«Μεγάλη χαρά να δωρίσω ένα όργανο στο Λαογραφικό Μουσείο του ΛΕΣ»

«Μεγάλη χαρά να δωρίσω ένα όργανο στο Λαογραφικό Μουσείο του ΛΕΣ» - Σύρος - Αθανασία Μπόλια, κατασκευάστρια παραδοσιακών μουσικών οργάνων

Αθανασία Μπόλια, κατασκευάστρια παραδοσιακών μουσικών οργάνων

 
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ενασχόληση της Αθανασίας Μπόλια με την παραδοσιακή τέχνη της οργανοποιίας. Η νεαρή κατασκευάστρια και μουσικός διανύει ήδη τον ένατο χρόνο ενασχόλησής της με το κατ’ εξοχήν αντρικό αυτό αντικείμενο, επεκτείνοντας τόσο την γκάμα όσο και την ποιότητα των οργάνων της.

 
του Γιώργου Αλβέρτη

 
«Ήταν μια στοχευμένη επιλογή. Δεν ξεκίνησε σαν χόμπι», δηλώνει στο «Λ»  η Αθανασία, καθιστώντας σαφές πως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί  με τον συγκεκριμένο τομέα: «Ήτανε στόχος», λέει χαρακτηριστικά.

Λαϊκά έγχορδα όπως το στεριανό νησιώτικο λαούτο, ο μπαγλαμάς, ο τζουράς και το τρίχορδο μπουζούκι, βρίσκονται στην κατοχή πολλών μουσικών ανά τον κόσμο, ενώ ένα τρίχορδο μπουζούκι της κοσμεί το Μουσείο της Μαδρίτης

 
«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα και όσο προχωράω γίνονται ακόμη πιο δύσκολα», λέει σημειώνοντας ωστόσο ότι το ταξίδι αυτό με την τέχνη της δημιουργίας είναι αφενός ωραίο και αφετέρου συναρπαστικό.  

Οι δυσκολίες στην κατασκευή ενός οργάνου πολλές. «Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή ξύλου», σημειώνει, τονίζοντας ότι η επιλογή του κατάλληλου πρέπει να γίνει μέσα από μια ευρεία γκάμα κατάλληλων για τη συγκεκριμένη δουλειά  ξύλων.

 
«Χρησιμοποιώ πολύ την ελληνική ή αμερικάνικη καρυδιά για την κατασκευή του σκάφους του κάθε οργάνου και συχνά τον σφένδαμο  ή κελεμπέκι, τον έβενο και ριθριλάτη Ελβετίας που είναι κατάλληλος για τα καπάκια του κάθε οργάνου», λέει.

 
Παρότι αυτό το διάστημα δεν έχει παραγγελίες, η ίδια δουλεύει πυρετωδώς στην κατασκευή νέων οργάνων καθώς λόγω της ποιότητάς τους αυτά πωλούνται σε σχετικά σύντομο διάστημα σε ανθρώπους που ασχολούνται με την μουσική: «Στο εργαστήριο μου τα όργανα φεύγουν με ένα μαγικό τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν έχω συγκεκριμένες παραγγελίες, αλλά δουλεύω για να βγάλω νέο υλικό».

 
Στόχος της είναι στο κάθε όργανο που κατασκευάζει να προσδώσει εκτός από ξεχωριστό ήχο και μια μοναδική αισθητική: «Επιθυμώ το μπουζούκι ή το λαούτο, όπως και κάθε όργανο,  να έχει χαρακτηριστικό και καλό ήχο. Προσέχω, επίσης, την αισθητική τους», τονίζει.    

Αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην κατασκευή λαούτου και μπουζουκιού χωρίς ωστόσο να σταματά στην παραγωγή άλλων οργάνων, όπως ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

 
Όμως τα ενδιαφέροντα της Αθανασίας δεν εξαντλούνται στην παραγωγή μουσικών οργάνων και μόνο: «Είμαι σε δράση με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Στόχος μου είναι να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου τόσο στο εργαστήριο όσο και στη μουσική. Το Λύκειο Ελληνίδων είναι ένας χώρος που γίνονται πράγματα και είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ και βοηθώ με τον τρόπο μου, και τους δασκάλους εκεί, τα παιδιά».

 
Της κάνουμε γνωστή την επικείμενη  λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου του ΛΕΣ,  θέτοντας της το ερώτημα εάν θα επιθυμούσε να δωρίσει κάποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο προκειμένου να εκτεθεί εκεί: «Με μεγάλη χαρά», απάντησε χωρίς περιστροφές, προσθέτοντας: «Δεν το γνώριζα αυτό. Το να δωρίσω ένα λαούτο ή ένα παραδοσιακό όργανο για ένα τέτοιο θεσμό θα με έκανε πολύ χαρούμενη», κατέληξε η Αθανασία Μπόλια.