«Το θέμα δεν είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί, αλλά ο Έλληνας»

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης- Σύρος - Εκτός ύλης - Λόγος των Κυκλκάδων - Θέατρο Απόλλων

Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μιλά στον «ΛΟΓΟ»

 
Μια εξαιρετική παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι σήμερα,  Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 21:30 δηλώσουν παρουσία στο θέατρο “Απόλλων”.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Πρόκειται για το «Εκτός ύλης» του Κώστα Λεϊμονή, ένα πόνημα κοινωνικοπολιτικό (απέσπασε το βραβείο θεατρικού έργου το 2016 από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών), το οποίο - υπό τη σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση - δημιουργεί το αδιαχώρητο στις θεατρικές αίθουσες που ανεβαίνει.
 
Όπως δήλωσε στο «Λ» ο κ. Σκιαδαρέσης, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει στο Συριανό κοινό δουλειά του, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην παρέμβαση της δικής μας Άντζυ Νομικού.
 
Η υπόθεση άκρως επίκαιρη: Μια ολόκληρη χώρα κι  ένας λαός σε ηθική και οικονομική κρίση, χωρίς καμία ουσιαστική ανάληψη ευθύνης για τα πεπραγμένα. Έτσι ένας βουλευτής, που έχει διατελέσει για χρόνια και υπουργός ελληνικών κυβερνήσεων, αποφασίζει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει μια για πάντα την πολιτική ζωή της χώρας.
 
Ετοιμάζεται λοιπόν να εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή τη νύχτα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Έναν λόγο, που όμοιός του δεν έχει διαβαστεί ποτέ στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Αφού έχει αναλογιστεί τις πράξεις και κυρίως τις παραλείψεις του σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, εξομολογείται και παράλληλα απολογείται ενώπιον ενός λαού που τον πίστεψε, με την ελπίδα ότι –έστω και την τελευταία στιγμή– θα προλάβει να γίνει σύμμαχος της αλήθειας και υποστηρικτής μιας μεγάλης συγγνώμης που έπρεπε να έχει ειπωθεί καιρό πριν.
 
«Θέλαμε να μετατραπεί η Βουλή σε θέατρο, και το θέατρο σε Βουλή. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα το οποίο μας βγήκε και νομίζω έχει κι ανταπόκριση απ’ τον κόσμο και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη», τονίζει ο κ. Σκιαδαρέσης σημειώνοντας ότι το κοινό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.
 
Κύριε Σκιαδαρέση ποια η άποψή σας για τη Σύρο;
 
Η Σύρος είναι ένας αγαπημένος προορισμός, ωστόσο δεν έχει τύχει ποτέ να παίξω εδώ. Είναι η πρώτη φορά αυτή. Παρόλο που πάντα το επιδίωκα, δεν μου προέκυπτε. Τη μια οι ημερομηνίες… την άλλη κάτι άλλο.. πάντα κάτι υπήρχε ως εμπόδιο. Τώρα ευτυχήσαμε να έχουμε στις δημόσιες σχέσεις την Άντζυ Νομικού, η οποία είναι Συριανή, κι έτσι τα καταφέραμε.
Έχω ξαναεπισκεφθεί τη Σύρο. Είναι εξαιρετικό νησί. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι  μαγική και όλα τα νησιά υπέροχα. Κάθε νησί έχει δικό του χαρακτήρα. Αυτό που βλέπεις στη Σύρο, δηλαδή, δεν μπορείς να το δεις πουθενά αλλού. Έχει μια μοναδικότητα. Ωστόσο, έχει ένα ανταγωνισμό με τα λουκούμια. Εγώ είμαι Πατρινός, οπότε, αν με ρωτήσετε ποιο είναι το καλύτερο λουκούμι, θα σας πω το δικό μας.
 
Από το 1980 και μετά που ξεκινήσατε την καριέρα σας έχετε πλήθος συμμετοχών σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές με διάφορους ρόλους. Υπάρχει κάποιος που σας ακολουθεί μέχρι σήμερα;
 
Με έχει στιγματίσει, αντικειμενικά, ο ρόλος του Φατσέα από το «Καφέ της Χαράς», επειδή όλοι με γνωρίζουν από αυτόν κυρίως.
 
Σας έχει σταματήσει κάποιος στο δρόμο και να σας απευθυνθεί με το όνομα του ρόλου σας στη σειρά;
 
Ναι, βεβαίως. Αλλά για μένα είναι πολλοί αγαπημένοι ρόλοι. Δεν είναι μόνο αυτός. Υπάρχουν πάρα πολλοί.
 
