Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο συριανό καλλιτέχνη Αντώνη Ρούσσο

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο συριανό καλλιτέχνη Αντώνη Ρούσσο - Σύρος - Ερμούπολη - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα

 
Ημέρα μνήμης και τιμής για τον σημαντικό συριανό καλλιτέχνη Αντώνη Ρούσσο θα είναι η 15η Μαρτίου, καθώς ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Μάννα θα διοργανώσει εκδήλωση – αφιέρωμα στο πρόσωπό του, στο θέατρο «Απόλλων».
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης περίπου 30 ετών από τον θάνατο του μεγάλου βιρτουόζου του μπουζουκιού.
 
Μιλώντας με τον Γιάννη Δεσύπρη, η οποίος θα παρουσιάσει και θα συντονίσει αυτή την σπουδαία μουσική παράσταση, μας είπε τα εξής: «Σε αυτή τη βραδιά θα θυμηθούμε ξανά τον μεγάλο αυτό συριανό μουσικό που άφησε εποχή, όχι μόνο στη Σύρο αλλά και στην Αθήνα. Ο Αντώνης Ρούσσος συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής εκείνης και φυσικά είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για να συνεχιστεί η μουσική παράδοση στη Σύρο, μετά τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Είναι ο άνθρωπος που πήγε ένα βήμα παραπέρα την λαϊκή μουσική και είναι η αιτία που πολλά παιδιά στη Σύρο ασχολούνται με τη μουσική και ειδικότερα με το όργανο που λέγεται μπουζούκι. Πέραν του γεγονότος ότι ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, παραδεκτό και καθομολογούμενο απ’ όλους, ήταν αυτός που με το κέντρο διασκέδασης «ΝΕΡΑΙΔΑ», το οποίο δεν πρόλαβε να χαρεί για πολύ καιρό, έφερε έναν καινούργιο τρόπο διασκέδασης στη Σύρο. Έναν ποιοτικότερο, οικογενειακό λαϊκό τρόπο διασκέδασης στο νησί.
 
Σε αυτή την εκδήλωση θα συμμετέχουν παλιοί και νέοι μουσικοί που θα ερμηνεύσουν κομμάτια του Αντώνη αλλά και παλιοί τραγουδιστές της εποχής του, που έπαιξαν και ερμήνευσαν μαζί του τα τραγούδια που ο ίδιος συνέθεσε, με αποκορύφωμα τον δίσκο «Σύρα, Ερμούπολη».
 
Θα είναι μια βραδιά που ακόμα και οι φίλοι του Αντώνη θα μιλήσουν για τη ζωή του και το καλλιτεχνικό του έργο, κάποιες πτυχές του οποίου είναι παντελώς άγνωστες στο πλατύ κοινό. Θα είναι μια βραδιά που ΄- κατά τη γνώμη μου – όφειλε η Σύρος να είχε κάνει για τον Αντώνη Ρούσσο και η οποία δεν είχε κάνει ποτέ. Περισσότερο, όμως, είναι για να δουν τα νέα παιδιά και οι νέοι μουσικοί ότι πέρασε από αυτόν εδώ τον τόπο η συνέχεια του Μάρκου Βαμβακάρη, που ήταν ο Αντώνης ο Ρούσσος. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Αντώνης έφυγε 17 χρονών από τη Σύρο επειδή αγαπούσε πάρα πολύ τη μουσική και το μπουζούκι και βρήκε τον Μάρκο Βαμβακάρη στην Αθήνα, ο οποίος τον άκουσε και τον πήρε μαζί του για να παίξει δίπλα του (σχετικό φωτογραφικό υλικό υπάρχει και στο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη).Η πορεία του, έκτοτε, ήτανε καταπληκτική καθώς πέρα από το ήθος που είχε σαν άνθρωπος και σαν μουσικός, είχε και τρομερό ταλέντο.
 
 
Τέλος, στη βραδιά που ετοιμάζεται, θα υπάρξουν αφηγηματικά αποσπάσματα για διάφορες πτυχές της ζωής του και βεβαίως θα ακουστούν πολλά τραγούδια από παλιούς συνεργάτες τους αλλά και από κάποιες τραγουδίστριες που συμμετείχαν τότε στη δημιουργία του θρυλικού δίσκου «Σύρα, Ερμούπολη». Θα ακουστούν, λοιπόν, τραγούδια που παίζονταν κυρίως στο «ΝΕΡΑΙΔΑ», μια περίοδο που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την χρυσή εποχή για την λαϊκή μουσική και διασκέδαση στη Σύρο.
 
 
 
 
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Πολιτιστική Ομάδα του Μάννα που είχε αυτή την ιδέα και πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή τη βραδιά, έτσι ώστε να ανταμώσουμε όλοι οι παλιοί φίλοι και συνεργάτες του Αντώνη και πάλι μαζί».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο θα τιμήσει την οικογένειά του για την προσφορά του στον Πολιτισμό.