Από τη σκηνή στην κλούβα… και τούμπαλιν! (Video)

Από τη σκηνή στην κλούβα… και τούμπαλιν! - Σύρος - Το «Παπάγια Μάντολες» για τελευταία φορά στη Σύρο

Το «Παπάγια Μάντολες» για τελευταία φορά στη Σύρο

 
Για τρίτη και τελευταία φορά στη Σύρο, σήμερα 11 και αύριο 12 Αυγούστου, ανεβαίνει στο θέατρο «Απόλλων» το διακεκριμένο - σε δύο πανελλαδικούς διαγωνισμούς - θεατρικό έργο «Παπάγια Μάντολες», του «συριανού»  συγγραφέα Αντώνη Κρύσιλα.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
«Από τη στιγμή που ανέλαβα να παρουσιάσω το συγκεκριμένο έργο, σαφώς έβαλα κι εγώ το χεράκι μου», δηλώνει στο «Λ» ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, σπεύδοντας να προσθέσει: «Όχι για να κάνω τον συγγραφέα, αλλά για να το κάνω πιο θεατρικό και βατό στον κόσμο». 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο -  με τη συγκλονιστική ερμηνεία του  ηθοποιού υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Πάχου - ανέβηκε πριν τρία περίπου χρόνια στη Σύρο, με μεγάλη επιτυχία: «Η γλώσσα  του είναι κοφτερή και θίγει πρόσωπα και καταστάσεις. Το έργο αυτό είναι εντελώς μέσα στα πράγματα σήμερα … πιο μέσα δεν γίνεται» λέει,  σημειώνοντας ότι η σκηνή του θεάτρου «Απόλλων» δεν αποτελεί τον φυσικό του χώρο: «Αυτό το έργο σχεδιάστηκε και πρωτοπαίχθηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, η οποία είναι ένας χώρος που μου αρέσει πάρα πολύ και ήθελα πάντα να ανεβάσω ένα έργο εκεί. Αργότερα, έπεσε η ιδέα να παιχθεί και στο θέατρο «Απόλλων».  Δεν σας κρύβω ότι είχα τις επιφυλάξεις μου, ωστόσο όταν ανέβηκε εκεί, λειτούργησε καταπληκτικά παίρνοντας άλλη διάσταση η πλοκή. Μια διάσταση που δεν την περίμενα και τελικά αποδείχτηκε ότι ο χώρος ενδείκνυται».
 
Όπως τονίζει, αναφορικά με τις παλαιότερες παραστάσεις, κάποιες μικροαλλαγές  έχουν συντελεστεί τόσο στο ερμηνευτικό όσο και το σκηνοθετικό κομμάτι του έργου, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να μιλάει κανείς για άλλη παράσταση.
 
Με αφορμή το ευρηματικό video τρέιλερ του Μάνου Λυγνού για την προώθηση της παράστασης, το σενάριο του οποίου το θέλει να συλλαμβάνεται από αστυνομικούς, χαμογελώντας λέει: «Βγήκα με εγγύηση προκειμένου να ανέβουν οι δύο παραστάσεις» και συνεχίζει: « Το πετυχημένο αυτό βιντεάκι το χρωστάω στον Μάνο. Δική του ήταν η ιδέα, δική του η εκτέλεση και το γύρισμα. Εγώ απλώς συγκατένευσα. Μετά την παράσταση, λοιπόν, και πάλι στην κλούβα».  
 
 
Ολοκληρώνοντας, υπογραμμίζει ότι το όλο εγχείρημα έκλεισε τον κύκλο του - στη Σύρο τουλάχιστον - αφήνοντας ανοικτό ωστόσο το ενδεχόμενο η παράσταση αυτή, αν ευοδωθούν κάποιες προτάσεις που εκκρεμούν, να παρουσιαστεί σε κάποια άλλα μέρη της Ελλάδας.
 
Τέλος, ο κ. Μιχαλάκης σημειώνει ότι το «Παπάγια Μάντολες» του έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβει, τόσο ο ίδιος  όσο και μερικοί άλλοι άνθρωποι, ότι ένα έργο δεν είναι μόνο αυτό που γράφεται, αλλά και το πώς παίζεται, πώς ανεβαίνει και πώς σκηνοθετείται.