Ντύθηκε με τα γιορτινά της η Άνω Σύρος εν χορδαίς και οργάνοις

Ντύθηκε με τα γιορτινά της η Άνω Σύρος εν χορδαίς και οργάνοις

Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου

 

Μέχρι τις 26 Αυγούστου η καρδιά του πολιτισμού στη Σύρο θα χτυπάει στον Άγιο Γεώργιο, καθεδρικό ναό της Άνω Σύρου, εκεί που διεξάγεται -με διοργανωτή την Καθολική Επισκοπή Σύρου- το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ. Το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο κατέκλυσε τον καθεδρικό ναό,  καθηλώθηκε από τις ξεχωριστές ερμηνείες της Ελένης Κεβεντσίδου (εκκλησιαστικό όργανο) και Ηλία Γυφτονικολό (βιολί).

Κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Πάνω Τέρμα (Κιουρά) με τα οχήματα να έχουν καταλάβει ασφυκτικά κάθε σπιθαμή του δρόμου, ενώ η πρόσβαση αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καθυστερημένους χρονικά.

Ομάδες ομάδες ντόπιοι και επισκέπτες διάνυαν πεζοπορώντας τα στενά δρομάκια με τις κλιμακωτές οδούς του οικισμού από τον δρόμο μέχρι τον Ναό, ενώ ιδιαίτερα εμφανής υπήρξε και η παρουσία των μικρών εθελοντών ξεναγών (υπό την εποπτεία και της Μαίρης Καράβα), οι οποίοι βαθμολογήθηκαν από τους ξεναγηθέντες με άριστα.

Πριν την έναρξη του μουσικού μέρους της εκδήλωσης, ο οργανίστας του ναού Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στην ιστορία του οργάνου με τη βοήθεια του π. Ιωσήφ, που είχε αναλάβει τη μετάφραση στα αγγλικά, όπως και για τη σημασία της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο Χρήστος Παρασκευόπουλος (καλλιτεχνικός διευθυντής, εκκλησιαστικό όργανο). Ο χαιρετισμός του επισκόπου κ. Πέτρου Στεφάνου ήταν σύντομος και λιτός, αφού περιορίστηκε στις ευχαριστίες όλων όσοι βοήθησαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και τους χορηγούς με προεξάρχουσα τη ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρεται σε έντυπο των διοργανωτών, το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που ηχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (αυτό του Αγίου Γεωργίου), ανυπομονεί να χαρίσει αξέχαστες στιγμές σε νέους και παλιούς φίλους του, με τρεις μοναδικές συναυλίες από εκλεκτούς οργανίστες και μουσικούς που παίζουν όργανα που μπορούν να συνυπάρξουν με το εκκλησιαστικό όργανο. Τα έργα που θα ερμηνευθούν σε όλες τις συναυλίες έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, από την εποχή της Αναγέννησης έως και τη Σύγχρονη εποχή και αναδεικνύουν τον πολυμορφικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού οργάνου.

Στη σημερινή συναυλία ερμηνεύτηκαν έργα των Girolamo Frescobaldi, Johann Sebastian Bach, Albeniz-Kreisler, Max Reger, Hermann Schroeder, Zolt Gardonyi και Basil Athanasiadis.

Την εναρκτήρια συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού και ο πρώην νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προγραμματισμένες συναυλίες είναι:

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.
Στράτος Γκιουλμπάνογλου, εκκλησιαστικό όργανο – Γιάννης Καΐκης, τρομπόνι
με έργα των Georg Philipp Telemman, Johann Sebastian Bach, Enrique Crespo, Felix Mendelssohn-Bartholdy και Alexandre Guilmant

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.
Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλ. όργανο – Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη, μετζοσοπράνο με έργα των Jeremiah Clarke, Henry Purcell, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Camille Saint Saëns, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz, Antonín Dvořák, Sir John Stainer και Albert Hay Malotte

Πριν από τις συναυλίες θα υπάρξουν ομιλίες σχετικές με το εκκλησιαστικό όργανο:

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
«Η ελληνική προέλευση του εκκλησιαστικού οργάνου» ομιλητής Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής και σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
«Η συνθετική πορεία του εκκλησιαστικού οργάνου στην ιστορία» ομιλητής Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής και σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο, από τις 7.00 μ.μ
Επιπλέον, τις ημέρες των συναυλιών, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο από τον Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό αυτό όργανο, το οποίο κατασκευάστηκε από το Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888.

Ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό, από τις 7.00 μ.μ
Τέλος, πριν από κάθε συναυλία «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε όσους/ες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον υπέροχο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού μας.

Σε όλες τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.