«Σπάνια ιστορική και θρησκευτική συγκυρία»

«Σπάνια ιστορική και θρησκευτική συγκυρία» - Ερμούπολη - Στη Σύρο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά 27-28 Μαΐου

Στη Σύρο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά 27-28 Μαΐου

 
Μετά την αποδοχή αιτήματος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β' για την μετακομιδή στην Ερμούπολη της ιστορικής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, εκ μέρους του Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και των Λειτουργικών Τελετών που θα λάβουν χώρα με αφορμή την εύρεση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, το σύμβολο της ορθοδοξίας και προστάτιδα των απανταχού της γης Ποντίων και Βορειοελλαδιτών θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 27 και 28 Μαΐου στη Σύρο.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Για την ανακοίνωση, μάλιστα, αυτής της είδησης παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τον κ. Δωρόθεο Β’, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Μάνο Τελώνη και τον πρόεδρο του Συλλόγου  Μικρασιατών Νίκο Λειβαδάρα.
 
«Πρόκειται για μία σπάνια ιστορική και θρησκευτική συγκυρία η παρουσία στο κέντρο του Αιγαίου των τριών περιπύστων Θεομητορικών Εικόνων, τις οποίες ιδιαιτέρως ευλαβείται ο λαός μας, της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο και της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο, γεγονός το οποίο μόνο καλά και ευλογημένα σηματοδοτεί για τις Κυκλάδες, το Αιγαίο και την Πατρίδα μας», τόνισε - μεταξύ άλλων - ο μητροπολίτης Σύρου, με τους εκπροσώπους των δύο συνεργαζόμενων Συλλόγων να καλούν τον λαό της Σύρου να δηλώσει πάνδημη παρουσία.
 
Ειδικότερα, η  εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα αφιχθεί στις 18:30 του Σαββάτου (27 Μαΐου) στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και ακολούθως θα τελεστεί  αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο. Στη συνέχεια θα τελεσθεί μέγας τρισεαρχιερατικός Εσπερινός επί τη επέτειο της ευρέσεως της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στις 25 Μαΐου 1936 από τον αείμνηστο συμπολίτη μας Μανούσο Πελέκη, το πέρας του οποίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη  σειράς πολιτιστικών και πνευματικών  εκδηλώσεων  (παραδοσιακοί χοροί, προσλαλιές και ομιλίες).
 
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αγρυπνία και το πρωί της Κυριακής (28 Μαΐου) θα τελεσθεί η τρισεαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου, ενώ το απόγευμα  της ίδια ημέρας θα τελεστεί Μέγας Μεθεόρτιος Εσπερινός.
 
Να σημειωθεί  ότι ναός  θα παραμείνει  ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου το εικόνισμα της Παναγίας να τεθεί σε προσκύνημα.
 
Την επομένη, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά  θα περιφερθεί στο νοσοκομείο και τα ευαγή ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεως προς ευλογία και αγιασμό των ασθενών και των εκεί φιλοξενουμένων γερόντων και την Τρίτη θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.