«Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη»

Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
του Θεοδόση Δανάμπαση

Παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Δούναβη, φίλων της εικαστικής τέχνης, της αγιογραφίας αλλά και εκπροσώπων του δικαστικού σώματος, έγιναν χτες το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης του Ηλία Κοντοζαμάνη, με τίτλο «Ο Βυζαντινός Κόσμος», στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη».

Στην έκθεση, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Κοντοζαμάνης, παρουσιάζεται η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στους πίνακες που εκτίθενται ζωντανεύουν πραγματικά πρόσωπα, ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου: αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες.

Όλα αυτά τα πρόσωπα που έζησαν εκείνες τις μακρινές εποχές, θα «διηγηθούν» τις ιστορίες τους στο κοινό. Μέσα από τη ζωή τους μαθαίνουμε την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, τον υιό της Αγίας Ελένης και τη μεταφορά της πρωτεύουσάς του από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, μέχρι τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ΄ τον Παλαιολόγο, τον υιό της Ελένης Δραγάτση Παλαιολογίνας. Είναι ένα ταξίδι στα συναρπαστικά εκείνα χρόνια, που η Αυτοκρατορία αυτή ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος!

Στην έκθεση παρουσιάζονται 62 ζωγραφικά έργα σε λάδι και τέμπερα, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας (καθημερινά) είναι 10.00-14.00 & 18.00 - 22.00.

Μίνι Βιογραφικό

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) του νομού Κοζάνης. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο. Σήμερα είναι διευθυντής Επιμόρφωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνικά. Από το 1981 άρχισε να ζωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές.