«Να γίνει Παγκόσμιο Χωριό Διακοπών -Φιλοξενίας ΑΜΕΑ στο στρατόπεδο»

«Να γίνει Παγκόσμιο Χωριό Διακοπών -Φιλοξενίας ΑΜΕΑ στο στρατόπεδο» - Σύρος - Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων ΔΙΚΑΙΩΜΑ

 
Με ιδιαίτερη θέρμη προωθεί την ιδέα «Να γίνει Παγκόσμιο Χωριό Διακοπών και Φιλοξενίας ΑΜΕΑ στο στρατόπεδο Ζαφείρη Αποστόλη στη Σύρο» ο Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων ΔΙΚΑΙΩΜΑ δια της προέδρου του Ζωγραφιάς Δόγου (και εκπροσώπου του Συλλόγου στη διαβούλευση του Δήμου) και του γενικού γραμματέα Λάμπρου Κατσαρού.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Θα ωφεληθεί όλο το νησί
 
Με δηλώσεις τους στον ΛΟΓΟ, επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, τα θετικά ενός τέτοιου εγχειρήματος, τα οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «Θα δραστηριοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού, πέραν της παγκόσμιας καταξίωσής του, αφού μια τέτοια δραστηριότητα θα αγκαλιαστεί και θα στηριχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας».
 
Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με τοπικούς παράγοντες, προκειμένου η «πρωτοποριακή», όπως τη χαρακτηρίζουν, ιδέα τους βρει πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει με καρπούς τους οποίους θα γευτεί όλη η συριανή κοινωνία και με το δεδομένο ότι «Η κοινωνία του νησιού ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της περιοχής του στρατοπέδου Ζαφείρη με σκοπό να βελτιώσει την κοινωνική ζωή αλλά και γενικότερα την οικονομική κατάσταση του νησιού».
 
Προτάσεις και αξιολόγηση
 
Θεωρούν ότι οι κατά καιρούς προτάσεις για αξιοποίηση του στρατοπέδου σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο πολυτελείας 5 αστέρων ή σαν ένας μεγάλος χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρος για χρήση Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή σαν χώρος στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, καθώς και η δική τους, δηλαδή η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού ή και Παγκόσμιου Χωριού για τα ΑμεΑ, έχουν διαφορετικές συλλογιστικές και διαφορετική βαρύτητα.
 
Η πρόταση του Συλλόγου έχει συμπυκνωθεί σε ένα γραπτό κείμενο, το οποίο βασικά αποτελεί το έναυσμα για να σκύψει κάποιος πάνω σ’ αυτή την ιδέα και να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει, αφού φυσικά ακολουθήσει εμπεριστατωμένη μελέτη βάσει της οποίας θα προχωρήσει η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
 
Τα θετικά του εγχειρήματος
 
Επικαλούμενοι σοβαρές πηγές πληροφόρησης επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «…είναι επιβεβαιωμένο ότι το 10% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης γίνεται από άτομα ΑΜΕΑ
 
Ακόμη Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε άτομο ΑΜΕΑ που κάνει διακοπές έχουμε 1,5 συνοδούς
 
Ποιοτικά οι διακοπές από άτομα ΑΜΕΑ κατά μέσο όρο είναι πολύ ανώτερες σε οικονομική απόδοση από ότι τουριστών άλλων κατηγοριών». Ακόμη ότι «Δεδομένου ότι θα είναι δυνατή η φιλοξενία σε διεθνές επίπεδο σε ομάδες ΑΜΕΑ από διαφορετικές χώρες και περιοχές του πλανήτη , είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν συμβόλαια μικρής διάρκειας για όλες τις εποχές του χρόνου , αυτό θα προσφέρει ένα πλεονέκτημα καλού προγραμματισμού σε όλη την οικονομική ζωή του νησιού».
 
Σε ό,τι αφορά τις πηγές εσόδων για το Παγκόσμιο Χωριό, υποστηρίζουν πως «…Το κύριο έσοδο θα είναι τα ομαδικά συμβόλαια που θα προέρχονται από συμφωνίες φιλοξενίας και θα καλύπτονται από, δημόσια συστήματα υγείας, από εταιρείες και τέλος από ιδιωτικά συστήματα υγείας και ιδιώτες, ενδιαφέρον θα παρουσιάζουν και παράλληλες υπηρεσίες όπως αθλητικές εκδηλώσεις προετοιμασίες αθλητών ΑΜΕΑ, έσοδα από συνέδρια ,και επιστημονικές δραστηριότητες. Μικρότερες πηγές εσόδων θα είναι από έντυπα και ψηφιακές υπηρεσίες». Πέραν αυτού θα υπάρχει οικονομικό όφελος για όλο το νησί, αφού  «…θα δημιουργηθούν μία πλειάδα υπηρεσιών αλλά και καταστημάτων που θα κινούνται γύρω από την εξυπηρέτηση των ενοίκων, των εργαζομένων και τον συνόδων των ΑΜΕΑ…».
 
Αύξηση δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς
 
Μεταξύ άλλων, θεωρούν δεδομένο ότι  «…η ζήτηση εργατικού δυναμικού στο νησί θα αυξηθεί κατακόρυφα, ο ξενοδοχειακός τομέας θα παρουσιάσει ανάλογη αύξηση δεδομένης της φιλοξενίας και εκτός τουριστικής περιόδου, μιας και θα φιλοξενούνται συνοδοί, περιστασιακό επιστημονικό προσωπικό και περιστασιακοί εργαζόμενοι. Η ζήτηση μόνιμης κατοικίας θα παρουσιάσει επίσης αύξηση πράγμα το οποίο θα συντελέσει οικονομική ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού με νέους ενεργούς εργασιακά πολίτες».
 
Τέλος, τονίζεται ότι το όλο εγχείρημα θα έχει επίδραση στην ζωή της πόλης μιας και η ζήτηση σε πολιτισμικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα έχει κατακόρυφη αύξηση, όπως θα αυξηθεί και ο επιστημονικός τομέας με πληθώρα επιστημονικών δραστηριοτήτων, χωρίς να παραγνωρίζεται και το γεγονός της τουριστικής ανάπτυξης μιας και «…η συνεχής παρουσία επισκεπτών στο νησί απαιτεί την ανάπτυξη και τη λειτουργία υψηλού επιπέδου υποδομών…», με παράλληλη ανάπτυξη του αθλητικού και συνεδριακού τουρισμού.
 
Τόσο η κ. Δόγου όσο και ο κ. Κατσαρός δηλώνουν αποφασισμένοι να επιδιώξουν επαφές με τις «κορυφές» του νησιού σε όλους τους τομείς, θρησκευτικό, πολιτικό και γενικότερα πολιτιστικό, επιδιώκοντας, «παρά τις δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουν» να δώσουν τα εναύσματα εκείνα που θα προκαλέσουν την προσοχή, ώστε να τεθεί σε σοβαρή διαβούλευση και αυτή η πρόταση.