Αγαπητέ, κύριε Άη Βασίλη... να σου ζητήσω να φωτίσεις αυτή τη Δημοτική Αρχή να είναι δίκαιη και να μη βάζει πάντα το «νόμιμο» πάνω από «ηθικό»;

Αγαπητέ, κύριε Άη Βασίλη...  να σου ζητήσω να φωτίσεις αυτή τη Δημοτική Αρχή να είναι δίκαιη και να μη βάζει πάντα το «νόμιμο» πάνω από «ηθικό»; - Σύρος - Ερμούπολη
Αγαπητέ, κύριε Άη Βασίλη,
 
ΥΓΕΙΑ έχω το αυτό επιθυμώ και για σένα, αν και απορώ πώς μας κουβαλιέσαι από την Καισαρεία ροδοκόκκινος και χαμογελαστός πάνω σε υπαίθριο έλκηθρο, γέρος άνθρωπος, χωρίς ούτε μια χιονίστρα στα δάχτυλα.
 
ΕΓΩ, για να μην σε κρατάω σε αγωνία, είμαι η Κούλα, η κοπέλα που έχω γράψει πολλές φορές στην εφημερίδα και στον Ρίμο ζητώντας δουλειά, αλλά δουλειά δεν μου βρήκανε τόσα χρόνια τώρα. Μόνο υποσχέσεις μου δώσανε και αυτοί, όπως μου είχε δώσει ο προηγούμενος δήμαρχος, Δεκαβάλλα τον λέγανε αν θυμάμαι καλά, αλλά και ο σημερινός δήμαρχος, Μαραγκό τον λένε, αν πάλι θυμάμαι καλά, γιατί να θυμάμαι τους δημάρχους, όταν και εκείνοι δεν θυμούνται εμένα, παρά μόνο μια βδομάδα πριν τις εκλογές;
 
ΚΑΙ επειδή από πολιτικούς δεν περιμένω ούτε να δω χαΐρι ούτε να δω δουλειά, είπα να σου γράψω, επειδή σαν Άγιος που είσαι, όλο και κάποιο θαύμα μπορείς να κάνεις. Γιατί, όπως γίνανε τα πράγματα, Άγιε Βασίλη μου, μόνο με θαύμα σήμερα μπορεί κάποιος να βρει μια θέση στο δημόσιο, χωρίς να εκτεθεί δημόσια φιλώντας κατουρημένες ποδιές, χωρίς να έχω καταλάβει μέχρι σήμερα γιατί σώνει και καλά πρέπει να είναι κατουρημένες για να τις φιλήσω.
 
ΑΓΑΠΗΤΕ, κύριε Άγιε Βασίλη, θέλω να σου ζητήσω και μερικές άλλες χάρες, γιατί, όπως λένε, «τώρα που βρήκαμε τον παπά να θάψουμε καμιά δεκαριά». Ούτε και αυτό βέβαια το καταλαβαίνω, γιατί δηλαδή πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε δέκα πεθαμένους να τους θάψει, λες και βρισκόμαστε στα χρόνια της Κατοχής, που τους πηγαίνανε πάνω σε πόρτες στου Χαρτουλάρη, όπως μου έλεγε η συχωρεμένη η μάνα μου, που είχε θάψει κόσμο και κοσμάκη κρυφά και τους βούταγε το κουπόνι και πήγαινε και έπαιρνε τα σαράντα δράμια ψωμί που αναλογούσαν στον καθένα και το έτρωγε εκείνη, χωρίς ποτέ να της έχει διαμαρτυρήθηκε κανείς πεθαμένος, οπότε είχε τη συνείδησή της ήσυχη.
 
