Στα σκαριά ταινία με πλοκή στη Σύρο, από τον Μανούσο Μανουσάκη

οι γιοί της Γαλανής Κυράς - Σύρος - Δήμητρα Ιωάννου - Μανούσος Μανουσάκης - ταινία - Κουλουμπής

Μάγεψαν «Οι γιοί της Γαλανής  Κυράς» της Δήμητρας Ιωάννου

 
Το αδιαχώρητο επικρατούσε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης κατά την διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου «Οι γιοί της Γαλανής Κυράς» της συγγραφέως  Δήμητρας Ιωάννου (εκδόσεις Ψυχογιός), η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται στη Σύρο του 1841.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Η πλοκή  του βιβλίου είναι ιδιαίτερα πλούσια και είναι βέβαιο ότι με τις ίντριγκες και τις απρόοπτες καταστάσεις που δημιουργούνται στην εξέλιξή της κανείς αναγνώστης δεν θα  πλήξει.
 
Προφανώς τα ανωτέρω  στοιχεία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του γνωστού σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη ο οποίος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προανήγγειλε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή από μέρους του προσπάθεια ώστε το βιβλίο να μεταφερθεί στην μικρή οθόνη υπό μορφή σήριαλ, αιτούμενος  παράλληλα την συνδρομή των τοπικών φορέων. 
 
 
Όπως και στα προηγούμενα βιβλία της η Δημήτρα Ιωάννου έχει εντρυφήσει στον τρόπο ζωής, τις ντοπιολαλιές, καθώς και στον τρόπο ζωής της ντόπιας κοινωνίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προσδίδοντας ιστορική αληθοφάνεια στην μυθοπλασία της, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ραδιοφωνικό παραγωγό  Βαγγέλη Παραμάνη και τον δημοσιογράφο – ιστορικό  Παναγιώτη Κουλουμπή οι οποίοι παράλληλα με την ανάγνωση κάποιων κεφαλαίων και  στην προσπάθειά τους να καταστήσουν  το κοινό κοινωνό της γραφής της Δήμητρας Ιωάννου, προέβησαν σε ενδελεχή ανάλυση του έργου της.  
 
Η πλοκή του μυθιστορήματος ακολουθεί τρεις γενιές ανθρώπων στη Σύρο του 19ου αιώνα, που ζουν, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, ερωτεύονται, παλεύουν με τους δαίμονές τους, μισούν αλλά και αγαπούν: «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο» αναφέρεται σε σχετική παράγραφο. 
 
 
Αξίζει να επισημανθεί ότι διαμέσου των περίπλοκων  και πολυδιάστατων  χαρακτήρων της Δήμητρας Ιωάννου, παίρνει σάρκα και οστά η κοινωνία της Σύρου, την εποχή που αυτή σμιλευόταν από τα χέρια των προσφύγων προκειμένου να  αναδεχθεί  η αίγλη της ως Αρχόντισσα του εμπορίου και του πολιτισμού.
 
Να σημειωθεί ότι πριν την κεντρική εκδήλωση είχε προηγηθεί συζήτηση της συγγραφέως με μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Σύρου, καθώς ότι  η περάτωσή του  βιβλίου: «Οι γιοί της Γαλανής Κυράς» απαίτησε ένα χρόνο εντατικής έρευνας και συγγραφής από την Δήμητρα Ιωάννου.
 
Το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με την συγγραφέα και παραδοσιακό συριανό τρατάρισμα ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι την όλη εκδήλωση πλαισιώνει μουσικό σχήμα υπό τον Απόστολο Μάρη.
 
Παρουσία στην εκδήλωση,  μεταξύ άλλων, δήλωσαν: ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, ο πρόεδρος και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του οργανισμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκη και πολλοί δημότες.
 
Επειδή η πρόταση Μανουσάκη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερώσουμε τους αναγνώστες ότι στο επόμενο φύλλο του «Λ» θα σας αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με  τις εξελίξεις.
 
Προς το παρόν θα περιοριστούμε στην δήλωση του κ. Κουλουμπή: «Πιστεύουμε ότι αρχές με τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει κατατεθεί η πρώτη εκτίμηση για το κόστος και ότι θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Είναι όλα θετικά. Θα είναι άτοπο να μην υλοποιηθεί κάτι τέτοιο στη Σύρο, είτε από λάθος χειρισμούς είτε λόγω διαφωνιών, καθώς θα αποτελέσει τεράστια διαφήμιση για το νησί».