Βράβευσαν την προαγωγή της τέχνη και την φιλανθρωπία

Βράβευσαν την προαγωγή της τέχνη και την φιλανθρωπία

Βραβείο από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων στον Κώστα Ιωαννίδη

 

Με μια σεμνή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Ερμής» το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων τίμησε και βράβευσε τον συλλέκτη έργων τέχνης και επίτιμο δημότη των Δήμων Ερμούπολης και Ποσειδωνίας Κώστα Ιωαννίδη για την πολυσχιδή δραστηριότητά του στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ιδιαίτερα για το φιλανθρωπικό του έργο στη Σύρο.

Ο κ. Ιωαννίδης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ζανίν και τα εγγόνια του, παρέλαβε συγκινημένος την τιμητική πλακέτα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την προσφορά του και στους δύο τομείς, την τέχνη και τη φιλανθρωπία, προτρέποντας μάλιστα και άλλους «που κάνουν την πάπια ενώ διαθέτουν χρήμα» να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται οικονομικά και υποφέρει.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Χαρίτος, συνεπικουρούμενος από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, έκανε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο του Κώστα Ιωαννίδη τονίζοντας τη σημασία που έχει η αλληλεγγύη «τις δύσκολες μέρες που περνάμε και τις χειρότερες που έρχονται», κάνοντας γνωστό πως η απόφαση για την τιμητική διάκριση του Κώστα Ιωαννίδη ήταν ομόφωνη, σαν αναγνώριση της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Ιωαννίδη και τη σύζυγό του Ζανίν», είπε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτος, συγχαίροντας και τους δύο για τις πράξεις τους, τονίζοντας πως το έργο τους είναι μεγάλο και σοβαρό στον τόπο μας, με την από μέρους του ευχή να βρεθούν και άλλοι μιμητές, ώστε να απαλυνθεί ο ανθρώπινος πόνος.

Σε αντίθεση με άλλες διοργανώσεις, στις οποίες οι ομιλητές ήταν προκαθορισμένοι, στην εκδήλωση αυτή ο κ. Χαρίτος προσκάλεσε όποιον επιθυμούσε να μιλήσει για το έργο του κ. Ιωαννίδη, να πάρει τον λόγο, τον οποίο έδωσε κατά πρώτον στον τέως δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα.

Ο κ. Δεκαβάλλας έκανε αναφορά στη συνεργασία του με τον Κώστα Ιωαννίδη (εντατικά από το 1994 έως το 2007 και σποραδικά από το 2007 έως το 2014), υπογραμμίζοντας πως εξ αιτίας του κ. Ιωαννίδη η Σύρος φιλοξένησε ζωγράφους και γλύπτες  πανελλήνιας και παγκόσμιας ακτινοβολίας με εκθέσεις των έργων τους, γι’ αυτό άλλωστε τον ανακήρυξε ο Δήμος Ερμούπολης το 2001, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επίτιμο δημότη του.

Όπως είπε στη συνέχεια, επειδή μεταξύ τους αναπτύχθηκε φιλία, έζησε από κοντά τις δύσκολες στιγμές του Κώστα Ιωαννίδη, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, εξαίροντας τη στάση της γυναίκας του Ζανίν, η οποία στάθηκε δίπλα του στα εύκολα και στα δύσκολα, αρωγός και συμπαραστάτης του στην όλη προσφορά του στο νησί, συγχαίροντας το Σωματείο για την πρωτοβουλία της βράβευσής του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του περιφερειακού συμβούλου Μάκη Δαδάου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι ο Κώστας Ιωαννίδης «είναι αδιαμφισβήτητα μια προσωπικότητα στον χώρο της Τέχνης», αφού την υπηρετεί από τα 16 του χρόνια . Μάλιστα τόνισε την αγάπη του συλλέκτη για τη Σύρο, συγχαίροντας και εκείνος το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ για την βράβευση, δείχνοντας έτσι, όπως είπε, ότι σέβεται και αναγνωρίζει αυτούς που είναι συνεχιστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Ιωαννίδη.

Τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί αυτή η προσφορά και στην τέχνη και στο κοινωνικό σύνολο εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος Ποσειδωνίας Δημήτρης Ρούσσος, υπενθυμίζοντας τους αγώνες για την επισκευή της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία και στη συνέχεια τις συναυλίες και τις εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών στους εσωτερικούς και εξωτερικούς της χώρους, με τη συμβολή του Κώστα Ιωαννίδη, κάνοντας παράλληλα γνωστή τη βοήθειά του, όταν μεσολάβησε ώστε να βρεθεί τότε κρατική επιχορήγηση  ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να συνεχιστεί το έργο της επισκευής της έπαυλης αυτής. Υπενθύμισε πως και ο Δήμος Ποσειδωνίας τον έχει ανακηρύξει επίτιμο δημότη του, μαζί με τον Αχιλλέα Δρούγκα και τον Μιχάλη Μακρουλάκη, αφού με τα έργα τους απέδειξαν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον τότε Δήμο Ποσειδωνίας.

Λίγα λόγια και από τον εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας π. Χριστοφόρο Παπανικολάου, ο οποίος και δημόσια ευχαρίστησε τον κ. Ιωαννίδη για την οικονομική του συνδρομή προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης της παιδικής χαράς στον περίβολο του ναού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Εκείνος που χαίρεται με τη χαρά των παιδιών είναι πραγματικός χριστιανός».

Τέλος ο πρώην δήμαρχος Ποσειδωνίας Τζώρτζης Μακρυωνίτης αναφέρθηκε μεν στις αγαθοεργές πράξεις του κ. Ιωαννίδη και τη δραστηριότητά του στον τομέα της τέχνης, αλλά έδωσε βαρύτητα στην άγρυπνη σύζυγό του την Ζανίν, η οποία αποτελούσε και αποτελεί το βασικό του στήριγμα, πανταχού παρούσα στο έργο το οποίο επιτελούσε. Παρά το γεγονός όμως πως την προκάλεσε «…να πει δυο λόγια για τον Κώστα», εκείνη, εμφανώς συγκινημένη απέφυγε να μιλήσει., με τη συγκίνησή της να κορυφώνεται όταν σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της πρόσφερε την ανθοδέσμη με τα λουλούδια.

Ο Κώστας Ιωαννίδης μίλησε ελάχιστα, επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίσει το έργο του γιατί αγαπάει τη Σύρο, την οποία θεωρεί δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα του, ευχαριστώντας όλους εκείνους που τον έχουν τιμήσει με τον οποιονδήποτε τρόπο, ευχόμενος να βρεθούν και άλλοι που έχουν την οικονομική ευχέρεια, να βοηθήσουν εκείνους που υποφέρουν.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής, με τον κ. Ιωαννίδη να μας κάνει γνωστό ότι σε επικοινωνία του με τον αντιδήμαρχο Αλέξη Αθανασίου, ο τελευταίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα εκπροσωπούσε τον Δήμο στην εκδήλωση αυτή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δούναβης καθώς και ένας ακόμη δημοτικός σύμβουλος, αλλά δεν εμφανίστηκε κανένας.

Αντίθετα, το «παρών» έδωσαν, εκτός των ομιλητών, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Φωτεινιάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Κοσμάς Πρίντεζης και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Κυκλάδων Δημήτρης Νομικός.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν το κρασί, το τσίπουρο και τους μεζέδες από τον μπουφέ που είχε ετοιμαστεί για την περίπτωση.