«Μιλάμε στον Δήμο, αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτα»

«Μιλάμε στον Δήμο, αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτα» - Σύρος - Ερμούπολη - Δημήτρης Γρυπάρης, έφορος υδατοσφαίρισης του ΝΟΣ

Δημήτρης Γρυπάρης, έφορος υδατοσφαίρισης του ΝΟΣ 

 
Ο επικεφαλής της αποστολής της εθνικής ομάδας νέων – ανδρών του πόλο που πήρε πρόσφατα το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι και μέλος του ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Γρυπάρης, μιλά για τον άθλο των παιδιών, την χαμένη ευκαιρία να τους απολαύσει το συριανό κοινό, τη δυναμική του ΝΟΣ, τις εμμονές της Δημοτικής Αρχής και τα μελανά σημεία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
Συνέντευξη στον Θεοδόση Δανάμπαση
 
Ας αρχίσουμε πρώτα με την παγκόσμια πρωτιά της εθνικής ομάδας πόλο Νέων - Ανδρών στο Βελιγράδι…
 
Καταρχάς, πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία, αν και σε αυτή την κατηγορία, τα παιδιά έχουν κατακτήσει και άλλα μετάλλια. Όσα παιδιά, δε, αγωνίζονται στην Εθνική Ανδρών αυτή τη στιγμή, η οποία βγήκε φέτος 4η στο Παγκόσμιο της Ουγγαρίας, έχουν περάσει από την Εθνική Νέων Ανδρών, της οποίας έχω την τιμή να είμαι έφορος από το 1998, τότε που πρωτοεκλέχτηκα και μέλος του ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή είμαι ο μόνος από τους συλλόγους του Αιγαίου που είμαι αιρετός στην Κολυμβητική Ομοσπονδία.
 
Να πούμε ότι αυτές τις μέρες διεξήχθη στον Βόλο και το αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών, στο οποίο κατέκτησε τελικά το ασημένιο μετάλλιο, γεγονός που αποτελεί ακόμα μια σημαντική επιτυχία για το άθλημα.
Να σκεφτείτε ότι αν η Ελλάδα προκριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας του 2020, θα είναι η 17η συμμετοχή μας, τη στιγμή που άλλες Ομοσπονδίες δεν μπορούν να συμπληρώσουν ούτε μία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι γίνεται δουλειά και από τους παράγοντες της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας γιατί ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και μπαίνουν στο Δ.Σ και παλιοί αθλητές που βοηθούν με την εμπειρία τους.
 
Ωστόσο και παρά τις τεράστιες επιτυχίες, έχω να εκφράσω ένα παράπονο καθώς ο Δήμος και η Περιφέρεια φαίνεται ότι δεν θέλουν να χρηματοδοτούν πλέον το Βικέλας Καπ. Σας πληροφορώ ότι φέτος η ομάδα που πήρε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι, ήταν να έρθει για το Βικέλας Καπ στη Σύρο, το οποίο δεν έγινε λόγω υποχρηματοδότησης. Έτσι, ο κόσμος έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Και να σας πω και κάτι άλλο; Στο Ρίο, το 80% των αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες των εθνικών ομάδων ανδρών, το 80% είχε περάσει από τη Σύρο και τα διεθνή τουρνουά του Βικέλας Καπ. Είναι μικρό πράγμα αυτό;
 
Να περάσουμε τώρα και στα δικά μας, στον Ν.Ο. Σύρου;
 
Όπως ξέρετε είμαι αντιπρόεδρος του ΔΣ και έφορος στο τμήμα υδατοσφαίρισης. Τολμώ να πω ότι είναι το τμήμα που έχει δραστηριότητες σε πανελλαδικό επίπεδο όχι σε τοπικό. Η ομάδα των ανδρών διατηρήθηκε φέτος στη Β΄ εθνική κατηγορία, μέσα από τους αγώνες πλέι άουτ που έδωσε. Φέτος, βάλαμε λίγο πιο ψηλά τον πήχη, δηλαδή να είμαστε μέσα στις 6 καλύτερες ομάδες της κατηγορίας. Για μας, η εξάδα θα είναι μια πολλή μεγάλη επιτυχία. Κι αυτό το λέω γιατί, αν η πισίνα της Σύρου δεν παραμείνει ανοιχτή όλο τον χρόνο, δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε παίκτες για να τους «σπρώξουμε» στην μεγάλη ομάδα, ώστε να πλαισιώσουν την ανδρών, ενός συλλόγου που του χρόνου θα φτάσει τα 125 χρόνια λειτουργίας του.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται ότι δεν αφουγκράζεται ο Δήμος, είναι το κλείσιμο της πισίνας. Υπάρχουν κάποια ισοθερμικά καλύμματα παλιά, τα οποία είναι στην πίσω πλευρά του κολυμβητηρίου. Αυτά, έχουμε πει ως Ναυτικός Όμιλος, να τα απλώσουμε να τα δούμε αν θέλουν μια μικρή συντήρηση, να συμβάλλει κι ο Δήμος οικονομικά και να σκεπάσουμε την μισή πισίνα, όχι ολόκληρη, για να δουλεύουμε στα 25 μέτρα. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας 5-6 μήνες σε αυτό το κομμάτι της πισίνας και το υπόλοιπο να είναι σκεπασμένο και να μην έχει απώλειες και να μπορεί και η τηλεθέρμανση να λειτουργεί με ελάχιστη κατανάλωση πετρελαίου.
 
