Η οδύσσεια του πληρώματος του S/S «STAMATIOS G.EMBIRICOS»

Η οδύσσεια του πληρώματος του S/S «STAMATIOS G.EMBIRICOS» - O ΛΟΓΟΣ στη Ναυτιλία - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

O ΛΟΓΟΣ στη Ναυτιλία - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

 
Στις 29 Ιουνίου του 1941, το φορτηγό πλοίο «Σταμάτιος Γ. Εμπειρίκος» φεύγει απ’ τη Νέα Υόρκη φορτωμένο αυτοκίνητα, με προορισμό τη Μομπάσα.
 
Επιμέλεια:  Θεοδόσης Δανάμπασης
 
Γνωρίζοντας ο Καπετάνιος του «Σταμάτιος», Μιχάλης Παλαιοκρασσάς, ότι πλέον μπαίνει σ’ εμπόλεμη ζώνη, ανακοινώνει στο πλήρωμα ότι μπορεί να παραμείνει για το ταξίδι αυτό μόνο όποιος το θελήσει. Ο ίδιος έχει επιλέξει να μείνει μέσα, όχι όμως και οι περισσότεροι του πληρώματος του, οι οποίοι φεύγουν στη Νέα Υόρκη. Με αλλαγμένο σχεδόν όλο του το πλήρωμα, το βαπόρι ξεκινά για τη Μομπάσα, όπου και φτάνει στις 26 Αυγούστου, για να ξεφορτώσει.
 
Περιμένοντας για καινούργιο φορτίο, το «Σταμάτιος» παίρνει διαταγή και φεύγει στις 16 Σεπτεμβρίου από τη Μομπάσα άδειο, με προορισμό το Κολόμπο, όπου εκεί θα λάβει νέες οδηγίες. Η ημερομηνία άφιξης που έχει δώσει στο σταθμό του Κολόμπο, είναι 29/09.
 
Στις 23/09 στις 22:28 εντοπίζεται από το γερμανικό «πειρατικό» πλοίο «Κόρμοραν», να πλέει με τα φώτα αναμμένα. Ο γερμανός καπετάνιος θεωρεί ότι ίσως είναι κάποιο «ουδέτερο» πλοίο, αποφασίζει όμως να το ερευνήσει, έτσι κι αλλιώς από κοντά.
 
Το «Κόρμοραν» έχει πάγια τακτική να μεταμφιέζεται σε συμμαχικό πλοίο, με αποτέλεσμα τα εμπορικά πλοία να του επιτρέπουν να τα προσεγγίζει ανενόχλητα, χωρίς αντίσταση.
 
Στις 23:07 και αφού το «Σταμάτιος» έχει πλησιάσει αρκετά, το «Κόρμοραν» ξεκαμουφλάρεται και κάνει σινιάλο με λάμπα «Ποιο πλοίο;» – Του απαντά «Το ελληνικό, φορτηγό πλοίο, «Σταμάτιος Γ. Εμπειρίκος». Ξανακάνει ο γερμανός σινιάλο με τη λάμπα, με εντολή «STOP». Το πλοίο όμως σταματάει μόνο με την τρίτη εντολή «STOP OR FIRE», και με άλλο σινιάλο που ακολουθείτο ενημερώνει ότι στέλνει βάρκα προς αυτό. Στη βάρκα εκτός από τους γερμανούς στρατιώτες, βρίσκεται και ο γερμανός καπετάνιος του Θίοντορ Ντέτμερ.
 
Ο πλοίαρχος του φορτηγού κάπταν Μιχάλης πιστεύει, ότι προφανώς πρόκειται για κάποιο συμμαχικό βαπόρι, πιθανόν, Βρετανικό και δέχεται το πλήρωμα από τη βάρκα χωρίς ιδιαίτερο φόβο.
 
Στη θέα, όμως, του γερμανού αξιωματικού, μένει εμβρόντητος. Το βαπόρι, έχει πέσει στα χέρια των εχθρών, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.
 
Ο γερμανός καπετάνιος, μένει έκπληκτος από την άριστη κατάσταση που βρίσκεται το βαπόρι (είναι μόλις 4 χρονών, χτισμένο το 1936) και αποφασίζει να το πάρει σαν τρόπαιο στην Ευρώπη για να μεταφέρει νάρκες και αιχμαλώτους.
 
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Το «Σταμάτιος», λόγω της κρίσης του πολέμου και της έλλειψης πετρελαίου, έχει υποστεί μετατροπή και καίει γαιάνθρακα. Με πολύ χαμηλές τις αποθήκες καυσίμου του (500 τόνους), μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι το Κολόμπο. Ο Ντέτμερ απογοητεύεται. Το βαπόρι του είναι άχρηστο και έτσι απλά αποφασίζει να το βουλιάξει.
 
Διατάζει το πλήρωμα να κατέβει στις βάρκες, φανερώνοντάς τους το σκοπό του. Δύο βάρκες πέφτουν στη θάλασσα. Η μία έχει τον καπετάνιο μαζί με άλλους πέντε, και η δεύτερη έχει τον γραμματικό με άλλους 24 από το υπόλοιπο πλήρωμα.
Στις 24/09 στις 00.53 τέσσερις συνεχόμενες εκρήξεις κάνουν το «Σταμάτιος Γ. Εμπειρίκος» να χαθεί μέσα στα σκοτεινά νερά του Ινδικού, στο στίγμα 0*01΄S ; 64*30΄E στις 01.10 ακριβώς.

 
Το «Κόρμοραν» ανεβάζει πάνω τη μία βάρκα που έχει τον Καπετάνιο και πέντε μέλη του πληρώματος, η δεύτερη όμως χάνεται στο σκοτάδι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Γραμματικού να ξεφύγουν «από τα νύχια του αρπακτικού».
 
Ο Ντέτμερ, όμως,δεν έχει μάθει να χάνει και πιστεύοντας πως οι αξιωματικοί (γραμματικός, ασυρματιστής και μηχανικός) μπορεί να του φανούν χρήσιμοι, αποφασίζει να βρει και την δεύτερη βάρκα με κάθε τίμημα.
 
Καθώς το φορτηγό, δεν έδωσε σήμα με τον ασύρματό του, άθελά του, έδωσε το πλεονέκτημα στο γερμανό, να παραμείνει στην περιοχή του ναυαγίου και να κάνει την αναζήτησή του ανενόχλητος.
 
Το «Κόρμοραν» απογειώνει το αεροσκάφος (φέρει 2 Άραντο), με εντολή μόλις βρει τη βάρκα να κάνει σινιάλο για να γίνει η περισυλλογή των αιχμαλώτων.
Στις 12:52 το μεσημέρι, το αεροσκάφος εντοπίζει τη δεύτερη βάρκα και στέλνει σήμα στο «Κόρμοραν»  για την περισυλλογή.