Στην καρδιά του ακορντεόν

Στην καρδιά του ακορντεόν - Σύρος - Μάγεψε συριανούς και επισκέπτες το 6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν

Μάγεψε συριανούς και επισκέπτες το 6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν

 
Ήρθαν την περασμένη Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα ξεκίνησαν το μαγικό τους ταξίδι στο καράβι της νοσταλγικής μουσικής του ακορντεόν, με μας συνταξιδιώτες.
 
της Αλκμήνης Ψιλοπούλου
 
Εξήντα περίπου μουσικοί από όλο τον κόσμο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ινδία και αλλού, ενώθηκαν στους ήχους και τους ρυθμούς του Φεστιβάλ Ακορντεόν που, φέτος, για έκτη χρονιά φιλοξενείται στο νησί μας.
 
Οι ακορντεονίστες έκαναν σπίτι τους την έπαυλη του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία, όπου η έδρα και η καρδιά των δραστηριοτήτων τους. Γιατί δεν είναι μόνον οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις που θα δούμε σε όλο το νησί, αλλά και τα σεμινάρια, τα εργαστήρια, οι διαλέξεις που γίνονται κάθε μέρα στο όμορφο αρχοντικό της Ποσειδωνίας. Εκεί βρεθήκαμε κι εμείς την Κυριακή το βράδυ, για να προϋπαντήσουμε τους καλλιτέχνες που ήρθαν με το καράβι και να πιούμε μαζί τους ένα ποτήρι κρασί μαζί με έναν μεζέ από τα συριανά εδέσματα που έφτιαξαν οι εθελοντές της διοργάνωσης. Γέλια, χαμόγελα, όμορφη συντροφιά, σχέσεις αρμονικές, αυτή είναι η καρδιά της μουσικής του ακορντεόν, ενός αγαπησιάρικου οργάνου που με τους ήχους του ανασύρει βαθιές και παλιές νοσταλγικές μνήμες.
 
Λίγα λόγια για την ιστορία αυτού του «πολυόργανου» που είναι το ακορντεόν, ακούσαμε τη Δευτέρα στη διάλεξη που έδωσε η Χαρούλα Τσαλαπαρά. Ενός οργάνου που παντρεύει τις μουσικές παραδόσεις Ανατολής και Δύσης, ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή των νεώτερων χρόνων. Η ύπαρξή του  ξεκινάει από τα βάθη του χρόνου, με την «ύδραυλιν» του Κτησίβιου, και ολοκληρώνεται από έναν γερμανό μουσικό, τον Μπούσμαν το 1822 στο Βερολίνο. Το καινούργιο όργανο βαφτίζεται «ακορντεόν» το 1830 και είναι σήμερα 200 περίπου ετών. Από τότε το ακορντεόν αποκτά διάφορα είδη και παραλλαγές, με πιο γνωστή την δημιουργία του μπαντονεόν, που συνοδεύει το αργεντίνικο τανγκό και όχι μόνον. Η καρδιά του ακορντεόν, είναι η καρδιά του απλού, λαϊκού ανθρώπου, που κάποια στιγμή της ιστορίας του μπήκε και στα σαλόνια για να γίνει τελικά το αγαπημένο όργανο όλων των φιλόμουσων, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή ηλικιακής διαφοράς.
 
Με το ακορντεόν μπορεί να παίξει κανείς τα πάντα, από ρεμπέτικο και λαϊκό, μέχρι τζαζ και κλασσική μουσική. Η αρμονική του φωνή αγγίζει την ψυχή μας στις συναυλίες που πραγματοποιούνται, με πρώτη εκείνη που έγινε στην Πιάτσα της Άνω Σύρου τη Δευτέρα το βράδυ, παρουσία πλήθους κόσμου στριμωγμένου στα σκαλιά της πλατείας και βυθισμένου σ’ αυτή την υπέροχη μουσική πανδαισία από το συγκρότημα «Μπαμ» που μας ταξίδεψε σε Ελλάδα, Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειο,  όπου  Ανατολή και Δύση σφιχταγκαλιάζονται αιώνια στις μουσικές παραδόσεις της πόλης και της υπαίθρου. Στο ακορντεόν η Χαρούλα Τσαλπαρά, στο βιολί ο Γλαύκος Σμαριανάκης και στην κιθάρα η Θεοδώρα Αθανασίου.