Έχετε συμμετάσχει σε πάρα πολύ σημαντικές παραγωγές. Θα ξεχωρίζατε κάποιες από αυτές;
 
Είναι πάρα πολλές και δεν έχει νόημα. Δόξα τω Θεώ είχα πάρα πολλές καλές συνεργασίες και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από αυτές. Όταν κάποιοι σας αναφέρουν μια συνεργασία, είναι μάλλον κακό αυτό. Γιατί προφανώς μπορούν  να διαλέξουν. Οι άλλες είναι σε απόσταση. Εγώ δόξα τω Θεώ έχω πολλές σε καλό επίπεδο, οπότε τις μνημονεύω όλες με πολύ αγάπη.
 
Είναι κατά κάποιο τρόπο διαδραστική η παράσταση που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Απόλλων»;
 
Ως ένα βαθμό. Μοιράζω το μισό κοινό σε πολιτικούς και το άλλο μισό σε θεατές. Σε απλούς πολίτες. Από κει και πέρα κάθε παρέμβαση είναι καλοδεχούμενη. Αν προκύψει κάτι, πάντως, είμαι έτοιμος να το αντιμετωπίσω. Πάντα. Απευθύνομαι, λοιπόν, στο κοινό σαν οι μισοί να είναι πολιτικοί και οι άλλοι μισοί θεατές. Για δική μου κατανάλωση γίνεται αυτό. Γιατί έχω ανάγκη να βλέπω τα μάτια τους και να αντιμετωπίζω κάποιους από αυτούς ως πολιτικούς και κάποιους άλλους ως θεατές. Οι ίδιοι πάντως, όπως και να χει το θέμα, αισθάνονται πολίτες.
 
Το «Εκτός ύλης» είναι ένα επίκαιρο έργο με διάχυτη πολιτική χροιά. Πιστεύετε ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα φτιάξουν στην Ελλάδα με τους υπάρχοντες πολιτικούς;
 
Τώρα με ρωτάτε πράγματα που είναι δύσκολο να απαντήσω. Είμαι και φύση απαισιόδοξος εγώ… Νομίζω όμως ότι είναι πολύ δύσκολα. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί, το θέμα είναι να αλλάξει ο Έλληνας. Να αλλάξουμε εμείς πρώτα απ’ όλα. Νομίζω ότι εμείς θα φέρουμε την αλλαγή στους πολιτικούς. Εμείς θα τους μεταλαμπαδεύσουμε την ανάγκη αυτή. Αν εμείς δεν πιστέψουμε στην αλλαγή, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
 
Ποιο το μήνυμα σας στους Συριανούς, τους Κυκλαδίτες  και τους Έλληνες εν γένει;
 
Άκουσα ότι κάποια στιγμή ενδέχεται να γίνονται παραγωγές ξένων ταινιών στη Σύρο και πραγματικά χάρηκα. Μακάρι να το κυνηγήσετε και να το πετύχετε.  Πιέστε για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου. Μη το αφήνετε. Μακάρι να υλοποιηθεί. Γιατί όπου έχω συναντήσει περιοχές όπου γίνονται πολλά γυρίσματα κλπ, η ανάπτυξη επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα. Και την πατρίδα μας θα βοηθήσει αυτό και την Σύρο ειδικότερα.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους κακό καλοκαίρι και η Παναγιά να είναι μαζί μας με όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας.
 
Το φετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση να σας δούμε ως τουρίστα στο νησί;
 
Λίγο δύσκολο αυτό, γιατί έχω ξεκινήσει ήδη πρόβες για το χειμώνα. Δυστυχώς, ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος και τα οικονομικά επίσης. Έτσι οι διακοπές μας θα είναι πολύ περιορισμένες. Κανένα 10ήμερο ίσως, τον Αύγουστο, σε δικό μου χώρο. 
 
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι στην παράσταση τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση πλαισιώνουν  οι ηθοποιοί: Τάκης Κονταράτος, Μαγδαληνή Παλιούρα, και Κώστας Μουταφτσής, καθώς και ότι τα σκηνικά είναι της Πολυτίμης Μαχαίρα και η μουσική του Γιώργου Περού.
 
Η έναρξη της παράστασης είναι στις 21:30 και η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 10 & 13 ευρώ.