Συνταγές από το ίντερνετ

Συνταγές από το ίντερνετ - Σύρος - Ερμούπολη - Το ευθυμογράφημα του logogtypos.g
Το ευθυμογράφημα του logotypos.gr

 

ΜΑΣ τα έχετε πρήξει, κυρία Ελευθερία μας. Ήθελα να ‘ξερα, εκτός από το διαδίκτυο και το facebook δεν ασχολείσθε με τίποτε άλλο; Δεν σκουπίζετε, δηλαδή, στο σπίτι σας; Δεν πλένετε πιάτα; Δεν σκοτώνετε, έστω, τις μύγες που πετάνε και θυμίζουνε γερμανικά στούκας την περίοδο της Κατοχής, τα οποία δεν γνωρίσατε προφανώς, αλλά δεν μπορεί κάπου θα τα έχει πάρει το μάτι σας σε ταινίες της εποχής. Αλλά, πού να βρείτε χρόνο να δείτε και καμιά ταινία της Κατοχής, να βάλετε στο σκληρό δίσκο του μυαλού σας και λίγη ιστορία. Έχετε κάνει φορμάτ στα ιστορικά γεγονότα και αφήσατε μονάχα τις συνταγές για την υγεία. Στο σημείο αυτό μας τα πρήζετε και συγνώμη δηλαδή για τη φρασεολογία, αλλά μέχρι εδώ και μη παρέκει.

ΔΙΟΤΙ κάθε συζήτηση μαζί σας ξεκινάει και τελειώνει με όσα επιστημονικά έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο και αφορούν την υγεία ή, για να ακριβολογώ, την υγεία τη δική σας, διότι δεν έχει γραφτεί συνταγή που να μην την έχετε δοκιμάσει πρώτα εσείς. Απορώ δηλαδή, κυρία Ελευθερία μας, πώς και δεν σε έχουνε ανακαλύψει ακόμα οι φαρμακοβιομηχανίες να πετάξουνε από τα κλουβιά τα ποντίκια που χρησιμοποιούν για πειραματόζωα και να βάλουνε εσένα στο κλουβί. Βασικά θα σε ευγνωμονούν τα ποντίκια, αυτό είναι το πλέον σίγουρο.

ΜΕ την τσίμπλα στο μάτι να κατεβάζεις το ένα ποτήρι μετά το άλλο και να έχει γίνει η κοιλιά σου τούμπανο, έτοιμη να παρελάσει σε εθνικές επετείους και να αντικαταστήσει τη φιλαρμονική του Δήμου η οποία, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ‘ναι. «Ξέρεις τι πίνω τώρα;» «Το αμίλητο νερό» «Πίνω ζουμί θυμαριού, με δυο κουταλιές λάδι, τρεις κουταλιές ξύδι και δέκα γραμμάρια μάραθο. Κάνει καλό στους κάλους» «Έχεις κάλους, κυρία Ελευθερία;» «Δεν έχω, αλλά τους προλαβαίνω. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» «Μαγειρεύουνε για να φάνε, κυρία Ελευθερία, όχι για να τους φάνε. Ποιος γιατρός σου έδωσε τη συνταγή;» «Δεν μου την έδωσε γιατρός. Οι γιατροί τα έχουνε κάνει πλακάκια με τις φαρμακοβιομηχανίες για να τρώνε όλοι σε βάρος μας. Στο διαδίκτυο την ανακάλυψα και από τότε που το πίνω βρήκα την υγεία μου» «Δηλαδή, πώς τη βρήκες την υγεία σου, όταν δεν την έχεις χάσει;» «Θέλει και ρώτημα; Δεν έχω βγάλει κανέναν κάλο πουθενά» «Σίγουρα; Κοίταξες παντού;» «Παντού… παντού… Στα χέρια… στα πόδια…» «Στο μυαλό κοίταξες;»

