τοπικής Διοίκησης και τη βαθύτερη σύνδεση της με τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές.

Πίσω από τον ενδοοικογενειακό καυγά μεταξύ των υπόλοιπων παρατάξεων που έγινε κατά τη συζήτηση των Δημοτικών Τελών για το 2017, κρύβεται η πραγματικότητα της κυριαρχίας της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του Δήμου, όπως αυτή καταγράφεται και στον προϋπολογισμό, με το περίπου 40% των εσόδων του να προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο περίπου 60% να αποτελείται από «ίδια έσοδα» του Δήμου, δηλαδή από τους δημότες, τις δικές μας τσέπες που είναι ήδη ρημαγμένες από τις αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τη ίδια στιγμή, οξυμμένα παραμένουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, που η στήριξη τους έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Με την χρηματοδότηση ευκαιριακών δράσεων και την αξιοποίηση προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει με διάφορα προγράμματα ιατρικών ελέγχων και δομές όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ.α. Ενώ επιτακτικό είναι και το θέμα της μη ύπαρξης γιατρού στα ΚΑΠΗ του Δήμου. Το πρόβλημα με το προσωπικό παραμένει επίσης εκρηκτικό, η Φιλαρμονική υπολειτουργεί, οι εργολαβίες ήδη τείνουν να γίνουν κανόνας, ενώ έχουμε και εποχιακή εντατικοποίηση και καταστρατήγηση της 5ημερης εργασίας, αξιοποιώντας τεχνηέντως αποφάσεις για 24ωρη λειτουργία υπηρεσιών σε καίριους τομείς, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, καλύπτοντας έτσι τις ελλείψεις προσωπικού.

Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, βάζουμε στον πυρήνα της κριτικής μας στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των δημοτών. Είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί. όπως έχει ήδη φανεί, αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες μας. Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, που είναι και βασική υποχρέωση της Πολιτείας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό.

Καμία πολιτική, καμία στρατηγική στόχευση της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να αποβεί προς όφελος μας, εφόσον δεν διεκδικεί την κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. Που δεν εξασφαλίζει την επαρκή στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών του Δήμου, με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων. Την κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1/5 που βάζει σοβαρότατα εμπόδια στην ορθή λειτουργία των δήμων. Και, φυσικά, μείωση των ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός μας, άρνηση της αποδοχής των στόχων του Μεσοπρόθεσμου που μετατρέπει τον Δήμο σε πολλαπλασιαστή των φορομπηχτικών μηχανισμών εις βάρος μας».