Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι…

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι… Σύρος - Ερμούπολη - Αεροδρόμιο Ιωάννη Χαλκιά αεροπόρου

     

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ότι ο Παναγιώτης Κουλουμπής και ένας αξιοσέβαστος πυρήνας δημοτών θα προωθήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την μετονομασία του αερολιμένα «Δημήτριου Βικέλα» σε «Ιωάννη Χαλκιά», έτσι ώστε να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο ένας Συριανός ήρωας.

Σχολιάζει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος

Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η ιδέα αρχικά ήταν του αείμνηστου Μάρκου Φρέρη, ο οποίος πριν από 21 χρόνια είχε προτείνει στο τότε Συμβούλιο Περιοχής (και είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση) όπως δοθεί το  όνομα του συριανού αεροπόρου Ιωάννη Χαλκιά, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο αεροδρόμιο της Σύρου.

Ο Μάρκος Φρέρης τότε (ως δημοτικός σύμβουλος) αναφέρθηκε εκτεταμένα στο βιογραφικό τού προτεινόμενου για την ονοματοθεσία του αεροδρομίου.

Έκανε μάλιστα γνωστό πως πατέρας του Ιωάννη Χαλκιά ήταν ο εφημέριος του Ι.Ν των Αγίων Αναργύρων στις αρχές του αιώνα, ναού ο οποίος βρίσκεται στα όρια της κοινότητας του Μάννα, στην οποία βρίσκεται και το αεροδρόμιο.

Τα στοιχεία αυτά ίσως βοηθήσουν ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πρόταση της μετονομασίας του αεροδρομίου της Σύρου.