Δεν θα περάσει ο Άη Βασίλης από το Νεώριο

Δεν θα περάσει ο Άη Βασίλης από το Νεώριο - Σύρος - Σχολιάζει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος

Σχολιάζει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος

 

ΜΕ τους εργαζόμενους στο Νεώριο απλήρωτους για πάνω από είκοσι μήνες, τα Χριστούγεννα φαντάζουν σαν τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, η οποία όμως περνάει ακροθιγώς αρκετά μέτρα έξω από το θεόσβηστο ναυπηγείο.

ΠΕΡΑΣΑΝ οι χρόνοι εκείνοι, με τις ημέρες αυτές να είναι κάτι το ξεχωριστό, και τη γιορτινή ατμόσφαιρα να κυριαρχεί στους χώρους του Νεωρίου, με τα παιδιά των εργαζομένων να παίρνουν δώρα από τον Άη Βασίλη μέσα στο ναυπηγείο, στο οποίο μόνο γελαστά πρόσωπα μπορούσες να συναντήσεις.

ΣΗΜΕΡΑ η κατάσταση έχει ανατραπεί άρδην. Άδειες δεξαμενές, απόλυτη σιγή σε όλους τους χώρους, «εργαζόμενοι» σε εισαγωγικά, χωρίς δουλειά, συσσίτια και επαιτεία, θυμίζουν εποχές του 1992, 1993, 1994 με το Νεώριο και τους «εργαζόμενους» του να βιώνουν (τότε) μια από τις χειρότερες κρίσεις.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ διαβουλεύσεις σήμερα και το πήγαινε έλα των επίδοξων αγοραστών, μέχρι να υπάρξει η εμφάνιση του Πάνου Ξενοκώστα, αλλά και η πολιτική που ασκήθηκε τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς ορισμένων συνδικαλιστών, επιδείνωσαν προοδευτικά την κατάσταση. 

Η_ΣΥΡΑ, για μια ακόμη φορά, ζει «μαύρες μέρες» και «μαύρες γιορτές», αφού αποδείχτηκε και στην πράξη ότι το νησί δεν μπορεί να ζήσει μόνο με τον ένα του οικονομικό πνεύμονα, τον τουρισμό, στον οποίο πολλά είχαν επενδύσει ορισμένοι επίδοξοι σωτήρες του, που προσδοκούσαν να δούνε το Νεώριο μια προέκταση της μαρίνας.

ΚΑΙ φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η κρίση -αλλά και η χρονική διάρκεια που απαιτείται μέχρι να οριστικοποιηθεί η πώληση- ήταν καλά οργανωμένη, ώστε να ζημιώσει στον μεγαλύτερο βαθμό τους εργαζόμενους και να ωφελήσει πολλαπλά τους όποιους αγοραστές.

ΑΠΟΚΑΜΩΜΕΝΟΙ, εξουθενωμένοι οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πολλούς από αυτούς να στερούνται ακόμα και τα βασικά για να ζήσουν, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον «από μηχανής θεό», αποποιούμενοι πιθανόν και αποζημιώσεις μηνών, με το σκεπτικό ότι «δεν εργαζόταν», λες και εκείνοι ήταν τα «αφεντικά» του ναυπηγείου και εκείνοι εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί.

ΕΞΑΛΛΟΥ, η επιστολή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Μάρκου Βουτσίνου στην υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, με την επισήμανση πως «Οι εργαζόμενοι (στο ναυπηγείο) έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης, διαλύονται οικογένειες, ανακαλούνται παιδιά από το Πανεπιστήμιο και αναζητούν σε συσσίτια λίγο φαγητό για τις οικογένειες τους», όχι μόνο δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά ούτε καν απαντήθηκε, αν και στάλθηκε δύο φορές.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως η επιστολή αυτή στάλθηκε τόσο στην Γ.Σ.Ε.Ε όσο και στους βουλευτές του Νομού, κάνοντας -για μια ακόμη φορά γνωστό πως «…οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου παραμένουν απλήρωτοι για μήνες μιας και o κ, Ταβουλάρης τους χρωστάει πολλές χιλιάδες δεδουλευμένων».

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ επιστολή αναφερόταν περιληπτικά, αλλά με απόλυτη σαφήνεια, στην επικρατούσα κατάσταση: «Επειδή, κα Υπουργέ, από ό,τι γνωρίζουμε και γνωρίζετε στα Ναυπηγεία του Κέντρου δίνονται δεκάδες εκατομμύρια με χίλιες δύο προφάσεις και οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπράβο σας, ζητάμε λοιπόν και για τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους της Σύρου ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, όπως είχε δοθεί παλαιότερα και στα τρία Ναυπηγεία όταν και αυτοί ήταν απλήρωτοι. Κυρία Υπουργέ, δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης. Η πείνα και η εξαθλίωση δεν υποφέρονται. Ζητάμε άμεση ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Ζητάμε η Κυβέρνηση να δείξει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σύρου, που η οικογένεια Ταβουλάρη έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Περιμένουμε άμεσα ανταπόκριση».

ΠΑΡ όλα αυτά, ανταπόκριση δεν υπήρξε από πουθενά και το δέντρο των Χριστουγέννων ρίχνει βαριά σκιά στο Νεώριο, αντί να το φωτίζει, φωτίζοντας παράλληλα και εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά δεν βοηθάνε ασχολούμενοι επιμελώς με το γέμισμα της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας τους.