Προφανώς έχετε κάνει κάποια κρούση στην Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου;
 
Προφανώς έχουμε μιλήσει με τους υπευθύνους του Δήμου, αλλά οι άνθρωποι δεν απαντάνε, δεν τους ενδιαφέρει.
 
Καταρχάς να σας πω ότι όλο το καλοκαίρι δεν κάναμε προπόνηση ούτε ένα Σάββατο στο κολυμβητήριο. Επιτρέπεται να κλείνεις την πισίνα τον χειμώνα και να μην την έχεις 6 μέρες το καλοκαίρι ανοιχτή για να κάνουν προπόνηση οι αθλητές; Η καλύτερη προπόνηση στα τμήματα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης είναι το πρωινό του Σαββάτου που τα παιδιά δεν έχουν με τίποτα να ασχοληθούν.
      
Οπότε η πισίνα είναι κλειστή και δεν παραχωρείται με ευθύνη του Δήμου στους συλλόγους
 
Ναι, την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Δήμος και στη συνέχεια την έχουμε κι εμείς και οι γονείς – θα έλεγα - των αθλητών γιατί πρέπει κάποια στιγμή να ξεσηκωθούνε και να πούνε «ε, δήμαρχε, αθλητισμός δεν είναι μόνο το βόλει, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο», χωρίς να θέλω βέβαια να θίξω αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά. Εδώ μιλάμε για ένα σύλλογο που έχει πάνω από 300 παιδιά σε όλα του τα αθλήματα, από ιστιοπλοΐα, κανόε καγιάκ, υποβρύχια δραστηριότητα, κολύμβηση, υδατοσφαίριση κ.ά. Ας μην κρυβόμαστε, αυτοί που βοηθάνε περισσότερο τη λειτουργία αυτών των τμημάτων είναι οι γονείς. Αυτοί πληρώνουνε και αυτούς πρέπει να τους ακούν εκεί στον Δήμο.
 
Πέραν αυτού, υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες και για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετές δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά το κολυμβητήριο, έχει να γίνει συντήρηση στους χώρους του εδώ χρόνια. Καταρχάς οι πόρτες των αποδυτηρίων και τα αποδυτήρια θέλουν ένα φρεσκάρισμα. Από το 2001 που έχει παραδοθεί το έργο, έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις: έχουν μπει τα πλαστικά καθίσματα, είχε μπει ο φωτεινός πίνακας, ο oποίος έπρεπε να συντηρείται κάθε χρόνο κι έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού, με τον Θόλο δεν μας έχουν πει τι γίνεται και ούτω καθεξής. Αξίζει να πούμε ότι η μελέτη της τηλεθέρμανσης λέει ή να λειτουργεί με τον Θόλο ή να λειτουργεί με ισοθερμικά καλύμματα για να μπορεί η θέρμανση να αποδίδει και να είναι ζεστό το νερό. Δεν μιλάω για το πόλο γιατί μπορεί και με 23,5 και 24ο C να κάνει προπόνηση, αλλά τα κολύμπια δεν μπορούν. Αν δεν είναι πάνω από 25-25,5ο C, δεν μπορούν να κολυμπήσουν τα παιδιά γιατί κρυώνουν.
 
Για τους άλλους αθλητικούς χώρους, δεν επιτρέπει να στάζει η οροφή στο παρκέ της πρώτης σάλας. Η τελευταία συντήρηση είχε γίνει το 2008 ή το 2009, αν θυμάμαι καλά, και από κει και μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Όταν ήμουν εγώ στην Διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου, κάθε χρόνο στην οροφή κάναμε κάποιες εργασίες στεγανοποίησης με τους ίδιους τους εργαζόμενους, κάτι που δεν γίνεται τώρα.
 
Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι το Αθλητικό Κέντρο είχε παλαιότερα 14-15 εργαζόμενους και τώρα έχει καταντήσει να έχει 6 άτομα, από τους οποίους οι 3 είναι διοικητικοί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, θέλουν και τη φύλαξή τους και τη συντήρησή τους. Καταρχάς ήταν μεγάλο λάθος που καταργήθηκε το νομικό πρόσωπο του Αθλητικού Κέντρου. Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού μαζί , αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια άτομα που να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τόσο μεγάλες ευθύνες. Και να πω και κάτι; Αν αυτός που ασχολείται με τα αθλητικά δεν πάει 4-5 ώρες τη μέρα στον χώρο να δει τι γίνεται, να δει τα προβλήματα για να έχει άποψη, πώς θα μπορεί να πείσει τον δήμαρχο ότι κάτι πρέπει να γίνει για το καλό της νεολαίας, για το καλό των ομάδων;
 
Εγώ παλιά, όταν διοικούσα τον χώρο, ερχόντουσαν από Νορβηγία και από Φινλανδία, πλήρωναν για να κάνουν την προπόνησή τους και χώρια τα λεφτά που άφηναν στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα πούλμαν για να τους μεταφέρουνε. Και μιλούσαμε για αποστολές 35-40 άτομα που έμεναν 20-25 μέρες. Άφηναν λεφτά στο νησί. Αυτά που είναι τώρα; Χαθήκαν.
 
Οπότε ρίχνετε ευθύνες...
 
Εγώ ρίχνω ευθύνες σε αυτούς που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου, τους αιρετούς και τους διορισμένους στην Επιτροπή Αθλητισμού. Νομίζω ότι η υποβάθμιση είναι μεγάλη σ’ αυτόν τον χώρο, έπρεπε να υπήρχε ένα νομικό πρόσωπο που να τρέχει και την λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου και τις εκδηλώσεις τις αθλητικές. Και να πω και κάτι άλλο. Κάνουνε εκδηλώσεις φανφάρες… Άλλοτε συμμετέχει οικονομικά μόνο ο Δήμος και άλλοτε μόνο η Περιφέρεια. Δεν γίνονται αυτά. Αυτά πρέπει να γίνονται όλα συντονισμένα.
 
Επίσης, έχουμε το μοναδικό κολυμβητήριο που υπάρχει στις Κυκλάδες. Πρέπει να πέσεις λίγο από πάνω να το κρατήσεις με νύχια και με δόντια να λειτουργεί γιατί κάποιες φορές εξυπηρετούνται κι άλλες ομάδες, όπως η Μήλος και η Πάρος που ήρθαν εδώ και έκαναν κάποιες προπονήσεις, όπως και κάποια κλιμάκια εθνικών ομάδων.
 
Φέτος δεν ήρθε κανένα κλιμάκιο εθνικής ομάδος στη Σύρο. Γιατί; Εγώ θυμάμαι ο Γιαννιώτης ερχόταν κάθε χρόνο 10 μέρες μαζί με τον προπονητή του τον Νίκο Γέμελο στη Σύρο να κάνει ένα κομμάτι της προετοιμασίας του. Αυτό είχε πολλούς αποδέκτες.
 
Για όλα τα ανωτέρω, νομίζω ότι χρειάζεται μια στενή συνεργασία μεταξύ αυτών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και με τους παράγοντες του ΝΟΣ, που έχει κάποιους έμπειρους παράγοντες που μπορούν να τους ξεμπλοκάρουν. Ας τους ακούσουν μια φορά, κερδισμένος θα βγει ο Δήμος, δεν θα βγει χαμένος. Να βάλουμε κι εμείς τις  γνωριμίες μας για να φέρουμε κόσμο εδώ πέρα. Αλλά τι κόσμο να τους φέρεις, όταν το κολυμβητήριο κλείνει τον χειμώνα; Όταν σε πιάνουν και σου λένε «Εγώ θέλω να έρθω τον Μάρτιο για μια προετοιμασία 20 μέρες», και λες το κολυμβητήριο είναι κλειστό και γελάνε! Πραγματικά γελάνε!!! Δόξα τον Θεό έχουμε πολλές γνωριμίες στο εξωτερικό, μέσω τον Εθνικών Ομοσπονδιών, και μπορούμε να φέρουμε αρκετά ιδιωτικά κλαμπ να κάνουν προπόνηση στο νησί μας. Αυτός είναι ο αθλητικός τουρισμός.
 
Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε εμείς, δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Αν μια φορά μας ακούσουν, θα δούνε ότι το νερό θα μπει στο αυλάκι και θα λειτουργήσει πιο σωστά, τουλάχιστον, το κολυμβητήριο.