Όπου τεμπέλης και σοφός

Όπου τεμπέλης και σοφός - Σύρος - Ερμούπολη - Το ευθυμογράφημα του logotypos.gr

Το ευθυμογράφημα του logotypos.gr

 
Ο ΜΑΚΗΣ. Μια χαρά παιδί. Έχει φιλοσοφήσει τη ζωή. «Αφού δουλεύουνε οι άλλοι, γιατί να δουλεύω εγώ; Τι διάολο; Τόσα εκατομμύρια εργαζόμενοι, δεν μπορούν να ζήσουνε έναν τεμπέλη;» Κατάφερε ο μακαρίτης ο πατέρας του να τον βάλει στο Δημόσιο. Είχε κάποιες «πλάτες» σε «υψηλά ιστάμενους», που σπρώξανε την κατάσταση και ο Μάκης βρέθηκε να δουλεύει στο Δημόσιο. Βασικά δεν δούλευε στο Δημόσιο. Δούλευε το Δημόσιο και όλους τους συναδέλφους του. Για να «πληρώσει» τη θέση κλητήρα προσλήφθηκε, αλλά επειδή το «μέσον» και οι «πλάτες» των «υψηλά ισταμένων» είχανε «φάρδος», τον βάλανε σε ένα γραφείο, του δώσανε και μια σφραγίδα και αυτό ήτανε όλο. «Τι θα σφραγίζω; Δεν πιστεύω να μου έρχονται εδώ όλη την ώρα και να με απασχολούν με σφραγίσματα. Αν θέλουνε σφραγίσματα να πάνε σε οδοντίατρο», έλεγε θέλοντας να κάνει και πνεύμα. Όχι ότι διέθετε πνεύμα, αλλά σ’ αυτό τον τόπο όλοι οι αργόσχολοι έχουν ξεχωριστές θέσεις και διακρίνονται. Τυχαίο που λένε πως «Όπου τεμπέλης και σοφός;»
 
ΜΙΑ μέρα μάλιστα, εντελώς συμπτωματικά, ήλθε μούρη με μούρη με τον διευθυντή της υπηρεσίας. «Ο κύριος;» «Ορίστε;» «Λέω, ο κύριος, τι θέλεις Πώς μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε;» «Δεν καταλάβατε. Εδώ εργάζομαι. Υπάλληλός σας είμαι» «Από πότε;» «Ε, να μην είναι και τρία χρόνια» «Και πώς δεν σε έχω δει;» «Φαίνεται πως είσαστε πολυάσχολος, κύριε διευθυντά» «Ποιο είναι το γραφείο σου;» «Όπως πηγαίνετε στο διάδρομο, τελευταία πόρτα αριστερά» «Εγώ, όποτε περάσω από το γραφείο αυτό, όλο άδειο το βλέπω. Νόμιζα πως ήτανε αποθήκη» «Φαίνεται πως θα περνάτε την ώρα που εργάζομαι έξω από αυτό» «Και τι δουλειά κάνεις;» «Να σας πω την αλήθεια, βασικά βοηθάω τους συναδέλφους μου που έχουνε ανάγκη» «Πώς τους βοηθάς δηλαδή;» «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς» «Γιατί δεν μπορείς να μου πεις ακριβώς;» «Γιατί δεν έτυχε να μου ζητήσει μέχρι σήμερα κανένας να τον βοηθήσω».
 
ΜΠΟΡΕΙ να έγινε άγρια θάλασσα ο κύριος Διευθυντής, αλλά όταν προσπάθησε να βάλει στη θέση του τον Μάκη, βάλανε τον ίδιο στη θέση του. «Ξέρεις ποιος τον κουβάλησε εδώ;» «Ποιος; «Ο ίδιος ο Υπουργός» «Μα, είναι άχρηστος» «Ε, τι; Ο μοναδικός άχρηστος στην Ελλάδα είναι;» «Ναι, αλλά αυτός μας δουλεύει» «Μην το λέτε. Έχει κάποιες καταπληκτικές ιδέες, που τις προωθεί στην Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού που λέγαμε και γίνονται νόμοι του Κράτους» «Απίστευτο!» «Γιατί είναι απίστευτο, κύριε Διευθυντά; Αυτοί που νομοθετούνε νομίζετε πως είναι καλύτεροι;» «Μα, αυτοί είναι στη Βουλή» «Και ποιος σας είπε πως δεν θα δούμε και τον Μάκη μια μέρα στη Βουλή; Αφού, το διαπιστώσατε και εσείς. Το παιδί έχει όλα τα προσόντα».
 
