Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού η Σκεύη Λακαταμίτου

Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού η Σκεύη Λακαταμίτου - Σύρος - Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη

 

Με λαμπρότητα, η Εταιρεία Λογοτεχνών «Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Δήμος Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, γιορτάζουν το 2017 το «Έτος Βασίλη Μιχαηλίδη», μέσα από μια μεγάλη γκάμα σημαντικών και μεγάλων εκδηλώσεων και άλλων παράλληλων δράσεων με έργα του μεγάλου ποιητή.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Λεμεσού και με τη χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου διοργανώθηκε  το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου 2017, το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Λογοτεχνίας, με γενική θεματική: «Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη».

Στο συνέδριο συμμετείχαν πανεπιστημιακοί ομιλητές, λόγιοι και λογοτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, η κα Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson  (Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας της Ελλάδος, οίκος Μανώλης Στεργιούλης (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Σχολικός Σύμβουλος Υπ. Παιδείας Ελλάδος), ο Πρόεδρος της εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού Δρ. Κρίστης Χαράκης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Χαραλαμπάκης, ο Ειδ. Γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και πολλοί άλλοι Πανεπιστημιακοί και λόγιοι. Τα πορίσματα θα κυκλοφορίσουν σε όλα τα ΑΕΙ της Ευρώπης, τα οποία διαθέτουν Ελληνικές και  Ελληνιστικές Σπουδές. 

Παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Συνέδριο, υπήρξαν πολλαπλές εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, όπως: αποκαλυπτήρια της προτομής του έξω από την βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, ονοματοδοσία της ίδιας βιβλιοθήκης σε Βιβλιοθήκη Βασίλη Μιχαηλίδη, θεατρικά και μουσικά δρώμενα από τα έργα του μεγάλου ποιητή της Κύπρου.  Με την ευκαιρία αυτή, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού τύπου της Εταιρείας Λογοτεχνών: Βασίλης Μιχαηλίδης, με τίτλο ΑΝΕΡΑΔΑ, ως αφιέρωμα στους πρόσφυγες της σύγχρονης τραγωδίας του κόσμου μας.

Τέλος το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του και με την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο δύο κυριών, της κυρίας Πίτσας Γαλάζη (λογοτέχνης – δημιουργός), για την πολυετή Λογοτεχνική προσφορά της και της κυρίας Σκεύης Λακαταμίτου (εκπαιδευτικού – πρωταθλήτριας και δημιουργού),για το σύνολο της πνευματικής, κοινωνικής, και πολιετούς δημιουργικής δράσης, με ενέργειες που προάγουν τον κλασικό αθλητισμό, την λογοτεχνία και την προσφορά προαγωγής του πολιτισμού της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, ως τα πρώτα Επίτιμα Μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης».