Σε κλίμα συγκίνησης η βράβευση της εκπαιδευτικού Ειρήνης Δράκου

Σε κλίμα συγκίνησης η βράβευση της εκπαιδευτικού Ειρήνης Δράκου - Σύρος - Προσφορά πιστού αντίγραφου του Βασιλικού Διατάγματος της 8ης Δεκεμβρίου 1901 στον Μητροπολίτη Σύρου

Προσφορά πιστού αντίγραφου του Βασιλικού Διατάγματος της 8ης Δεκεμβρίου 1901 στον Μητροπολίτη Σύρου

 

Παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών - στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο άγιο της Σύρου Νικόλαο - πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη η καθιερωμένη μεθεόρτιος Μουσική Πνευματική Εκδήλωση.  

του Γιώργου Αλβέρτη

 Κατά την διάρκεια τού χαιρετισμού του ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ προέβη σε μια σύντομη αναφορά στο ρόλο της μουσικής, ως μέσου λατρείας του Θεού και ηθικοποίησης του ανθρώπου, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, προλειαίνοντας επί της ουσίας το έδαφος για την έναρξη του μουσικού μέρους της εκδήλωσης το οποίο περιελάμβανε εννέα εμβληματικά τραγούδια της σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ VIDEO

Τα άσματα απέδωσαν με ευαισθησία οι συριανοί μουσικοί: Ελπίδα Γάδ, Λένα Χατζηγρηγορίου, Αλέξανδρος Μήτσης και Νικόλαος Βαρθαλίτης οι οποίοι και  καταχειροκροτήθηκαν από τους παρισταμένους.

 Σειρά είχε η βράβευση συνταξιοδοτηθέντων εκπαιδευτικών της Σύρου για την προσφορά τους στην παιδεία του νησιού με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως. Έτσι η τέως Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου Ειρήνη Δράκου, εμφανώς συγκινημένη και με πολλές ευχαριστίες προς τον Σεβασμιότατο, το παρέλαβε υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Όσον αφορά την άλλη εκπαιδευτικό Μαρία Αλεξάκη, λόγω απουσίας της εκτός νησιού, θα παραλάβει το μετάλλιο με την επιστροφή της σε ειδική συνάντησή της με τον κ.κ. Δωρόθεο β΄.   

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουλουμπής προσέφερε στον Μητροπολίτη  Σύρου πιστό αντίγραφο (του οποίου την εκτύπωση προσέφερε η Εκτυπωτική)  Βασιλικού Διατάγματος της 8ης Δεκεμβρίου 1901, όπου  ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' όριζε τον Άγιο Νικόλαο Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού. (Ολόκληρη την ομιλία του μπορείτε να την διαβάστε στο αρχείο PDF που ακολουθεί)

  Η_όλη εκδήλωση έκλεισε  με Χριστουγεννιάτικους ύμνους και τα Συριανά Κάλαντα, που απέδωσαν μέλη της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου και της χορωδίας του Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Αργυρίου, με τον κ. Δωρόθεο Β’ να συγχαίρει όλους της συντελεστές για την επιτυχή της έκβαση.

Τέλος ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. κ. Συμεών ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον μητροπολίτη Σύρου για την πρόσκληση του να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις  και ευχήθηκε σε όλους για τις επερχόμενες εορτές.