ΠΟΙΟΣ να τον κουνήσει τον Μάκη; Αφού ο κύριος Υπουργός τον έχει μη στάξει και μη βρέξει. Τις προάλλες που είχε έλθει στη Σύρο τον πήρε κατά μόνας και τον κέρασε καφέ. «Κατά διαόλου πάει η οικονομία, Μάκη. Έχεις καμιά καλή ιδέα να βάλουμε κανένα φράγκο στον μπεζαχτά, γιατί σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρωθούμε ούτε εμείς οι ίδιοι οι υπουργοί και βουλευτές. Και ξέρεις τι σημαίνει, Μάκη, να μην πληρωθούνε υπουργοί και βουλευτές. Μπορεί να καταρρεύσει όλο το πολιτικό σύστημα. Διότι, ποιος νομίζεις ότι κρατάει το πολιτικό σύστημα όρθιο;» «Ποιος;» «Οι υπουργοί και οι βουλευτές, Μάκη. Ποιος άλλος;» «Νόμιζα ότι το κρατάει ο κοσμάκης που πληρώνει φόρους, κύριε Υπουργέ» «Μην λες ανοησίες, Μάκη. Αυτά είναι κουμουνιστική προπαγάνδα. Αυτά τα λέει η Αριστερά για να μας ρίξει από την Κυβέρνηση, Μάκη» «Μα, και η Κυβέρνηση Αριστερή είναι, κύριε Υπουργέ» «Αυτή την εντύπωση έχεις; Κρίμα, γιατί σε είχα για έξυπνο άνθρωπο, Μάκη».
 
ΤΕΛΙΚΑ ο Μάκης δεν τον άφησε να φύγει  παραπονεμένο  και να πάει τσάμπα το κέρασμα του καφέ. «Μπορείτε να βάλετε λεφτά στον μπεζαχτά από φορολογία, κύριε Υπουργέ» «Σιγά την είδηση. Εδώ έχουμε φορολογήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουνε. Τι άλλο να φορολογήσουμε;» «Τα ποδήλατα» «Τα ποδήλατα;» «Φυσικά. Θα βάλετε φόρο στους ποδηλάτες 10 ευρώ το χρόνο. Ξέρετε πόσα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;» «Πόσα;» «Εκατομμύρια. Με ένα δεκάευρο φόρο, ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια θα μαζέψετε; Μάλιστα να τους υποχρεώσετε να ασφαλιστούνε και να φοράνε και κράνος. Άλλα έσοδα από τη φορολογία στα ασφάλιστρα και άλλα έσοδα από την αγορά του κράνους» «Τι μυαλό είναι αυτό που έχεις εσύ, ρε Μάκη! Και σε έχουμε και σε χαραμίζουμε σε μια Δημόσια Υπηρεσία; Αύριο κιόλας θα κάνω γνωστό στον  διευθυντή σου ότι θα  μετατεθείς και άμεσα μάλιστα. Φαντάζομαι πόσο θα λυπηθεί που θα σε χάσει» «Είναι γεγονός ότι έχετε μεγάλη φαντασία, κύριε Υπουργέ. Και πού λέτε να μετατεθώ;» «Μα, στο Υπουργείο Οικονομικών, παιδί μου. Εκεί που υπηρετούν όλα τα φωτεινά μυαλά, σαν το δικό σου. Πού αλλού;»
 
Ο Ρίμος