ΔΕΝ έχει τα Θεό της. Και δεν είναι πως αυτή δεν έχει το Θεό της, αλλά προσπαθεί να παρασύρει και άλλες, ίσων γραμμαρίων μυαλού με εκείνη, να ακολουθήσουν τη συνταγή που βρήκε στο ίντερνετ. «Στύψε πέντε πορτοκάλια, βάλε μέσα μισό κρόκο αβγού από κότα τριών μηνών και ζουμί από λειρί κόκορα πάλι τριών μηνών και θα σου φύγουνε οι πόνοι  από τη μέση» «Πού θα πάω να βρω κότα και κόκορα τριών μηνών; Θα πάρω σβάρνα τα κοτέτσια στις γειτονιές και θα ρωτάω τις κότες και τα κοκόρια πόσο μηνών είναι;» «Θα ρωτάς τους ιδιοκτήτες τους, καημένη. Βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει. Στο εγγυώμαι, σε μια βδομάδα θα σου φύγουνε οι πόνοι από τη μέση» «Πώς θα φύγουνε, αφού μέχρι τώρα δεν έχουνε έρθει;» «Προληπτικά, καημένη, προληπτικά. Λίγο μυαλό χρειάζεται, αλλά πού να το βρεις; Μπας και μπαίνεις καθόλου στο ίντερνετ να μορφωθείς κομμάτι;»

ΚΑΙ δώσ’ του να πίνει πρωί, μεσημέρι και βράδυ κάτι νεροπότηρα άλλο πράγμα και ο φουκαράς ο άντρας της, ο κύριος Αναστάσης, να μην την κάνει καλά με τίποτα. «Βρε γυναίκα, έλα στα καλά σου. Τι πράγματα είναι αυτά και μας κοροϊδεύει όλη η γειτονιά που σε έχει καταλάβει τι ψώνιο είσαι και σου παίζουνε θέατρο για να σπάνε πλάκα μαζί σου» «Ποια με κοροϊδεύει; Η Τούλα ή η Μερόπη; Σιγά τα τσόκαρα. Αυτές όταν τους λες τη λέξη διαδίκτυο ανοίγουνε τον τσελεμεντέ να δούνε πώς μαγειρεύεται» «Αυτές ανοίγουνε τον τσελεμεντέ και βρίσκουνε καμιά συνταγή να βάλουμε το καζάνι στη φωτιά και να μαγειρέψουνε. Εσύ με έχεις ταράξει στις σούπες» «Ναι, αλλά τι σούπες; Όχι ό,τι κι ό,τι. Σούπες με ειδικά βότανα για την οστεοπόρωση»  «Μα δεν έχω οστεοπόρωση» «Προληπτικά. Βότανα για την κόρυζα» «Πότε είχα κόρυζα;» «Προληπτικά. Βότανα για την εγκυμοσύνη»  «Μου κάνεις σούπα με βότανα για την εγκυμοσύνη; Εμένα;» «Μια μένα το κάνω, προληπτικά, αλλά δεν κάνει κακό να την πίνεις κι εσύ. Δεν ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά».

ΜΕΧΡΙ που το πράγμα παράγινε και ένα βράδυ που η κυρία Ελευθερία ήπιε πέντε φλυτζάνια με βότανα, τα οποία θεράπευαν «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», όπως λέει και το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, την πιάσανε κάτι σπασμοί, κάτι σεισμοί και καταποντισμοί σωματικοί, που την έτρεχε ο κύριος Αναστάσης στο νοσοκομείο και της κάνανε πλύση στομάχου τρίπλεξ για να τη συνεφέρουνε. Και όταν συνήλθε και απέκτησε εκ νέου επαφή με το περιβάλλον της, ψιθύρισε στο αφτί του Αναστάση «Το ήξερα εγώ πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Αποκλείεται ο κρόκος από το αβγό να ήτανε κότας τριών μηνών. Για το λειρί του κόκορα είμαι σίγουρη. Μου το είπε ο ίδιος πριν τον σφάξω».