Περιοδεία αγάπης των επισκόπων στα Ιδρύματα (Video)

Περιοδεία αγάπης των επισκόπων στα Ιδρύματα  - Σύρος - «Να χαιρόμαστε τη ζωή και όταν έρθουν τα γηρατειά… να είναι ανώδυνα, αναίσχυντα και ειρηνικά»

«Να χαιρόμαστε τη ζωή και όταν έρθουν τα γηρατειά… να είναι ανώδυνα, αναίσχυντα και ειρηνικά»

 

Για  μια ακόμη χρονιά ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' και ο καθολικός Επίσκοπος  Πέτρος Στεφάνου, κατά το έθος, πραγματοποίησαν το οδοιπορικό αγάπης στο Νοσοκομείο  και τα τρία γηροκομεία της Σύρου.

του Γιώργου Αλβέρτη

Όλοι μας οφείλουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στον συνάνθρωπό μας, ανεξαρτήτως από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό και επιπλέον καθήκον μας  είναι να επαναφέρουμε αρετές, όπως η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη, στοιχεία που  πλέον παρατηρούνται σπάνια στους ανθρώπους. Όλα τα ανωτέρω τα έχουν κάνει πράξη οι  δύο επίσκοποι της Σύρου δίνοντας με την αγαστή συνεργασία τους παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης και διαχρονικής στήριξης στον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο.  

Μια_χειραψία, ένας ασπασμός και φυσικά τα από καρδιάς «χρόνια πολλά» ήταν το καλύτερο δώρο για τους ανθρώπους που είτε βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου, είτε φιλοξενούνται στους οίκους ευγηρίας του νησιού.

Αφετηρία της ποιμαντικής περιοδείας αγάπης αποτέλεσε το ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδας».  Εκεί οι προκαθήμενοι  της τοπικής Εκκλησίας επισκέφθηκαν  όλους τους χώρους και συνομίλησαν με  τροφίμους τού ιδρύματος ανταλλάσσοντας ευχές για το νέο έτος .

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΕΔΩ

Επόμενος σταθμός  το Νοσοκομείο,  όπου και τους υποδέχτηκε η διοικήτριά του Μαργαρίτα Μπουραντά. Η κα Μπουραντά τους συνόδευσε  καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής  τους σε θαλάμους και ιατρικά τμήματα,  κατά την διάρκεια της οποίας πέραν της διανομής αναμνηστικών και γλυκισμάτων ευχόταν στους ασθενείς ταχεία ανάρρωση.

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΕΔΩ

Στο_γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, τους ανέμενε ο πρόεδρος του ιδρύματος Νικήτας Γρυπάρης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας των δύο επισκόπων στα δωμάτια των ηλικιωμένων, ζήτησε από τον κ. Δωρόθεο να μεσολαβήσει στην Πολιτεία για την άδικη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως αυτή στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα.

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΕΔΩ

Ο Σεβασμιότατος τον ενημέρωσε ότι ήδη έχει κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση - χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα -   καθιστώντας του σαφές ότι η πολιτεία δεν πρόκειται να κάνει πίσω καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα άνοιγε ένας φαύλος κύκλος διεκδικήσεων από διαφόρους φορείς και συλλογικότητες.

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΕΔΩ

Το οδοιπορικό των δυο Επισκόπων ολοκληρώθηκε στο γηροκομείο των Ταλάντων «Άγιος Ιωάννης» όπου αμφότεροι κατά την αναχώρησή τους επισήμαναν τη σημασία των επισκέψεών τους: «Ολοκληρώνοντας και φέτος αυτή την ποιμαντική πορεία αγάπης, στην καρδιά μας έχουμε ανάμεικτα αισθήματα. Δεν κρύβω την θλίψη μου και την συμπόνια μου για όλο αυτό τον πόνο που συναντήσαμε στα πρόσωπα των ασθενών του Νοσοκομείου, αλλά και τον πόνο που φέρνουν τα γηρατειά, κι η μοναξιά καμιά φορά, των τροφίμων των τριών γηροκομείων που επισκεφθήκαμε. Απ’ την άλλη μεριά όμως, βλέποντας όλο αυτό το προσωπικό, τους εργαζόμενους και στο νοσοκομείο.. και στα τρία γηροκομεία, με πόση αγάπη εκτελούν το λειτούργημά τους… γιατί ως λειτούργημα οι περισσότεροι το βλέπουν, και διαπιστώνοντας ότι καμιά φορά ξεπερνούν τον εαυτό τους αφήνοντας στο πλάι τα προβλήματά τους και δίνοντας τον ίδιο τους το εαυτό σε αυτό που κάνουν, σίγουρα προσφέρουν ανακούφιση και συμπαράσταση σε όλους τους φιλοξενούμενους αυτών των ιδρυμάτων. Γι’ αυτό εγώ θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, ως μέλος της κοινωνίας της Σύρου, και να τους συγχαρώ για το έργο τους. Γι’ αυτή την προσφορά αγάπης που κάνουν μέσα από την εργασία τους… Και να ζητήσω από τον Θεό να τους ευλογεί, κι εκείνους και τις οικογένειές τους, και να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν αυτό το θεάρεστο έργο τους. Η ευχή βέβαια είναι και αυτονόητη, να υπάρχει λιγότερη αρρώστια και λιγότερος πόνος. Αλλά αυτό ξέρουμε ότι δεν είναι εφικτό. Τουλάχιστον οι τρόφιμοι των τριών γηροκομείων να είναι, όσο το δυνατόν, υγιείς και να έχουν μόνο τα γηρατειά που να τους βαρύνουν τη ζωή τους. Τέλος θα ήθελα ταπεινά να ζητήσω και την προσευχή όλων των ηλικιωμένων, που έχουν άφθονο χρόνο, για την ευόδωση των σκοπών των δύο Εκκλησιών της Σύρου. Έτσι ώστε να μπορέσουμε μαζί, αδελφωμένοι κι αγαπημένοι, να προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που έχει ανάγκη» τόνισε ο καθολικός επίσκοπος, με τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’ - με μια δόση χιούμορ - να προσυπογράφει τα προαναφερθέντα: «Ο σεβασμιότατος Πέτρος, πάντα ευγενώς φερόμενος όταν ομιλώ πρώτος, λέει συνήθως: “Έχω να συμφωνήσω και να προσυπογράψω  αυτά που είπε ο σεβασμιότατος Δωρόθεος”. Γι’ αυτό κι εγώ τώρα δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο, και να συνυπογράψω  αυτά που είπε ο σεβασμιότατος αδελφός Πέτρος… Να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εργάζονται σε αυτά τα κοινωνικά καταστήματα της πόλεως και να ευχηθούμε να τους έχει, και να μας έχει, όλους  ο Θεός καλά, να συνεχίζουμε  την πορεία μας και το έργο μας. Είπε ο Δεσπότης  να υπάρχουν λιγότερες ασθένειες, και συμφωνώ μαζί του… αλλά όχι λιγότερα γηρατειά. Να ζούμε και να γερνάμε. Να χαιρόμαστε τη ζωή. Όταν έρθουν τα γηρατειά… να είναι ανώδυνα, αναίσχυντα και ειρηνικά».              

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΔΩ

Η_αγάπη δεν κοστίζει τίποτα, αλλά σίγουρα έχει ανεκτίμητη αξία γι’ αυτόν που την εισπράττει…