«Συμπλέουμε για μια νέα εποχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Κυκλάδων»

«Συμπλέουμε για μια νέα εποχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Κυκλάδων» - Σύρος - Χρηστιάννα Πάπιτση, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων

Χρηστιάννα Πάπιτση, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων 

 
Με τα πρώτα δείγματα να αναδεικνύουν μια δυναμική παρουσία, άρτιο προγραμματισμό και προσωπική επίβλεψη των δράσεων, η νέα εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τα θέματα Πολιτισμού των Κυκλάδων, κα Χρηστιάννα Πάπιτση, μιλά στον «Λ» για το νέο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, κάνει ειδική αναφορά για το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ και ξεδιαλύνει τις φήμες για μη ύπαρξη συνεργατικού κλίματος με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.
 
Συνέντευξη στον Θεοδόση Δανάμπαση
 
Ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι που θέσατε μόλις πληροφορηθήκατε την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων;
 
Οι πολιτιστικές δράσεις είναι ένας μοχλός της τουριστικής ανάπτυξης, ένα προϊόν που γεννάται στην Ελλάδα πλουσιοπάροχα, αρκεί να είναι βέβαια στοχευμένες, σωστά οργανωμένες και άρτιες.
 
Πρώτο μου μέλημα ήταν η οργάνωση του περιεχομένου των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς είναι σημαντικό για μένα να σχεδιάζουμε μαζί με τους φορείς τις δράσεις, και όχι απλά να εγκρίνουμε τις προτάσεις τους. Από τη θέση μου ως εντεταλμένη πολιτισμού, έχω μια σφαιρική άποψη γι’ αυτά που πραγματοποιούνται και προσφέρω τα μέγιστα για την επιτυχία των εκδηλώσεων.
 
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προτάξατε για να ενσωματωθούν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε για όλες τις Κυκλάδες;
 
Το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί και συνδιοργανώνει πολλές δράσεις, όμως κάθε μια από αυτές είναι ξεχωριστή, έχει διαφορετικό έναυσμα και τη δική της στόχευση κοινού.
 
Τα κύρια, λοιπόν, στοιχεία στα οποία επικεντρωθήκαμε ήταν η χωροχρονική ταξινόμηση των δράσεων, η τήρηση της αναλογίας τους ανάμεσα στα νησιά, ο οικονομικός σχεδιασμός, ο εμπλουτισμός και η αναβάθμισή τους. Αυτά είναι τα βασικά σημεία από τα οποία ξεκινάει η στρατηγική που θέσαμε για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα.
 
Παράλληλα, εγκαινιάσαμε και την παρουσία μας στα social media αφού πρώτα προσπαθήσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε να παραβρεθούμε στην πλειοψηφία των εκδηλώσεων προκειμένου να συλλέξουμε τα στοιχεία εκείνα τα οποία απαιτούνται για το προσδόκιμο των πολιτιστικών δράσεων. Και τα συμπεράσματά της προηγούμενης χρονιάς ήταν αρκετά έτσι ώστε να προγραμματίσουμε εύστοχα την επόμενη δημιουργική περίοδο.
 
Με αυτόν τον τρόπο ήδη βρισκόμαστε σε διαβούλευση για εκδηλώσεις για το 2018 κι έχουμε προχωρήσει σε αρκετά μεγάλο στάδιο για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
 
Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο, αλλά δυστυχώς με την ελληνική πραγματικότητα πρέπει να γίνεσαι άνθρωπος για όλες τις δουλειές για να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός, έστω κι αν ο τελικός προγραμματισμός ανατρέπεται από διάφορους λόγους. Γι αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Μαρία και τον Γιάννη, τους συνεργάτες μου στο γραφείο, για την εν γένει συμβολή τους.
 
Έχετε αναφέρει σε δηλώσεις σας κατά το παρελθόν ότι η διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ Κυκλάδων είναι μια ιδιαίτερη δράση για το Τμήμα Πολιτισμού. Πώς το εξηγείται αυτό;
 
Το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ήταν μια διοργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων. Ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι και πραγματοποιήθηκε πιλοτικά στη Σύρο από τις 29 έως 31 Ιουλίου. Φέτος, όμως, προορίζεται να εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Στη Σύρο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου 2018, και θα απλωθεί σε όσα περισσότερα σημεία είναι εφικτό.
 
