Συγκέντρωση παλιών μηχανημάτων στου πρώην «Βελισσαρόπουλου»

Συγκέντρωση παλιών μηχανημάτων στου πρώην «Βελισσαρόπουλου» - Σύρος - Ερμούπολη - Μαργαρίτα Καλουτά: «Η βιομηχανική κληρονομιά αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας»

Μαργαρίτα Καλουτά: «Η βιομηχανική κληρονομιά αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας»

 
Μηχανήματα, κατάλοιπα της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε διάσπαρτες αποθήκες, μεταφέρθηκαν πριν μερικές λίγες στο χώρο του πρώην κλωστοϋφαντουργείου «Βελισσαρόπουλου»: «Δεν ήταν καταγεγραμμένα και πολλά από αυτά και βρισκόντουσαν σε άθλια κατάσταση, από ακαθαρσίες περιστεριών και πάρα πολύ χώμα», τονίζει στο «Λ» η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Μαργαρίτα Καλουτά.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Σημειώνει, δε, ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν ήταν διασφαλισμένα στις προηγούμενες αποθήκες καθώς κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν διέθετε κλειδιά για την προσέγγισή τους: «Ενδεχόμενα ούτε ο ίδιος ο Δήμος», υπογραμμίζει.  
Η μεταφορά τους, λοιπόν, στο πρώην εργοστάσιο «Βελισσαρόπουλου», εδώ και πέντε – έξι χρόνια, ήταν ένα πάγιο αίτημα και στόχος του Συλλόγου, ο οποίος πίεζε διαρκώς να γίνει ένα νοικοκύρεμα των αποθηκών και κυρίως συντήρηση και προστασία των μηχανημάτων: «Τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε υποβάλει στην παρούσα Δημοτική Αρχή το πάγιο αίτημά μας και η αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού ευαισθητοποιήθηκε. Ήρθε, τα είδε και με δικές της ενέργειες και πιέσεις κατάφερε συνεργεία του Δήμου, με μεγάλους γερανούς και φορτηγά, να μεταφέρουν τα μηχανήματα στο νέο χώρο. Ήταν μια επίπονη ιστορία. Τα 20 περίπου μηχανήματα που μεταφέρθηκαν ήταν πολύ βαριά και ορισμένα από αυτά ζύγιζαν τουλάχιστον δυο τόνους.
 
Αρχικά, τα μηχανήματα αυτά μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο όπου και καθαρίστηκαν με πλυστικές μηχανές και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στο πρώην κλωστοϋφαντουργείο «Βελισσαρόπουλου». Υπολείπονται ακόμη κάποια λίγα πράγματα να μεταφερθούν. Πρέπει να συγκεντρωθούν εκεί όλα, να καταγραφούν και να μπουν ετικέτες σχετικά με το ποιο κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου αντιπροσωπεύει το καθένα από αυτά καθώς και σε ποιο εργοστάσιο ήταν».
 
Η κα Καλουτά ευελπιστεί ο χώρος αυτός κάποια στιγμή να γίνει επισκέψιμος και το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτόν μια έως δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό δεν είναι και τόσο  δύσκολο να γίνει καθώς ο χώρος, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και έχει ευπρεπιστεί σε σημαντικό βαθμό μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις: «Και σε αυτό βοήθησε η Αντιδήμαρχος. Με δική της προσωπική δουλειά και μιας παρέας γυναικών, καθαρίσαμε, φορώντας μάσκες και καπέλα, ατέλειωτες κουτσουλιές, χώμα και βρωμιές. Είναι αναγκαίες κάποιες παρεμβάσεις ακόμη, όπως αλλαγές τζαμιών και μια γενική συντήρηση του χώρου, ώστε να αναδειχθεί κάποια στιγμή ο χώρος και να καταστεί επισκέψιμος».
 
Υπογραμμίζει, τέλος ότι, όπως τα άλλα τουριστικά νησιά προβάλλουν προς τα έξω τον φυσικό τους χώρο, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητά τους, έτσι και η Σύρος θα πρέπει να προβάλλει διεθνώς τη δική της μοναδικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από την βιομηχανική της παράδοση και τον αστικό της χαρακτήρα.     
«Η Σύρος έχει μια σημαντική κληρονομιά», λέει χαρακτηριστικά, και συνεχίζει: «Η βιομηχανική κληρονομιά είναι τα τεκμήρια δραστηριοτήτων που είχαν και συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ιστορικές συνέπειες και αφορά στην Βιομηχανική Επανάσταση του 20ού και του 19ου αιώνα. Η αξία τους έχει οικουμενικές διαστάσεις, αλλά και κοινωνικές, σαν τμήμα των κατάλοιπων της καθημερινής ζωής συνηθισμένων ανδρών και γυναικών και μ’ αυτόν τον τρόπο προσδίδει μια σημαντική αίσθηση ταυτότητας του χώρου.
 
Στα ίχνη της βιομηχανικής ιστορίας, εν προκειμένω της Σύρου, περιέρχονται ανθρώπινες αναμνήσεις και ήθη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει αυτό το βιομηχανικό τοπίο, μαζί με τα γραπτά τεκμήρια που υπάρχουν, να καταγραφούν, να προστατευτούν, και να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές. Στόχος μας, βέβαια, αποτελεί και η ηλεκτρονική καταγραφή και οργάνωσή τους, ώστε να υπάρχει άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
 
Όπως και να το κάνουμε, η βιομηχανική κληρονομιά πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Οι σύλλογοι εθελοντών έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση πληροφοριών  και στην έρευνα μέσα στη σκηνή της βιομηχανικής κληρονομιάς, όσον αφορά τον εντοπισμό και την προστασία κτηρίων, εργοστασίων, μηχανημάτων. Οι δε αρμόδιες αρχές πρέπει να παρεμβαίνουν ούτως ώστε να προστατεύονται οι ιστορικοί τόποι όποτε απειλούνται», κατέληξε η κα Καλουτά.