Υπό ίδρυση ο Σύλλογος Γυναικών Ναυτικών Σύρου

Υπό ίδρυση ο Σύλλογος Γυναικών Ναυτικών Σύρου - Φραγκίσκα Μηλιού: «Η ναυτική οικογένεια είναι μια κατηγορία από μόνη της

Φραγκίσκα Μηλιού: «Η ναυτική οικογένεια είναι μια κατηγορία από μόνη της

 

Πρωταρχικός στόχος του υπό ίδρυση Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου είναι να φέρει κοντά γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι ή οι σύντροφοί τους-  λόγω της φύσης της εργασίας τους  βρίσκονται για μεγάλα διαστήματα μακριά από την οικογενειακή εστία δηλώνει στο «Λ» η πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. Φραγκίσκα Μηλιού.

του Γιώργου Αλβέρτη\

 «Στόχος μας είναι να φέρουμε τα  μέλη κοντά, γιατί κακά τα ψέματα η ναυτική οικογένεια  είναι μια κατηγορία από μόνη της» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι συνθήκες που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δημιουργώντας οικογένειες, είναι πολύ ιδιαίτερες καθώς όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες των συζύγων οι οποίες αναγκάζονται να επιτελούν ταυτόχρονα το ρόλο της μητέρας αλλά και του πατέρα που απουσιάζει. Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να αντικαταστήσουμε τον πατέρα. Με την ίδρυση του Συλλόγου προσπαθούμε απλά να δείξουμε στα παιδιά μας ότι και άλλα παιδιά έχουν μπαμπάδες ναυτικούς. Οπότε όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί δημιουργούμε ένα πιο ζεστό και οικείο περιβάλλον. Και όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για μας. Συζητώντας τα καθημερινά μας προβλήματα βρίσκουμε λύσεις. Μια σύζυγος ναυτικού κατανοεί ευκολότερα την άλλη.  Δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοήσει τα προβλήματά μας μια  γυναίκα η οποία θα βάλει τα παιδιά της για ύπνο και εν συνεχεία θα κάτσει στην τηλεόραση με τον άντρα της. Εμείς, επτά – οκτώ μήνες, έχουμε παρέα τη μοναξιά».

Αν και τα πράγματα - με τις νέες τεχνολογίες -  είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν, η φυσική παρουσία του πατέρα – συζύγου εξακολουθεί να αποτελεί πληγή: «Σε σχέση με τα παλιά χρόνια είναι πολύ καλύτερα σήμερα» λέει και συνεχίζει: « Βέβαια αλλιώς το βλέπω από την πλευρά την κόρης που βίωνε την απουσία του πατέρα (ήταν και ο πατέρας της ναυτικός)  και αλλιώς από την πλευρά της συζύγου. Αυτό που θυμάμαι ως κόρη, είναι ότι έκανε πολύ μεγάλα μπάρκα ο πατέρας μου. Του έστελνε λοιπόν η μαμά μου τις φωτογραφίες μας και μέχρι να φτάσουν και να τις πάρει στα χέρια του είχε γυρίσει. Τώρα η επικοινωνία είναι πιο άμεση καθώς οι τεχνολογίες στα πλοία είναι σύγχρονες. Μόνο η φυσική παρουσία είναι αυτή που λείπει».

Συνεχίζοντας δεν παραλείπει να αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο της συζύγου – μάνας  τόσο στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στο γερό κράτημα του τιμονιού της καθημερινής διαχείρισης, της οικογένειας και του σπιτιού, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν εκλείπουν και οι εξαιρέσεις: « Όλη τη δουλειά την κάνει η σύζυγος. Ο ερχομός του πατέρα  και το πώς τον εισπράττουν τα παιδιά και οι σύζυγοι  είναι μεν διαφορετικός, αλλά υπάρχει μια κοινή βάση. Το ότι τον περιμένεις με προσμονή.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια σύζυγος ναυτικού είναι η διαχείριση σε διάφορους τομείς. Έχουμε το νοικοκυριό ενώ σχεδόν όλες είμαστε εργαζόμενες, το μεγάλωμα των παιδιών και την φροντίδα τους.. τα οικονομικά της οικογένειας. Για όλα τα παραπάνω η γυναίκα φέρει την ευθύνη των επιλογών της. Ο σύζυγος που λείπει είναι απαλλαγμένος από όλα αυτά. Δεν έχει έγνοιες στο τι έχει αφήσει πίσω. Όταν βέβαια  η γυναίκα κρατάει γερά την οικογένεια, γιατί υπάρχουν φυσικά και άλλες περιπτώσεις που δεν θέλω να τις θίξω αυτή τη στιγμή».

Με την ορμή του νεοφώτιστου ο νεοσύστατος σύλλογος  προγραμματίζει σειρά δράσεων για το προσεχές διάστημα.  Η κα Μηλιού κάνει γνωστό ότι αν και το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ηγείται θα συγκροτηθεί σε Σώμα το Φλεβάρη του 2018 καθώς τότε θα εγκριθεί από το πρωτοδικείο το καταστατικό του, στο μεσοδιάστημα θα λάβουν χώρα αρκετές εκδηλώσεις.

Έτσι,  στις 6 Δεκεμβρίου στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου των φτωχών στην Άνω Σύρο -  σε συνεργασία με το Σύλλογο Συνταξιούχων Ναυτικών  - οργάνωσαν εορταστικές δράσεις: «Εμείς αναλάβαμε το κέρασμα και εκείνοι κυρίως τον στολισμό της εκκλησίας και την μετάβαση των σπουδαστών της Σχολής Εμποροπλοιάρχων. Παράλληλα  φροντίσαμε να κάνουμε ένα κέρασμα στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα» τονίζει. 

Σειρά έχει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στις 5:00μμ, στο καφέ «Μέγαρον», κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτούν τρεις φοιτητές (τέκνα εν ενεργεία ναυτικών) τα οποία φοιτούν σε σχολές της Χώρας μας: «Αυτό θα το καθιερώσουμε και όποτε υπάρχει κάποια επιτυχία στο εκπαιδευτικό τομέα θα απονέμουμε κάποιον έπαινο, ως ενθύμιο και τιμή, στο παιδί και στο ναυτικό που καμαρώνει εξ αποστάσεως για τις επιτυχίες του παιδιού του».

Όσον αφορά το 2018; :«Έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας» λέει και προσθέτει: «Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιες ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις. Ακόμη και κάποια εκδρομή μπορούμε να οργανώσουμε, με δράσεις και περιεχόμενο που θα αφορά και τα παιδιά» υπογραμμίζοντας ότι ο Σύλλογος θα έχει και φιλανθρωπικό σκοπό: «Διακριτικά πάντα, θα στηρίζουμε κάποια ιδρύματα, αλλά και οικογένειες που χρήζουν βοηθείας».

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι στην Σύρο, συνολικά, διαβιούν 40 ναυτικές οικογένειες  καθώς και κάποια εν δυνάμει ζευγάρια.