Όλα εδώ πληρώνονται…

Όλα εδώ πληρώνονται… Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Έδρα πολυτεχνικής σχολής - Σύρος - Σχολιάζει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος

Σχολιάζει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος

 
Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ,  του Πανεπιστημίου Αιγαίου  θα αποφασίσει τελικά για την έδρα λειτουργίας της υπό ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής για τα Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
ΚΑΙ διαφάνηκε εμπλοκή, με τη διεκδίκηση της Σάμου, γιατί εμείς δώσαμε το δικαίωμα, επειδή οι μέχρι σήμερα κινήσεις μας, εδώ και χρόνια, αποδείχτηκαν λανθασμένες.
 
ΕΤΣΙ, εξ ανάγκης πλέον τρέχαμε και δεν φτάναμε, να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα όταν υπήρχε χρόνος και να τρέξουμε και να φτάναμε. Απλά, δεν τρέξαμε και δεν φτάσαμε ποτέ στο επιθυμητό (μέχρι στιγμής)  αποτέλεσμα.
 
ΕΔΩ και μια δεκαετία η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου χτυπούσε καμπανάκι αφύπνισης, χωρίς κανένας να δείχνει διάθεση να σηκωθεί από τον καναπέ και τον μακάριο ύπνο  που απολάμβανε.
 
ΑΝ ανατρέξουμε στις «ειδήσεις» τω καιρώ εκείνω, θα διαπιστώσουμε ότι υπήρχε μια έντονη δυσφορία από πλευράς Πανεπιστημίου για τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικοί παράγοντες, με πρώτο τον Δήμο, αντιμετώπιζαν το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
 
ΔΙΑΣΠΟΡΑ αιθουσών, οι περισσότερες των οποίων ανεπαρκείς ή ακατάλληλες, με τους φοιτητές (και τους διδάσκοντες) να αναρωτιούνται «φωναχτά», δηλαδή μέσω των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, αν όντως η Σύρος ενδιαφέρεται να κρατήσει και να διευρύνει το Πανεπιστημιακό της Τμήμα.
 
ΤΟΤΕ, τέτοιες δηλώσεις εθεωρούντο εχθρικές και εχθροί εκείνοι που έπιαναν βουκέντρα προκειμένου να κάνουν τους άλλους που κοιμόταν, παρά τους ήχους της καμπάνας, να ξυπνήσουν.
 
ΚΑΠΟΙΕΣ δηλώσεις, κάποιες συσκέψεις, κάποιες αόριστες εξαγγελίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της στέγασης και πέραν τούτου ουδέν.
 
ΟΜΩΣ η δυσφορία και τα παράπονα σε τοπικό επίπεδο προωθούνταν σε κεντρικό επίπεδο με αποτέλεσμα, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, να σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες και οι έξυπνοι πολιτικοί να βρουν «πατήματα», ώστε μια μελλοντική δραστηριότητα, όπως αυτή της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής, να φαντάζει μετέωρη στους μισοκοιμισμένους Συριανούς.
 
ΠΕΡΑΝ αυτών, το σήριαλ της παραχώρησης μέρους του στρατοπέδου στον Δήμο εδώ και χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει τίποτα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων που θα στέγαζαν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς και η κατασκευή σταδίου Ολυμπιακών διαστάσεων έμειναν όνειρα στη συριανή κοινωνία και τους πολιτικούς «υπηρέτες» της.
 
ΟΥΤΕ στάδιο έγινε (πρωτεύουσα νομού και έδρα Περιφέρειας), γιατί μας πιάσανε και τότε στον ύπνο και μας πήρανε τη μπουκιά από το στόμα, προκειμένου να «ταΐσουνε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που θέλανε πολύ χρήμα για να γίνουν τα έργα, οπότε πήρανε το χρήμα από όλα τα «μικρά» έργα,  τα οποία δεν πρόλαβαν να γίνουν γιατί (στις περισσότερες των περιπτώσεων) δεν είχαν προβλεφθεί οι σωστές κινήσεις πάλι από τοπικούς παράγοντες.
 
ΞΑΦΝΙΚΑ το «καμπανάκι» αφύπνισης έγινε «καμπάνα», αλλά ήδη η σημερινή Δημοτική Αρχή κατάφερε το ακατόρθωτο, να κάνει δηλαδή διαβούλευση, δίνοντας «αντιπαροχή»  στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ακυρώνοντας στην ουσία  την μέχρι εκείνη τη στιγμή τετελεσμένη απόφαση παραχώρησης τμήματος του στρατοπέδου χωρίς ανταλλάγματα.
 
ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ (πόσο, άραγε) πληροφορηθήκαμε ότι τελικά κάποιος βουλευτής της Σάμου έφερε τα πάνω κάτω σε μια προσπάθεια να πείσει τους κυβερνώντες ότι η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής για τα Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν έπρεπε να γίνει στη Σύρο, αλλά στη Σάμο.
 
ΤΩΡΑ αποδείξαμε στην πράξη πως ξέρουμε να τρέχουμε, αλλά μόνο όταν η καμπάνα αφύπνισης είναι του μεγέθους της εκκλησίας της Παναγίας των Παρισίων!