Τα «Λαζαράκια» πλημμύρισαν τους δρόμους της Ερμούπολης (Video)

Τα «Λαζαράκια» πλημμύρισαν τους δρόμους της Ερμούπολης - Σύρος - Ερμούπολη - Αναβίωσε και φέτος το έθιμο το ΛΕΣ

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο το ΛΕΣ

 
Πιστό στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου , μεγάλος  θεματοφύλακας των εθίμων της Σύρου, αναβίωσε σήμερα το μεσημέρι, ανήμερα του Λαζάρου το παλιό συριανό έθιμο «τα Λαζαράκια».
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ως είθισται τα τελευταία χρόνια τα μικρά παιδιά του ΛΕΣ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσά του και υπό την καθοδήγηση των κυριών του Διοικητικού Συμβουλίου ξεχύθηκαν  στους δρόμους της Ερμούπολης  τραγουδώντας τα Συριανά κάλαντα του Λαζάρου.
 
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο τρόπος κατασκευής των ομοιωμάτων είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς είναι ένα έθιμο καθαρά Συριανό. Το ομοίωμα του Λαζάρου φτιάχνεται με την κουτάλα της σούπας ή την τρυπητή κουτάλα. Ο τρόπος εορτασμού στο νησί μας είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς  σε πολύ λίγα μέρη βγαίνουν να πουν τα κάλαντα του Λαζάρου.
 
 Τα «Λαζαράκια» εφέτος, συνοδεία γονέων, δασκάλων και μελών του Λυκείο, έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλία μέσω της  οδού θυμάτων Σπερχειού  και αφού κάλυψαν όλη τη διαδρομή της παραλιακής μέχρι την οδό Χίου, διέσχισαν την αγορά και μέσω της πλατείας Μιαούλη της οδού Πρωτοπαπαδάκη επέστρεψαν στην αίθουσα του ΛΕΣ.
 
Στα ενδιάμεσα διαστήματα, τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα, ενώ δεκάδες κινητά και φωτογραφικές μηχανές Συριανών και επισκεπτών πήραν κυριολεκτικά φωτιά προκειμένου  να απαθανατίσουν το σπάνιο παραδοσιακό θέαμα.