ΤΕΛΟΣ πάντων, μη σου τρώω το κεφάλι χρονιάρες μέρες με τα δικά μου προβλήματα, αφού –και να με συμπαθάς- δεν πρόκειται να μου τα λύσεις. Γιατί, άντε να μου αφήσεις στο δωμάτιό μου παραμονή Πρωτοχρονιάς κανένα τρενάκι ή καμιά κούκλα που της ζουλάς την κοιλιά και λέει «μαμά». Παρατηρημένο, όμως. Καμιά κούκλα δεν λέει «μπαμπά» όταν της πατάς την κοιλιά και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, αλλά είπαμε, μη σε ζαλίζω με τις δικές μου έγνοιες και τα τρενάκια και τις κούκλες όταν υπάρχουνε άλλα πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθείς. Παραδείγματος χάριν, ας πούμε, να μας ξαναφέρεις πίσω το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης», γιατί μόνο ένας Άη Βασίλης σαν και σένα μπορεί να το επανατοποθετήσει και κανένας Γιώργος. Μην ακούς το τραγούδι που λέει «Όπου Γιώργος και μάλαμα». Άκου καλύτερα το άλλο, που λέει «Ο Γιώργος είναι πονηρός κι’ αυτά που λέει μην τα τρως», γιατί έχουμε στομαχιάσει με υποσχέσεις από πονηρούς τελευταία.
 
ΘΑ μπορούσα να σου ζητήσω να φωτίσεις αυτή τη Δημοτική Αρχή να είναι δίκαιη και να μη βάζει πάντα το «νόμιμο» πάνω από «ηθικό», χωρίς να ντρέπεται κάθε Πρωτοχρονιά να κοιτάζει στα μάτια τον κόσμο και να μιλάει για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση πολιτών. Το ξέρω ότι σου ζητάω πολλά, γιατί έτσι και της δώσεις τον φωτισμό που χρειάζεται για να αλλάξει ταχτικές και συνήθειες θα πρέπει να μείνει χωρίς φως όλο το νησί. Και βέβαια αυτό δεν θα αρέσει σε κανέναν και θα τα βάλουνε πάλι με τη ΔΕΗ, που δε θα φταίει σε τίποτα και θα πληρώσει τη νύφη, όταν είναι συνηθισμένη να της πληρώνουνε τη νύφη όλοι οι άλλοι μαζί με τους λογαριασμούς που στέλνει και ο καθένας σκέπτεται πως πήγε να ζεσταθεί, αλλά τελικά κάηκε και τσουρουφλίστηκε.
 
ΝΑ σου ζητήσω να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να γυρίσουν οι χιλιάδες πρόσφυγες στα σπίτια τους, αλλά τέτοιες ευχές δεν φτάνουνε ποτέ σε κανέναν Άγιο Βασίλη, Άη Βασίλη μου. Και εδώ που τα λέμε, έτσι όπως έχουνε γίνει τα πράγματα, αν κάνεις το λάθος και περάσεις με το έλκηθρο πάνω από τις εμπόλεμες περιοχές, δεν ξέρεις αν σε καταρρίψουν με πυραύλους εδάφους αέρος, γιατί θα σε περάσουνε για κατασκοπευτικό εναέριο μέσο και μετά άντε να βρεις τον υπεύθυνο, γιατί  Άη Βασίλης δεν θα έλθει φέτος ή αν έλθει θα είναι ψεύτικος και δεν θα πιστεύει πια κανένας ότι υπάρχει, αφού η κατάρριψή του θα έχει μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση.
 
ΑΓΑΠΗΤΕ, κύριε Άη Βασίλη, στέλνω αυτό το γράμμα μου στον Ρίμο, αλλά όπως άδικα περιμένω να μου βρει δουλειά δέκα χρόνια τώρα, άλλο τόσο πιστεύω ότι θα σε βρει και θα στο δώσει, γιατί έχω την εντύπωση ότι με όσα έχει δει και ακούσει τόσα χρόνια σ’ αυτό το νησί, αρχίζει να πιστεύει και εκείνος πως «Άη Βασίλης δεν υπάρχει πια, τον πάτησε το τρένο».
 
Με εκτίμηση
Κούλα
 
Και δια το πιστόν
Ρίμος