Θα πάμε σίγουρα στη Σχοινούσα, στη Κύθνο, στη Φολέγανδρο, στην Πάρο και αλλού. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, εξαρτάται και από το καλοκαιρινό ακτοπλοϊκό πρόγραμμα του 2018 σε ποια νησιά θα μπορέσουμε να πάμε, ωστόσο στόχος μας είναι να έχουν την ευκαιρία πολλά παιδιά των Κυκλάδων να συμμετέχουν σε αυτό.
 
Η αφορμή για την οποία δημιουργήθηκε ήταν επειδή είχα παρατηρήσει ότι λίγες οργανωμένες δράσεις γίνονται αποκλειστικά για τα παιδιά. Πιστεύω ότι τα παιδιά χρειάζονται μια όμορφη παιδική ηλικία, γεμάτη γνώση, αξίες, πολλή χαρά ώστε αργότερα ως ενήλικες και ενεργοί πολίτες να δομήσουν μια ευτυχέστερη κοινωνία. Στόχος λοιπόν και βασικό μέλημά μας είναι να γίνει το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων το εφαλτήριο αυτής της συλλογιστικής.
 
Φέτος περιελάμβανε δημιουργικά παιχνίδια, μουσικοπαιδαγωγική, κουκλοθέατρο, προβολές ταινιών animation, συλλογικές δραστηριότητες με βάση τις τέχνες, γιόγκα, γυμναστική, οικολογία και ήδη σχεδιάζουμε το πρόγραμμα του 2018. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα συμπεριλαμβάνει φυσικά και την 4η πλέον υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής στη Βάρη, με έργα των παιδιών τα οποία θα εκτεθούν εκεί.
 
 
Από τότε που αναλάβατε τα νέα σας καθήκοντα, έχουν υπάρξει διάφορες δημοσιεύσεις στα social media που κάνουν λόγο για μια ιδιότυπη σύγκρουση με το αντίστοιχο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, που αφορά στην κυριότητα διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τι απαντάτε σε αυτά τα σχόλια;
 
Στο  Δήμο Σύρου-Ερμούπολης είχα μια επαγγελματική σχέση την οποία εγώ αποφάσισα να τελειώσω. Από κει και πέρα, για μένα δεν έχει να κάνει καθόλου ποιος αναλαμβάνει τι και ποιος φαίνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι η Περιφέρεια είναι εδώ για να συνεργαστεί με όλους τους Δήμους, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς που χρειάζονται την βοήθειά της κι όλοι από εμάς έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας χωρίς διακρίσεις. Φυσικά, είμαστε συνδιοργανωτές σε πολλές εκδηλώσεις στις οποίες και ο Δήμος συνδράμει.
 
Θα ήθελα να τονίσω ότι ένας λόγος για τον οποίο ταξίδεψα πολύ φέτος στα νησιά ήταν να δω από κοντά τους Δημάρχους και τους φορείς που κάνουν αυτές τις εκδηλώσεις, για να συνεργαστώ μαζί τους και να δω μέσα από τη δουλειά τους τι ανάγκες υπάρχουν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνδράμουμε ως Περιφέρεια.
 
Οπότε, πώς μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στο Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων; 
 
Έχοντας συμμετέχει βιωματικά στις περισσότερες από τις εκδηλώσεις του 2017 με σκοπό να καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης χρονιάς, θέλω να ενημερωθούν οι φορείς ότι δημιουργήσαμε ένα σαφέστερο και πιο ευέλικτο περιβάλλον ώστε τα νησιά μας να επωφελούνται το μέγιστο δυνατό από τις πολιτιστικές δράσεις.
 
Οι διαδικασίες επιλογής τους διέπονται από βελτιωμένη εσωτερική οργάνωση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων, ενώ για πρώτη φορά θεσπίστηκαν θεματικοί άξονες που οριοθετούν το προσφερόμενο περιεχόμενο (παραστατικές τέχνες, ψηφιακός - λαϊκός πολιτισμός, πολιτισμός για παιδιά, πολιτιστικά φεστιβάλ).
 
Συμπλέουμε για μια νέα δυνατή εποχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Κυκλάδων και κάνουμε συνεργασίες με όραμα. Φέτος, μάλιστα, εμπνεόμαστε από τον Ελύτη και μέλημά μας είναι «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», οι Κυκλάδες μας.