Απειλείται με διάλυση;

Απειλείται με διάλυση;  - Σύρος - Ερμούπολη - Κυκλάδες - Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Σύρου - Ερμούπολης
Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Σύρου - Ερμούπολης
 
Συνάντηση μεταξύ των μελών του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σύρου πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, στην κεντρική αίθουσα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Αιτία στάθηκε η ενημέρωση των μελών για τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν στα θέματα της Φιλαρμονικής, των δασκάλων μουσικής και της πορείας που πρόκειται να ακολουθήσουν σε σχέση με τον Δήμο.
 
Η Alice Labarche δεν έχει παραιτηθεί, είναι σε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τον Αύγουστο
 
Αρχικά, η πρόεδρος του Συλλόγου, Αλέκα Τοζακίδου, άνοιξε τη συζήτηση με μια αποκάλυψη πως η αρχιμουσικός Alice Labarche δεν έχει στην πραγματικότητα παραιτηθεί, αλλά τελεί υπό το καθεστώς της άδειας άνευ αποδοχών μέχρι τον Αύγουστο, ύστερα από τις πιέσεις του Συλλόγου να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια και να ξανασκεφτεί τη στάση που θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον.
Οπότε, η ελπίδα να παραμείνει η αρχιμουσικός ως υπεύθυνη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας είναι ένα ενδεχόμενο που συμπληρώνει κάποιες ελπίδες, αν και εφόσον εκλείψουν οι συνθήκες τις οποίες είχε ψέξει η ίδια.
 
Ο δάσκαλος κρουστών πληρώνει από την τσέπη του
 
Ωστόσο, από κει και πέρα, η συζήτηση κινήθηκε με πολλούς προβληματισμούς καθώς έγινε γνωστό πως ο δάσκαλος κρουστών Μιχάλης Ζαράνης ουσιαστικά θα πληρώσει από την τσέπη του τα μαθήματα που κάνει στα 20 περίπου παιδιά στα οποία διδάσκει, λόγω της σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Δήμο.
 
Η αρχική συμφωνία του δασκάλου με τον Δήμο προέβλεπε ο κ. Ζαράνης να πληρώνεται από τα δίδακτρα που θα πλήρωναν οι μαθητές του στον Δήμο (25 ευρώ). Για να υπάρχει ένα ικανοποιητικό αντίτιμο, ο αριθμός των μαθητών θα έπρεπε να έφτανε τα 40 περίπου άτομα. Ωστόσο, τα μαθήματα γίνονταν με μόλις 20 άτομα, από τα οποία μάλιστα κάποια δεν πλήρωναν καθώς υπάρχει η πρόβλεψη τα παιδιά μιας οικογένειας που μαθαίνουν δύο όργανα να πληρώνουν τελικά μόνο για το ένα από τα δύο. Έτσι, στην ουσία υπήρχαν μόλις 12 παιδιά μαθητές που πλήρωναν για το μάθημα.
 
Με αυτέ τις συνθήκες και την υποχρέωση ο κ. Ζαράνης να πληρώνει ΤΕΒΕ και τις λοιπές του υποχρεώσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, όχι μόνο δεν έμενε τίποτα στην τσέπη του, αλλά πλήρωνε και από πάνω!
Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο έτσι ώστε οι εργοδοτικές εισφορές του κ. Ζαράνη να πληρώνονται από τον Δήμο, μέσω του Συλλόγου.
 
3 βασικά αιτήματα προς τον Δήμο
 
Μετά την ενημέρωση που έκανε η κα Τοζακίδου, ακολούθησε μία συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την Φιλαρμονική Ορχήστρα και πως θα διευθετηθούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
Από τις παρεμβάσεις των γονέων, των μουσικών και των δασκάλων, έγινε κατανοητό πως αν δεν πιέσει ο Σύλλογος τον Δήμο ώστε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη), θα σκεφτούν ως ύστατο μέτρο πίεσης ακόμα και τη διάλυση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται η αίσθηση στον πολύ κόσμο ότι λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα.
 
Το θολό τοπίο που υπάρχει για την Φιλαρμονική στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει βγει ξεκάθαρα και δημόσια για να δηλώσει τι θέλει από αυτή τη Δομή, που ενώ υπάρχει στα χαρτιά και έχουν περιγραφτεί οι αρμοδιότητές της, δεν έχει προβλεφτεί προσωπικό για να την στελεχώσει!
 
Ακόμα και η θέση της Alice Labarche είναι προσωποπαγής (αν φύγει, δεν αναπληρώνεται), ενώ δεν υπάρχει πουθενά στον Οργανισμό του Δήμου πρόβλεψη για θέση μουσικού!
 
«Παίξαμε το παιχνίδι τους», ήταν μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες που ακούστηκαν κατά του Δήμου, καθώς ορισμένοι γονείς θεωρούν μεγάλο σφάλμα ότι η Φιλαρμονική δραστηριοποιήθηκε στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, καθώς ο μόνος που ευνοήθηκε ήταν ο Δήμος για επικοινωνιακούς λόγους.
 
«Έχουμε μπουχτίσει στα λόγια και τις υποσχέσεις και δεν βλέπουμε δεσμεύσεις και κονδύλια για τη Φιλαρμονική», ήταν οι συνεχείς ενστάσεις αρκετών γονέων, που δεν βλέπουν καμία πρόοδο από τότε που συστήθηκε η Ορχήστρα.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για να μην επιβεβαιωθεί το χείριστο σενάριο της διάλυσης της Φιλαρμονικής, κάτι που δεν το επιθυμούν ούτε τα παιδιά ούτε και οι ενήλικες μουσικοί, το ΔΣ του Συλλόγου θα στείλει μια επιστολή με 3 συγκεκριμένα αιτήματα:
 
1)      Απευθείας ανάθεση έργου τον προσεχή Σεπτέμβρη για 1-2 δασκάλους που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα την Φιλαρμονική.
2)      Πρόβλεψη στον Οργανισμό του Δήμου για έναν ή περισσότερους μουσικούς.
3)      Κάλυψη των αναγκών για σύσταση Μουσικής Σχολής με 8μηνίτες δασκάλους.
4)     Σε πρώτη φάση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα αναμένουν τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής και από κει και πέρα, αναλόγως τη στάση που θα επιδείξει,  θα δρομολογήσουν τις περαιτέρω δράσεις τους.