«Ο λαός προσμένει και προσδοκά πολλά από εμένα»

 «Ο λαός προσμένει και  προσδοκά  πολλά από εμένα» - Σύρος - 16 χρόνια από την εκλογή του Δωρόθεου Β΄

16 χρόνια από την εκλογή του Δωρόθεου Β΄ 

 
Ήταν μεσημέρι Παρασκευής και το ημερολόγιο έδειχνε 14 Δεκεμβρίου 2001, όταν οι  κωδωνοκρουσίες των ναών της Σύρου, αλλά και των άλλων έντεκα νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως ανάγγειλαν, με τρόπο πανηγυρικό, την εκλογή του μέχρι τότε αρχιμανδρίτη Δωρόθεου Πολυκανδριώτη σε μητροπολίτη Σύρου.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Είχαν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα του θανάτου του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Στέκα και οι καμπάνες των ορθόδοξων και καθολικών εκκλησιών χτύπησαν χαρμόσυνα, στέλνοντας το άγγελμα πως η Ιερά Μητρόπολη Σύρου είχε αποκτήσει ως νέο μητροπολίτη της τον αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Πολυκανδριώτη ,  μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη «μάχη», με την εκφρασμένη επιθυμία του μακαριστού προκάτοχού του να τον διαδεχθεί ο Δωρόθεος Πολυκανδριώτης να πραγματοποιείται.
 
Πώς εκλέχτηκε
 
Ο εκλεγείς μητροπολίτης Σύρου, συγκέντρωσε στη δεύτερη ψηφοφορία 36 ψήφους έναντι 33 του «αντιπάλου του»  π. Εμμανουήλ Σιγάλα, ενώ εκτιμήθηκε ότι τα τέσσερα λευκά ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στη κάλπη ήταν καθοριστικά για το αποτέλεσμα. Έτσι,  κατά τη διαδικασία του τριπρόσωπου έλαβαν: ο Δωρόθεος Πολυκανδριώτης 45 ψήφους, ο Εμμανουήλ Σιγάλας 44 και ο Παύλος Τσαούσογλου 22 ψήφους.
 
 
 Ο_νέος Μητροπολίτης γεννήθηκε στη Μύκονο και αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1977 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1978 πρεσβύτερος από το μακαριστό μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Στέκα. Διακόνησε ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Σύρου και το 1988 μετέβη στην Αθήνα και διορίστηκε γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο, μέλος συνοδικών επιτροπών και επιμελητής του ημερολογίου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μετείχε σε ειδικές συνοδικές επιτροπές και διοργάνωσε συνέδρια και συνοδικές εκδηλώσεις.  
 
«Ο λαός προσμένει και  προσδοκά  πολλά από εμένα»
 
 
Τότε, ο νεοεκλεγμένος μητροπολίτης, απευθυνόμενος στον πνευματικό του πατέρα (και υποστηρικτή της εκλογής του) τότε αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, είχε πει χαρακτηριστικά: «Μακαριότατε, μου εμπιστεύεστε μια Ιεράν Μητρόπολη, της οποίας ο λαός προσμένει και  προσδοκά  πολλά από εμένα. Μου εμπιστεύεστε ένα λαό ο οποίος από τη φύση του είναι ευγενής, φιλακόλουθος. Είναι αληθινός. Είναι τίμιος. Είναι ειλικρινής. Ξέρει να αγαπά και να σέβεται την Εκκλησία και τις παραδόσεις της. Ξέρει να τιμά τους ιερείς  και να ανέχεται τα τυχόν μικρά λάθη τους και να γνωρίζει τη πολύτιμη προσφορά τους στο έργο της διακονίας τους». Είχε δώσει σαφή υπόσχεση:  «...Θα προσπαθήσω να αγγίξω αυτές τις ψυχές με την αγάπη μου, με την απλότητα, για να μπορέσω πράγματι να τις χειραγωγήσω στο δρόμο της αλήθειας... αυτήν την αποστολή αυτόν τον κόπο και τον μόχθο δεν θα πάψω από σήμερα, έως ότου ο θεός θελήσει να καταθέσω την επίγεια μαρτυρία μου επί της γης, να πράττω, για να διακονώ έτσι εν αληθεία και πίστη και αγάπη πολύ και συγγνώμη αυτόν τον ευσεβή λαόν του Θεού».  
 
«Τι περισσότερο θέλει ένας επίσκοπος από το να τον αγαπά ο λαός του;»
 
 Πέρασαν 16 χρόνια από τότε και είναι γεγονός πως όποτε θέταμε στον κ. Δωρόθεο Β΄ το τετριμμένο -κατά τα άλλα- ερώτημα «Τι θεωρεί περισσότερο σημαντικό στα χρόνια αυτά της μητροπολιτικής του διακονίας» μας απαντούσε «Την αγάπη του λαού, η οποία είναι αναλλοίωτη». Όταν μάλιστα παρατηρούσαμε πως η απάντηση ήταν υπέρ το δέον λακωνική και του ζητούσαμε περισσότερες δηλώσεις επ’ αυτού αρνιόταν κατηγορηματικά. «Τι περισσότερο θέλει ένας επίσκοπος από το να τον αγαπά ο λαός του και τι μπορεί να θέσει πάνω από την αγάπη αυτή;» έλεγε και απέκλειε κάθε περαιτέρω επ’ αυτού συζήτηση.
 
