«Συμπλέοντας ξαναχτίζουμε κοινότητες»

«Συμπλέοντας ξαναχτίζουμε κοινότητες» - Σύρος - Αναστασία Προκοπίου, υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑ»

Αναστασία Προκοπίου, υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑ»

 
Με κύρια χαρακτηριστικά τη συλλογικότητα των προσπαθειών, τη μαζική προσέλευση φορέων (πάνω από 60 φορείς και 150 συμμετέχοντες) και τις καινοτόμες προσεγγίσεις των συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη, από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου.
 
Συνέντευξη στον Θεοδόση Δανάμπαση
 
Τι είναι το Πανελλήνιο Δίκτυο και ποιοι οι στόχοι του
 
«Έχοντας 24 χρόνια στην πλάτη του, το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης περιλαμβάνει φορείς από Ελλάδα και Κύπρο, και ο ρόλος του είναι η δικτύωση των φορέων, η ανταλλαγή εμπειρίας, τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών, η επεξεργασία θεμάτων που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία και πώς θα ανταποκριθούμε δουλεύοντας στην περιοχή της πρόληψης με επιστημονικά δεδομένα», αναφέρει αρχικά η Αναστασία Προκοπίου, επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑ».
 
Ένας από τους βασικούς του στόχους είναι να διοργανώνει ανά 2 χρόνια την Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης, όπου οι επιστήμονες που εργάζονται στην περιοχή της πρόληψης, των εξαρτήσεων και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, φέρνουν τις παρουσιάσεις τους και την πρωτοποριακή δουλειά που έχουν κάνει μέχρι εκείνο το διάστημα, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η ζύμωση και η ανταλλαγή ιδεών μέσω προφορικών ανακοινώσεων και παρουσίας σε εργαστήρια και σε ομάδες εργασίας όπου όλοι συμμετέχουν σε όλη τη διεργασία.
 
«Ξεκινάν με τις προφορικές ανακοινώσεις, ακολουθούν τα στρογγυλά τραπέζια όπου έρχονται άνθρωποι έξω από τον χώρο της πρόληψης, από διαφορετικές επιστήμες, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Παπαδόπουλος από το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης που είναι από το χώρο των νευροεπιστημών, και μας φέρνουν μια πληροφορία διαφορετική την οποία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στην δουλειά μετά συνεχίζονται τα εργαστήρια στο τέλος της ημέρας, όπου όλοι μοιραζόμαστε σε ομάδες εργασίας και κουβεντιάζουμε και επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα που είχαμε όλη την μέρα».
 
Οι δυσκολίες της πολυνησιωτικότητας
 
«Είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο το ζήτημα της δαιδαλώδους πολυνησιωτικότητας με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθώς υπάρχουν 7  μόνο διαθέσιμα άτομα για να καλύψουμε τις ανάγκες 24 νησιών, που σε όλα μάλιστα είναι διαφορετικές. Φροντίζουμε, λοιπόν, να ενθαρρύνουμε και να στηρίζουμε τη δημιουργία ανθρώπινων δικτύων. Ανθρώπους με τους οποίους συνδεόμαστε άρρηκτα, που θα μας βοηθήσουν στη δουλειά, στη διατήρηση σχέσεων με τους Δήμους και με τους φορείς των νησιών», αναφέρει η κα Προκοπίου.
 
Κάνναβη και αλκοόλ τα σημαντικότερα προβλήματα της εξάρτησης
 
Στην ερώτηση ποια θεωρεί ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της εξάρτησης, η κα Προκοπίου είναι απολύτως σαφής: «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανοχή που έχει φτιάξει η κοινωνία απέναντι στην εξάρτηση από ουσίες, και κυρίως από την κάνναβη. Είναι σαν να είναι αποδεχτό, σαν να είναι κάτι το οποίο είναι φυσικό να γίνεται και το συναντάμε πάρα πολύ στα σχολεία που δουλεύουμε με τα παιδιά. Στα παιδιά έχει περάσει η αντίληψη ότι η κάνναβη κάνει καλό στην υγεία ή ότι το αλκοόλ δεν είναι εξαρτησιογόνος ουσία επειδή είναι νόμιμο. Αυτή η σύγχυση ότι το κακό είναι το παράνομο, άρα το κάπνισμα και το αλκοόλ που είναι νόμιμα δεν είναι κακό πράγμα, νομίζω είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα.
 
Απ’ την άλλη, θέλω να πω – όπως τόνισε και πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ στην έναρξη των εργασιών - ότι οι τελευταίες έρευνες χρήσης ουσιών στον μαθητικό πληθυσμό στη χώρα μας δείχνουν μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου υπάρχει αύξηση, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό». 
Κλείνοντας, η κα Προκοπίου υπογραμμίζει ότι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα αυτού του δικτύου είναι ο τρόπος λειτουργίας του, μέσα σε ένα πλαίσιο βαθιά δημοκρατικό, όπου δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και οι αποφάσεις είναι πάντα ομόφωνες.
 
Δημοκρατικότητα και σεβασμός
 
«Όλες αυτές οι συναντήσεις οργανώνονται κι ετοιμάζονται πολύ συλλογικά, ο κάθε  φορέας και πρόσωπο έχει χώρο να εκφράσει τις θέσεις του, τις απόψεις του, να γίνει αποδεκτός με σεβασμό, άσχετα αν κάποιος διαφωνεί. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός κι αποδοχή και νομίζω ότι αυτός ο τρόπος δημοκρατικής λειτουργίας είναι και το σημαντικότερο κίνητρο για το οποίο προσεγγίζουν αυτό το δίκτυο  όσοι συμμετέχουν σε αυτό, καθώς δεν το έχουν δει αλλού. Αυτό είναι η μεγάλη κατάκτηση αυτού του χώρου», καταλήγει η κα Προκοπίου.