«Δώστε φως στο Νεώριο»

«Δώστε φως στο Νεώριο» - Σύρος - Μάρκος Βουτσίνος - Ο  πρόεδρος  του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων μιλά για τον σύγχρονο Εργασιακό Μεσαίωνα

Ο  πρόεδρος  του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων καταγγέλει τον σύγχρονο Εργασιακό Μεσαίωνα

 
Σοβαρές καταγγελίες που καταδεικνύουν την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο νησί, κάνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκος Βουτσίνος σε συνέντευξή του στον ΛΟΓΟ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «χωρίς το Νεώριο, δεν υπάρχει τίποτα».
 
Συνέντευξη στην Αλκμήνη Ψιλοπούλου
 
Ο κ. Βουτσίνος αποκαλύπτει την εργασιακή εξαθλίωση  που έχει σαρώσει τη Σύρο, καθώς η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, διαψεύδοντας τους αριθμούς που θέλουν να έχει αυξηθεί η απασχόληση λόγω τουριστικής ανάπτυξης.
 
Στον εργασιακό χώρο, όπως τονίζει, το τετράωρο γίνεται οκτάωρο, με εργαζόμενους- άνεργους να παίρνουν 200 ευρώ το μήνα, δουλεύοντας για ένα μήνα, δηλαδή όσο διαρκεί η τουριστική σαιζόν, ενώ οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δεν ξεπερνούν τους 250 περίπου.
 
Τα «κόλπα» των εργοδοτών
 
Συγκεκριμένα, μιλώντας γενικότερα για τον εργασιακό χώρο της Σύρου, ο κ. Βουτσίνος τονίζει ότι τα στοιχεία για την ανεργία είναι πλασματικά, καθώς άνεργοι θεωρούνται μόνον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δεν προσμετρούνται όσοι εργάζονται για ένα μήνα, κατά την τουριστική σαιζόν, και βέβαια οι ανασφάλιστοι.
 
Επιπλέον πολλοί εργοδότες, με διάφορα «κόλπα» «κλέβουν» νόμιμα από τους εργαζόμενους τα δώρα και τα επιδόματα που δικαιούνται.
 
Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο τελευταία έχει δεχθεί καταγγελίες από εργαζόμενους ότι ο εργοδότης, αφού καταθέσει το δώρο Χριστουγέννων στο λογαριασμό του εργαζόμενου, πηγαίνει μαζί του στην Τράπεζα και περιμένει απέξω να πάρει πίσω το επίδομα που κατέθεσε. «Έχουμε δεχθεί πολλές τέτοιες καταγγελίες, αλλά οι καταγγέλλοντες δεν μας αφήνουν το περιθώριο να ψάξουμε παραπάνω ή να προχωρήσει η καταγγελία, διότι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό συμβαίνει τώρα, τέτοιες  μέρες που πλησιάζει η πληρωμή του δώρου, όπως συμβαίνει και με το επίδομα της άδειας. Αυτό γίνεται γιατί σήμερα στη Σύρο οι θέσεις εργασίας με πλήρες ωράριο, οκτάωρο, είναι πολύ λίγες. Δεν ξεπερνούν τις 250, εκτός από τους εργαζόμενους του Νεωρίου που δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι, είναι εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ένα νησί 30.000 κατοίκων. Λοιπόν υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Όχι μόνο στη Σύρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο εργοδότης για να είναι καλυμμένος απέναντι στο νόμο φαίνεται εντάξει στις υποχρεώσεις του, αλλά δεν είναι. Φαίνεται ότι κατέθεσε στην τράπεζα το δώρο στο λογαριασμό του εργαζόμενου, αλλά αυτός του το επιστρέφει. Και μιλάμε για ένα δώρο 200-250 ευρώ γιατί εδώ στις καφετέριες και στα μαγαζιά, είναι με 4 ώρες εργασίας, κι ενώ υπάρχει συμφωνία για τετράωρο αυτοί δουλεύουν οκτώ. Προς την Επιθεώρηση Εργασίας έχει γίνει μια κίνηση, αλλά, αν ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να καταθέσει επώνυμη καταγγελία, δεν γίνεται τίποτα».
 
Χωρίς το Νεώριο δεν υπάρχει τίποτα
 
Η μόνη ελπίδα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως λέει ο κ. Βουτσίνος, είναι να πάρει μπρος το Νεώριο.
 
«Όπως φαίνεται είμαστε σε καλό δρόμο. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος, γιατί ο κόσμος δεν έχει κουράγιο, είναι εξαθλιωμένοι οι εργαζόμενοι, δεν ξέρω πόσο μπορούν να αντέξουν ακόμη απλήρωτοι μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες. Και βλέπεις αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν χρονιάρες μέρες να πάρουν ούτε κουραμπιέδες, ούτε τίποτα. Περιμένουμε, συζητάμε, έχει βρεθεί ο επενδυτής, έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης, υπάρχει όμως η διαδικασία του Ν106 (πτωχευτικού κώδικα), η οποία θέλει κάποιο χρόνο. Φαίνεται ότι αρχές της Άνοιξης, μετά τις γιορτές, θα λυθεί το θέμα.  Μέχρι τότε, θα προσπαθήσουμε δειλά-δειλά να γίνει κάποια επανεκκίνηση, και αν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα μπορεί ο κόσμος να μπει μέσα και να κάνει κάποια συντήρηση».
 
Κάνουμε την αυτοκριτική μας…
 
Ερωτηθείς για το πώς λειτουργεί το Σωματείο του Νεωρίου μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Βουτσίνος ομολογεί τα εξής: «Κοιτάξτε, για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, φταίμε κι εμείς για την κατάσταση του Νεωρίου, και μιλάω και για τους συνδικαλιστές. Κατάφεραν αυτοί που δεν επιθυμούσαν το Νεώριο να περάσει το σχέδιό τους, κάποιοι τοπικοί φορείς, κάποιοι συριανοί που δεν θέλαν το Νεώριο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ευτυχώς, όμως, ο κόσμος, έστω και αργά πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έφερε μια αλλαγή στο συνδικαλιστικό κομμάτι.
 
Αυτοί οι καινούργιοι συνάδελφοι μαζί με το Εργατικό Κέντρο, και με τον κόσμο πια δίπλα τους, έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια, αλλιώς θα είχε κλείσει το Νεώριο. Όμως και τώρα ακόμη, δεν έχει ένα φως στην πύλη ή στην πόρτα του. Και φαίνεται ότι κάποιοι χαίρονται με αυτή την κατάσταση κι ελπίζουν ότι δεν θα πάρει μπρος. Όμως θα διαψευστούν, και όπως φαίνεται από τις συζητήσεις μας με τον καινούργιο αγοραστή, έχει πρόγραμμα και σχέδιο και λέει ότι σε λίγο καιρό το Νεώριο θα ξεπεράσει τα 1000 άτομα σε εργαζόμενους.
 
Οραματίζεται να ζήσουμε πάλι την εποχή Γουλανδρή στη Σύρο. Μακάρι να γίνει έτσι, περιμένουμε. Γιατί εκτός από το Νεώριο δεν υπάρχει τίποτα, όλα τα άλλα για τη Σύρο είναι μαύρα».