«Το επισκοπικό αξίωμα περικλείει αγωνίες, θλίψεις και οδύνες»
 
Χαρακτηριστικά, για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Σύρου είχε αναφερθεί ο Γ.Γ. της Ιεράς Μητρόπολης Αλέξανδρος Μαρκουίζος εξαίροντας το σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο: «Τα γραφεία της Μητρόπολής μας έχουν μετατραπεί σε Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και σε Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας», χωρίς να παραλείψει την αναφορά του στις φορές εκείνες (και ήταν πολλές) κατά τις οποίες ο Μητροπολίτης δεχόταν άδικες επιθέσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι τις υπέμενε «…με απίστευτη στωικότητα και καρτερία». 
 
 
Όπως είχε πει στη συνέχεια «Πολλοί πιστεύουν ότι το αρχιερατικό υπούργημα είναι  θελκτικό και μεγαλειώδες και θεωρούν ότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β' ζει σε μια ατελεύτη και αδιατάρακτη μακαριότητα, απολαμβάνοντας τιμές, δόξα και δύναμη. Αλλά, ως εκ της θέσεώς μου, μπορώ να εγγυηθώ για το αντίθετο. Το επισκοπικό αξίωμα είναι βέβαια “αιδέσιμόν τε και φοβερόν…..”, περικλείει, όμως, και αγωνίες και θλίψεις και οδύνες πολλές, που μόνο όσοι βρίσκονται δίπλα του μπορούν απλά να υποπτευθούν…..»  
 
«Απεδείχθη διαμάντι για την Εκκλησία»
 
Αν και ακόμα και απροκάλυπτοι «εχθροί» του, όπως ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, είχε δηλώσει σε ιδιωτική συζήτηση: «Έκανα κι εγώ λάθος που αντετάχθην τότε στην εκλογή του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Πολυκανδριώτη, ο οποίος απεδείχθη διαμάντι για την Εκκλησία…», εν τούτοις η πολεμική εναντίον του, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί, με τον ίδιο να μην υιοθετεί τη ρήση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», αλλά  την εντολή του Χριστού «όστις σε ραπίσει επὶ την δεξιὰν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην».
 
 
Εξάλλου, στη 16χρονη διακονία του έχει να επιδείξει αδιαμφισβήτητο έργο όπως λ.χ
 
Τη δημιουργία του  Παιδικού Σταθμού «Στην Παλάμη του Θεού» στο Κίνι με κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στην Ι.Μ Αγίας Βαρβάρας, το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο υπό την επωνυμία «Θεογνωσία», το Σπίτι του Ταξιδιώτη για φιλοξενία ενδεών συνανθρώπων μας από άλλα νησιά, η ανακαίνιση εκ βάθρων και λειτουργία γραφείων της Ιεράς Μητρόπολης (πρώην Πρόνοια), το Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, το Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης Παιδιών, το Πνευματικό Κέντρο στον Ι.Ν της Μεταμόρφωσης κ.α.  
 
Πέραν αυτών, δεν έχει υποσταλεί ούτε στιγμή η αγαθοεργός δραστηριότητα της Μητρόπολης, τόσο μέσω του χρηματικού Εράνου Αγάπης κάθε χρόνο όσο και μέσω των ενοριών με την διάθεση τροφίμων σε οικονομικά αδύναμους, ούτε θεωρείται ασήμαντη η χρηματική ενίσχυση σπουδαστών οι οποίοι φοιτούν σε Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα της Χώρας.
 
Επίσης, ουσιαστική και συνεχής είναι η οικονομική συμβολή του Μητροπολίτη από το βαλάντιό του σε ενδεείς συνανθρώπους μας, με την προτροπή οι αγαθοεργές πράξεις του επ’ ουδενί να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς και σε ενεργές παρεμβάσεις του σε καίρια για τον τόπο ζητήματα, όπως σήμερα στην περίπτωση επαναλειτουργίας του Νεωρίου.
 
«Καπετάνιος» εμπιστοσύνης
 
Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μητροπολιτικής πηδαλιουχίας και, όπως εύστοχα παρατήρησε ο συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν και πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Γιώργος Μηλιός, σχολιάζοντας την επέτειο αυτή του Μητροπολίτη Σύρου « Όταν έχεις καπετάνιο με την δύναμη την πίστη και την ελπίδα για καλύτερες και ειρηνικές ημέρες επιβιβάζεται ο κάθε ένας χωρίς δισταγμούς στο πλοίο της αγάπης».