Σε ποιο νησί είναι δήμαρχος ετούτος;

Σε ποιο νησί είναι δήμαρχος ετούτος; - Σύρος - Ερμούπολη - Μεταξύ σοβαρού κι αστείου – Γράφει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος
Μεταξύ σοβαρού κι αστείου – Γράφει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος

 

ΠΟΛΥ τη χάρηκε η θεία Φιλίτσα  τη συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός στον «φίλο Μπάμπη Κουλούρα» στη Δημοτική Τηλεόραση Σύρου Ερμούπολης ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

ΝΑ την έχω δίπλα μου και να μην λέει να ξεκολλήσει. Να μη με αφήνει να παρακολουθήσω τη συνέντευξη, δηλαδή τι συνέντευξη, σκέτη τηλεοπτική μυσταγωγία μυσταγωγία. Να την κάνω σταυρό να πάει να κοιμηθεί και να μην πηγαίνει «Τι ώρα είναι και θέλεις να πάω να κοιμηθώ;» «Πέντε» «Τι πέντε; Απόγευμα ή πρωί;» «Βράδυ» «Δεν πάω. Θα καθίσω εδώ να ακούσω τι λέει ετούτος ο κύριος» «Τούτος ο κύριος είναι ο δήμαρχος, θεία Φιλίτσα» «Το κατάλαβα πως είναι δήμαρχος. Αφού έτσι τον λέει αυτός που είναι δίπλα του. Ποιος είναι αυτός που είναι δίπλα του;» « Ο Μπάμπης» «Το ξέρω πως τον λένε Μπάμπη, αφού συνέχεια ο δήμαρχος τον λέει “φίλε Μπάμπη”. Από πότε είναι φίλοι;» «Από τον πόλεμο του ’40, θεία» «Και γιατί ο ένας τον λέει “φίλε Μπάμπη” και ο άλλος τον λέει “κύριε δήμαρχε”; Αφού μου είπες πως είναι φίλοι και οι δύο; Γιατί δεν τον λέει και ο άλλος     “Φίλε Γιώργο”;» «Δεν ξέρω, θεία. Ίσως γιατί ο άλλος δεν είναι δήμαρχος και ο άλλος άλλος δεν είναι » «Και ο άλλος, αυτός ο Γιώργος, πού είναι δήμαρχος; Γιατί, με όσα έχει πει μέχρι τώρα δήμαρχος στη Σύρο αποκλείεται να είναι».

 ΚΑΙ αφού τον έβλεπα εγώ τον Αλτσχάιμερ δίπλα της, τι διάολο έκανα διάλογο μαζί της; «Καλά, πώς σου ήλθε να πεις πως αποκλείεται να είναι δήμαρχος της Σύρου;» «Ε, κουφή είμαι; Δεν ακούω αυτά που λέει τούτος εδώ;» «Τι λέει τούτος εδώ;» «Πως ήρθανε χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι στο νησί, περισσότεροι από πέρυσι και η Σύρα γνώρισε τουριστική ανάπτυξη» «Έτσι είπε. Και λοιπόν;» «Τι, λοιπόν; Εμένα ο Αποστόλης, που έχει μαγαζί στην Αγορά, μου είπε πως κόσμος ήρθε. Λεφτά δεν ήρθανε. Μια από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους έζησε η Σύρα. Φρου φρου κι αρώματα με εκδηλώσεις, αλλά ό,τι κινηθήκανε τα μαγαζιά είκοσι μέρες τον Αύγουστο» «Αυτά σου λέει ο Αποστόλης;» «Αυτά μου λέει ο Αποστόλης, όπως μου λέει ότι το χειμώνα θα κάνει το σκατό του παξιμάδι για να τη βγάλει καθαρή και αν δεν κλείσει το μαγαζί του. Τούτος εδώ μας λέει τώρα πως στη Σύρα πέντε μήνες το καλοκαίρι ο κόσμος έζησε ζωή χαρισάμενη. Γι’ αυτό σε ρωτάω, σε ποιο νησί είναι δήμαρχος;»

