Χωρίς τίτλο άλλα με διάχυτη την αύρα της θάλασσας

Χωρίς τίτλο άλλα με διάχυτη την αύρα της θάλασσας  - Σύρος - Έκθεση ζωγραφικής – Γλυπτικής Γιάννη Βέλλη

Έκθεση ζωγραφικής – Γλυπτικής Γιάννη Βέλλη

 
Μια έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής, με διάχυτη την αίσθηση της αλμύρας και την αύρα της θάλασσας, θα παρουσιαστεί μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου στον χώρο τέχνης «ΑΠΟΘΗΚΗ»*, από τον Γιάννη Βέλλη.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Κωνσταντινούπολη. Ελευσίνα. Παλαιό Φάληρο. Σύρος. Η ζωή του Γιάννη Βέλλη  είχε πάντα σχέση με τη θάλασσα. Γι' αυτό και τα καράβια, το μπλε της θάλασσας, το κύμα, η σκουριά και η αρμύρα εμφανίζονται ξανά και ξανά στους πίνακες και τα γλυπτά του. Μπολιασμένα πια με το κυκλαδίτικο φως και τη νησιωτική αύρα, τα έργα του ταξιδεύουν μεταφέροντας μνήμες από το παρελθόν, συναισθήματα του σήμερα, με ρότα το αύριο.
 
«Αυτή η έκθεση πέρασε από πολλά κύματα για να γίνει», δηλώνει στο «Λ» ο καλλιτέχνης, σπεύδοντας να προσθέσει: «Τελικά, κατέληξα να κάνω μια έκθεση με θέμα την θάλασσα από κάποια πολύ παλιά κομμάτια καθώς και καινούργια, όλα ωστόσο αντιπροσωπευτικά ως προς τα υλικά που χρησιμοποιώ. Δηλαδή, ξύλα, σίδερα σκουριασμένα, αρμούς, γυαλί, χαρτί κ.ά., και φυσικά περιλαμβάνει μεγάλου μεγέθους πίνακες σε καμβά». Στην παρούσα έκθεση ο Γιάννης Βέλλης δεν θέλησε να δώσει κάποιο τίτλο. Σ’ αυτήν εκτίθενται περίπου τριάντα έργα και το διάστημα που απαιτήθηκε για το «στήσιμό» ήταν αρκετά μεγάλο: «Προσπάθησα να βρω ένα τρόπο ώστε να μην είναι αρκετά γεμάτος ο χώρος και, παράλληλα, βασιζόμενος πάνω στα περσινά μεγάλα θαλασσινά έργα, δημιούργησα μικρότερα πάνω στο ίδιο ακριβώς θέμα, ώστε - αν θέλει κάποιος να τα αποκτήσει - να μπορεί να το πράξει πιο άνετα».
 
Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει ότι τα έργα του Γιάννη Βέλλη διακρίνονται ενίοτε από φωτεινά και ζωηρά χρώματα, και άλλοτε από μουντά και σκούρα, παρασύροντας τον σε ένα ταξίδι ονειροπόλησης στα δύο πρόσωπα του Αρχιπελάγους: Αιγαίο. Μπλε, κύματα, πέλαγος κι ομορφιά.-  Αιγαίο. Μαύρο, φουρτούνα, ελπίδα και υγρός τάφος.
 
Μια έκθεση που πραγματικά αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κάποιος.