Στην πλατεία Παπάγου το άγαλμα του Βαμβακάρη (Video)

Στην πλατεία Παπάγου το άγαλμα του Βαμβακάρη - Σύρος - Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Ερμούπολης

  

 

Κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης (απούσας της προέδρου Ανθής Χαλκιά), το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης αποφάσισε ομόφωνα την τοποθέτηση αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη στην παραλία της Ερμούπολης, και συγκεκριμένα σε τμήμα της πλατείας Παπάγου, δωρεά του γιου του αείμνηστου ρεμπέτη, Βασίλη. Η απόφαση, ωστόσο, για την ανέγερση Μαυσωλείου για τη φιλοξενία τμήματος οστών του Μάρκου  μετατέθηκε στο εγγύς μέλλον καθώς για την κατασκευή του απαιτούνται δημοτικοί πόροι.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Το ζήτημα αυτό, το οποίο προκάλεσε ντόμινο αντεγκλήσεων ανάμεσα σε δημότες, δείχνει να φτάνει στο τέλος του και αναμένεται πλέον να παρθούν και οι λοιπές εγκρίσεις από τους αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και αυτή των «Νεωτέρων Μνημείων». 
 
Η πλειοψηφία των συμβούλων έπλεξε το εγκώμιο του συριανού ρεμπέτη, η καλλιτεχνική αξία του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη, με τον Παύλο Χρυσαφίδη να προτείνει η πλατεία Παπάγου να μετονομαστεί σε Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς και να γίνει πρόταση στον γιο του αείμνηστου ρεμπέτη για την καθιέρωση δύο ετήσιων χορηγιών για σπουδές μπουζουκιού.
 
Ωστόσο, σε καίριες επισημάνσεις της συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη, ο συνάδελφός της Μάρκος Πρίντεζης έδειξε να  δυσφορεί,  με συνεχή σχολιασμό των λεγομένων της και χειρονομίες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο απευθυνόμενος στις τηλεοπτικές κάμερες να τους ζητήσει να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση. Κάτι που φυσικά δεν έγινε. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει την αξία και το εύρος της προσωπικότητας του Μάρκου Βαμβακάρη», τόνισε η κα Καζαντζάκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι πλέον κάτι το αναμφισβήτητο. Και συνέχισε λέγοντας: «Πρακτικά βλέποντας το ζήτημα και όχι συναισθηματικά, έχω να πω ότι για να καταλήξουμε σε μια απόφαση για ένα άγαλμα πρέπει να ξέρουμε το υλικό από το οποίο θα είναι φτιαγμένο, τις διαστάσεις του, και τι χώρο θα καταλαμβάνει. Έχω την αίσθηση ότι για οποιοδήποτε άγαλμα και πόσο μάλλον κάποιο που θα δείχνει μια τόσο σημαντική προσωπικότητα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε μια άποψη συγκεκριμένη, επίσημη και με βαρύτητα, και όχι με συναισθηματισμό,  θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα είναι αυτό το οποίο πραγματευόμαστε για να μπορούμε και άποψη για το σημείο που θέλουμε να το τοποθετήσουμε… Κατά την άποψή μου, για να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε διχαστική αν θέλετε, γιατί έχει πάρει κάποιες διαστάσεις στην κοινωνία το ζήτημα αυτό, και είναι πάρα πολύ κακό, φρονώ ότι θα πρέπει να έρθει μια εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία… και όλοι ομόφωνα να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα. Δεν θυμάμαι να έχει εγκριθεί πρόταση σκέτη ποτέ», τόνισε μεταξύ άλλων.  
 
Απάντηση στα λεγόμενά της έδωσε ο Δήμαρχος, αποκαλύπτοντας ότι σε σημείο της πλατείας Παπάγου θα δημιουργηθεί υπερυψωμένη βάση διαστάσεων 6x6 τ.μ., στην οποία θα τοποθετηθεί άγαλμα του Μάρκου από μάρμαρο, ύψους 1,80μ.
 
 
Το περίεργο ωστόσο είναι ότι, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης άπαντες έκαναν λόγο ότι πρέπει να προταχθεί η ενότητα των δημοτών αναφορικά με την τοποθέτηση του μνημείου, ο κ. Μαραγκός με τα λεγόμενά του έδειξε να ακολουθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική: «Υπάρχει μια ομόθυμη αντίδραση, εκ μέρους του συλλογικού μας οργάνου αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας. Πρακτικές, απόψεις και τοποθετήσεις, αν θέλετε  διχαστικού χαρακτήρα, εκπορεύονται από κύκλους που δεν σας κρύβω ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι και καθοδηγούμενοι…».
 
Αντίδραση προκάλεσαν και τα λεγόμενα της αντιδημάρχου Θωμαή Μενδρινού στην κριτική του Γιάννη Βρούτση για τα τατουάζ στο γκράφιτι του Μάρκου: «Μας ενοχλεί, πιθανόν κάποιους, το τατουάζ στο γκράφιτι και δεν μας ενοχλούσε τόσα χρόνια το γεγονός ότι η ίδια του η πατρίδα τον είχε ξεχάσει», είπε χαρακτηριστικά. Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πρώην δημάρχου Άνω Σύρου Φώτη Ξαγοράρη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Άνω Σύρος τον έχει τιμήσει με το παραπάνω, με μια προτομή, ένα μουσείο και δίνοντας το όνομά σε μια πλατεία. Στο σχόλιο της κας Μενδρινού «Στην Άνω Σύρο…», ο Γιάννης Βρούτσης σε έντονο ύφος της έκανε σαφές ότι τώρα εκείνη «διχάζει», προτείνοντας ο Δήμος να μεριμνήσει για την τοποθέτηση και ενός αγάλματος του Ερμή στην Ερμούπολη.
 
Τελικά, η απόφαση για την τοποθέτηση του αγάλματος υπήρξε ομόφωνη καθώς οι κκ Καζαντζάκη και Βρούτσης βρισκόταν εκτός αιθούσης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, με τον κ. Μαραγκό να δράττει την ευκαιρία να τους επιτεθεί: «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην υποκριτική στάση ορισμένων, οι οποίοι στη συζήτηση για την αποδοχή ή μη της πρότασης για τη δωρεά του αγάλματος εστιάζουν σε επουσιώδη πράγματα, μιλώντας για το γκράφιτι και άλλα που είναι εκτός του θέματος σε τελική ανάλυση, και προσχηματικά πραγματοποιούν τοποθετήσεις απλά και μόνο για να ακουστεί κάτι διαφορετικό, αλλά τώρα την ώρα της ψηφοφορίας επιλέγουν να λείπουν από την αίθουσα».