Πλούσιος απολογισμός, υψηλοί στόχοι για το μέλλον

Πλούσιος απολογισμός, υψηλοί στόχοι για το μέλλον - Σύρος - Ερμούπολη -Κοπή πίτας Λυκείου Ελληνίδων Σύρου
Κοπή πίτας Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής». ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων ως είθισται, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου πραγματοποίησε της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, προβαίνοντας παράλληλα σε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της παρελθούσης χρονιάς.

του Γιώργου Αλβέρτη

Την εκδήλωση άνοιξαν τα παραδοσιακά κάλαντα από μουσικά τμήματα του Λυκείου και ακολούθως χορευτικό του τμήμα παρουσίασε χορούς από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας.

«Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Λ.Ε.Σ., εθιμικά καθιερωμένη από της ιδρύσεως του πάντα την ημέρα των Θεοφανίων, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των χειμερινών μας δραστηριοτήτων. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να αναφερθούμε εν συντομία, στις εκδηλώσεις μας που ξεχώρισαν κατά το παρελθόν έτος μέσα στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» του τόπου μας, αλλά και σ' αυτές που ήδη προγραμματίσθηκαν για το Νέον Έτος, με απώτερο στόχο την προβολή του νησιού μας σε εμβέλεια ιδιαιτέρων αξιώσεων» είπε η πρόεδρος του ΛΕΣ Χριστίνα Δενδρινού Λιγοψυχάκη κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της, υπογραμμίζοντας ότι η σπουδαιότερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Λ.Ε.Σ. το 2016 ήταν ο τριήμερος εορτασμός των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης: «Τιμήσαμε την πόλη μας, τους πρόσφυγες οικιστές της, που την δημιούργησαν και την ανέδειξαν ως «πρώτην και καλλίστην εν Ελλάδι», συγκινήσαμε τους παλαιοτέρους και διδάξαμε ιστορία στα παιδιά μας. Από τη θέση αυτή, σήμερα, εκφράζομε και πάλι τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς όλους τους συνεργάτες και φίλους, που στήριξαν ηθικά, υλικά και ενεργά τις προσπάθειές μας».

Όσον αφορά στον προγραμματισμό για το τρέχον έτος το ΛΕΣ θέτει τον πήχη ψηλά ευελπιστώντας με τις δράσεις του να δώσει νέα ώθηση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, ωστόσο δύο από αυτές ξεχωρίζουν. Η πρώτη έχει να κάνει με τον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης του Λυκείου και η δεύτερη με την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο: «Η  Ιματιοθήκη των εθνικών ενδυμασιών πρόκειται να εμπλουτιστεί με μια νέα φορεσιά, ακριβές αντίγραφο της ενδυμασίας της Μαντώς Μαυρογένους, ευγενική δωρεά της Μυκονώτισας πολιτευτού κας Κατερίνας Μονογυιού, η οποία διάλεξε αυτόν τον τρόπο, για να εκφράσει την εκτίμησή της προς το έργο μας. Η φορεσιά θα παρουσιαστεί επισήμως στον Συριανό λαό κατά τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 25^ Μαρτίου, σε ειδική τελετή, κατά την οποία ο Σεβ/τος Μητροπολίτης μας Κος Δωρόθεος Β' μας έκανε την τιμή να αποδεχτεί την παράκληση μας να παρουσιάσει την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους από την ιστορική αλλά και την ανθρώπινη πλευρά της.

Η δεύτερη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το χρονικό διάστημα 25 Ιουνίου — 2 Ιουλίου και αφορά στον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδος. Μετά από πολλά χρόνια - οι παλαιότεροι θα το θυμούνται - το Διοικητικό μας Συμβούλιο συζήτησε και με πολλή χαρά αποδέχθηκε την πρόταση των καλών μας φίλων κων Μιχάλη Σκορδή και Παναγιώτη Κουλουμπή, οι οποίοι, έχοντας κοσμήσει, με ευδόκιμη υπηρεσία, το Πολεμικό και το Εμπορικό Ναυτικό αντίστοιχα, είναι πλήρως γνώστες του αντικειμένου. Με τις ενέργειες τους προς τα ανώτερα κλιμάκια και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού, έχει ήδη καταρτισθεί ένα πρόγραμμα δράσεων, που υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την ενεργό συμμετοχή του Λυκείου μας, τόσο ως προς την διοργάνωση, όσο και στον τομέα των υποδομών» τόνισε η κα Λιγοψυχάκη.

Αναφορά ωστόσο έκανε και στις νέες δραστηριότητες, που από το παρελθόν έτος διενεργούνται στους χώρους του Λυκείου: Βιωματικό εργαστήρι λαϊκού παραμυθιού, μαθήματα αργεντίνικου τάνγκο, αλλά και τις δράσεις με τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας, όπου η συμπαράσταση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τόνισε, είναι πολύτιμη μη παραλείποντας να ενημερώσει τους παρισταμένους και για την πρόοδο των εργασιών στο Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο του  Λυκείου Ελληνίδων: «Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο μεικτή επιτροπή του Δήμου μας και του Λυκείου προβήκαμε στην προσωρινή παραλαβή του έργου, με προοπτική της οριστικής παραλαβής του τον προσεχή Ιούνιο, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί η προμήθεια του εξοπλισμού και η συντήρηση των εκθεμάτων».

Τέλος, ευχαριστώντας όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του ανωτέρω σημαντικού έργου,  σημείωσε  ότι το Λύκειο της Σύρου, από την ίδρυσή του το 1915, στην αιωνόβια πορεία του - συνεχή και αδιάλειπτη μέσα στο χρόνο — δίδαξε (εκτός των άλλων)  ήθος και αξιοπρέπεια, που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ κι από κανένα, ακόμα και κατά την εχθρική κατοχή: «Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο πολιτισμός δεν είναι κενή λέξη, αλλά πηγάζει από τις βαθύτερες αξίες, που όλοι μας, με τον τρόπο μας βιώνουμε, διαβεβαιώνουμε για μια ακόμα χρονιά: “Είμαστε εδώ! Και συνεχίζουμε, εμείς οι γυναίκες του Λυκείου των Ελληνίδων, πανελληνίως και παγκοσμίως, να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για την Πατρίδα μας, τις παραδόσεις της και τον πολιτισμό της”» είπε χαρακτηριστικά.

Την ευχή η Ειρήνη και η σωφροσύνη να βασιλέψουν επιτέλους στη Γη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δύο δογμάτων κατά την διάρκεια των χαιρετισμών τους, εκφράζοντας αμφότεροι την ευχή το 2017 να αποτελέσει την χρονιά όπου τα δεινά του Ελληνικού λαού θα λάβουν επιτέλους  ένα τέλος.  Ακολούθως ο π. Κωνσταντίνος Κοντός (εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’)  και ο  Βικάριος της καθολικής εκκλησίας π. Αντώνης Βουτσίνος (Εκπροσωπώντας τον Επίσκοπο Πέτρο Στεφάνου) έκοψαν από κοινού την  αγιοβασιλιάτικη πίτα του Λυκείου και ακολούθησε ένα ποικίλο  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα καθώς και οι κληρώσεις των δώρων από τους λαχνούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στην κα Λίτσα Χαραλάμπους.