Έντονα φορτισμένο το κλίμα στην εκδήλωση του «ΣΟΥΡΗ»

Έντονα φορτισμένο το κλίμα στην εκδήλωση του «ΣΟΥΡΗ» - Σύρος - Ερμούπολη - ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO… Ξύπνησε μνήμες το επετειακό λεύκωμα των 40 χρόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO… Ξύπνησε μνήμες το επετειακό λεύκωμα των 40 χρόνων

 

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση σε όλο το θέατρο «Απόλλων», καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης του ιδιαίτερα καλαίσθητου λευκώματος για τα 40 χρόνια πορείας του Θεατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Σουρής», η επιμέλεια και η εκτύπωση του οποίου έγινε από την «Εκτυπωτική».

του Γιώργου Αλβέρτη

Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όταν μετά από χρόνια ξαναέσμιξαν στον χώρο που έκαναν τα πρώτα τους θεατρικά βήματα, παλιοί και νέοι ηθοποιοί, ενώ ξύπνησαν θύμησες και φυσικά «μετρήθηκαν» απουσίες.

Οι χαιρετισμοί και τα θερμά λόγια των εκπροσώπων θεατρικών και πολιτιστικών συλλόγων, η εγκάρδια προσφώνηση του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’, καθώς και το εγκώμιο που έπλεξε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, αποτέλεσαν το επιστέγασμα στο έργο που προσφέρει, με σεμνότητα και σεβασμό, στον πολιτισμό επί 40 συναπτά έτη ο «Σουρής», ο οποίος πριν μερικές μέρες έκανε περήφανη τη Σύρο με τη βράβευσή του από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (για πρώτη φορά δίνεται βραβείο σε ερασιτεχνικό σωματείο).

Στη γιγαντοοθόνη της σκηνής του θεάτρου, παρέλασαν τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνικής προσφοράς, αναμοχλεύοντας στη μνήμη μας αλησμόνητες παραστάσεις, όπως: «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Η χειραφέτησις» του Γεωργίου Σουρή και «Πλούτος» του Αριστοφάνη, έως τις πιο πρόσφατες «Μέθοδος Γκρόνχολμ», «Ο Αη Βασίλης ήταν σκέτη Λέρα», «Ωχ τα νεφρά μου» κ.ά.

Βιώσαμε, έστω και εικονικά, την αναμόρφωση του ιστορικού θεάτρου από το γιαπί της 10ετίας του ’80 στο σημερινό κόσμημα, καρπός της δράσης κάποιων ανθρώπων που έκαναν σκοπό της ζωής τους να του ξαναδώσουν την παλιά του αίγλη.

Το κουδούνι κτύπησε ξανά! Μετρήθηκαν, όμως κάποιοι δεν δήλωσαν παρουσία. Από καιρό κατοικούν στη γειτονιά των αγγέλων. Όμως πριν φύγουν, πρόλαβαν να θέσουν στέρεες βάσεις σε αυτό που αποκαλείται σήμερα τοπικό ερασιτεχνικό θέατρο, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές. 

Η ψυχή του «Σουρή», ο θεατράνθρωπος Γιάννης Δεσύπρης, δεν τους λησμόνησε και στα πρόσωπα των οικείων απέτισε φόρο τιμής, απονέμοντάς τους παράλληλα την επετειακή έκδοση του λευκώματος. 

Ο «Σουρής» κλείνει αισίως φέτος 40 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης προσφοράς, έχοντας καταγράψει στο βιογραφικό του 43 παραστάσεις. Αξίζει να θυμηθούμε ότι είναι η θεατρική ομάδα η οποία προτάθηκε από μέλος του Δ.Σ. Φεστιβάλ Αθηνών να παίξει στην Επίδαυρο τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη, κάτι που δεν έγινε ποτέ γνωστό καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για ευνόητους λόγους.  Ο "Πλούτος", ωστόσο, ανέβηκε το 2002 με σύγχρονο τρόπο και κεντρικό πρόσωπο τον Καραγκιόζη, στη Συνάντηση των  Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στη Μυτιλήνη,  με τα  εκπληκτικά σκηνικά και τις φορεσιές  του Γιάννη Βέλλη να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Μέρος αυτών των ενδυμασιών αποτέλεσε  το ντεκόρ στη σκηνή του θεάτρου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επετειακής εκδήλωσης.

Ξαναθυμηθήκαμε το πηγαίο χιούμορ του Λάκη Δοναδίκη, ο οποίος  με μαεστρία ξεκλείδωνε τους κώδικες αυτού του είδους ,όπου πολλές φορές χρησιμοποιούταν η παρωδία, καυτηριάζοντας τις υφιστάμενες συνθήκες με επιθεωρησιακά «νούμερα» (σκετσάκια), τα οποία με τη λοξή ματιά τους έδιναν σήμα με ένα υπονοούμενο ή έναν παραλληλισμό, που διασκέδαζε το κοινό.

Τα σκηνικά που έστηνε ο σπουδαίος αυτοδίδακτος σκηνογράφος Μιχάλης Μουτσέλης, του οποίου η δουλειά στην επιθεώρηση «Της κάλπης Τα Καμώματα», με μισογκρεμισμένο το Δημαρχιακό Μέγαρο του Τσίλερ (είχε υποστεί τότε μεγάλες φθορές με «χάσκοντα» παραθυρόφυλλα  και φθαρμένους τοίχους) προκειμένου να επιτευχθεί  η αποκατάστασή του, έχει αφήσει εποχή.  Και πολλούς - πολλούς άλλους, όπως ο Δημητράκης Ρούσσος, η Πίτσα Βουτσίνου, ο  Νίκος Βουτσίνος, ο Δημήτρης Δαρζέντας, ο Νίκος Ροσσολάτος κ.ά.

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Σουρής» γιορτάζει, λοιπόν, όλο το 2017 και σας καλεί να τον τιμήσετε με την παρουσία στα δρώμενα που ετοιμάζει.