ΑΝΤΕ εσύ τώρα να παρακολουθήσεις τη συνέντευξη, με τη θεία Φιλίτσα δίπλα σου. Ούτε με σφαίρες: «Γιατί ετούτος κοιτάζει συνέχεια εμένα;» «Την κάμερα κοιτάζει, θεία, όχι εσένα» «Ναι, αλλά την κοιτάζει συνέχεια. Του μιλάει ο φίλος του ο Μπάμπης και ετούτος κοιτάζει εμένα. Δεν έπρεπε να κοιτάζει περισσότερο τον φίλο του τον Μπάμπη;  Έτσι δεν κάνουνε όλοι όσοι τους παίρνουνε συνέντευξη;» «Εσένα πού σε χαλάει αυτό, θεία; Άσε να ακούσουμε τι λέει ο άνθρωπος» «Πάντως φαίνεται καλό παιδί, με αρχές. Και αγαπάει και τη Σύρα. Θα την έχει επισκεφτεί φαίνεται πολλές φορές» «Πώς σου ήρθε τώρα;» «Από αυτά που λέει. Φως φανάρι. Εκεί που είναι δήμαρχος τούτος εδώ, τους δημότες του τους έχει ίσα και όμοια, όχι σαν τον δικό μας, που τους ξεχωρίζει. Άκουσες τι είπε; Είπε πως η ανάπτυξη μοιάζει με πίτα που ανήκει σε όλους. Δεν ανήκει στον Γιώργο ή στον Μπάμπη. Σε όλους. Γι’ αυτό σε ρωτάω τόση ώρα, πού είναι δήμαρχος αυτός ο καλός άνθρωπος με τόσο προοδευτικές ιδέες περί ίσης μεταχείρισης των δημοτών, να τον κάνουμε δήμαρχο στη Σύρα;»

ΚΑΙ όσο δεν της έλεγα «πού είναι δήμαρχος τούτος εδώ», τόσο μου έτρωγε το κεφάλι «Κοίτα… κοίτα…» «Κοιτάζω, αλλά σταμάτα να μιλάς να ακούσουμε τι λέει ή πήγαινε να κοιμηθείς» «Τι ώρα είναι;» «Αργάμιση» «Ε, καλά τώρα. Δεν μας πήρε δα και η νύχτα. Άκουσες τι είπε;» «Πού να ακούσω, με αφήνεις;» «Είπε για τον τουρισμό και για το Νεώριο. Μπορεί, λέει να πάνε μαζί, αλλά με όρους. Τώρα, δεν κατάλαβα καλά. Με όρους είπε ή με ορούς;» «Με ορούς» «Είδες που ακούς καλύτερα από μένα και μετά λες ότι δεν σε αφήνω να ακούσεις. Τι ορούς δηλαδή;» «Ορούς, σαν αυτούς που βάζουνε στους αρρώστους στα νοσοκομεία» «Γιατί, ποιος είναι άρρωστος; Το Νεώριο ή ο τουρισμός;» «Γιατί δεν πηγαίνεις να κοιμηθείς;» «Τι ώρα είναι;» «Η χτεσινή» «Ε, νωρίς είναι ακόμα. Το Νεώριο λέει πρέπει να λειτουργεί με βάση το σεβασμό στο περιβάλλον. Τι θέλει να πει με αυτό, να λειτουργεί ή να μη λειτουργεί» «Θυμάσαι που κάτι λέγαμε για όρους και ορούς:» «Θυμάμαι» «Ε, αυτό ακριβώς είναι. Εξαρτάται μόνο πού θα βάλεις τον τόνο, για να πάνε μαζί Νεώριο και τουρισμός κατά τη συλλογιστική του Δημάρχου. Κατάλαβες, θεία;» «Δεν κατάλαβα. Μα, γιατί με κοιτάει συνέχεια ετούτος και μου λέει για το στρατόπεδο, το πεδίο βολής και τον Καμμένο, ότι θα αξιοποιηθούνε και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια; Αφού εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Γιατί δεν κοιτάει καλύτερα τον φίλο του τον Μπάμπη; Τελικά, θα μου πεις πού είναι δήμαρχος τούτος εδώ;» «Στη Σύρα , θεία Φιλίτσα, στη Σύρα. Καλά, δεν γνωρίζεις τον Γιώργο Μαραγκό;» «Στη Σύρα! Τι ώρα είπες ότι είναι;» «Κοντεύει πεντέμιση» «Γι’ αυτό άρχισα να νυστάζω. Απόγευμα πεντέμιση ή πρωί;» «Έχει σημασία;» «Πώς δεν έχει. Να ξέρω, βρε παιδί μου, τι ώρα με έπιασε τούτος εδώ στον ύπνο και με έστειλε να κοιμηθώ αδιάβαστη».