«Αναγκαία πλέον η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής» (Video)

«Αναγκαία πλέον η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής» - Σύρος - Εορτασμός Ημέρας των Ενόπλων   Δυνάμεων

Εορτασμός Ημέρας των Ενόπλων   Δυνάμεων

 
Με παντελή απουσία κόσμου αλλά δυναμική παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών εορτάστηκε στη Σύρο η Ημέρα των Ενόπλων   Δυνάμεων, με επίσημη Δοξολογία στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το μέλος του Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος Εφέδρων Αξιωματικών Ευάγγελου Δεναξά.

 
του Γιώργου Αλβέρτη

 
Το «παρών» έδωσαν οι επικεφαλής όλων των Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας του  νησιού καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κομμάτων και άλλων φορέων.

 
 
«Εορτάζουν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας. Ή μάλλον για την ακρίβεια, ο Ελληνικός Λαός εορτάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις του. Γιατί αυτές είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Αποτελούν το ένοπλο τμήμα του Λαού. Το τμήμα στο οποίο ανέθεσε τη διασφάλιση της άμυνας και της ανεξαρτησίας της Χώρας» τόνισε ο κ. Δεναξάς στην προσπάθειά του να σκιαγραφήσει το νόημα της ημέρας.

 
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι κοινή διαπίστωση, η οποία αναδύεται από τις σελίδες της Ιστορίας μας,  είναι ότι οι επιτυχίες και τα έπη γράφηκαν όποτε υφίσταντο δύο προϋποθέσεις. Όταν η Χώρα διέθετε ικανές ηγεσίες και όταν υπήρξε μέριμνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις: «Όποτε στο τιμόνι της Χώρας βρέθηκαν ηγεσίες που ενδιαφέρθηκαν για το στράτευμα, η Χώρα πέτυχε νίκες, υλοποίησε εθνικούς στόχους, απελευθέρωσε αλύτρωτα εδάφη και πληθυσμούς, αντιμετώπισε με επιτυχία ξένους εισβολείς. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύεται περίτρανα στις περιπτώσεις του 1912-13 και 1940-41. Τα δυο αυτά Έπη του νεώτερου Ελληνισμού  επιτεύχθηκαν όταν ικανές ηγεσίες πέτυχαν να βγάλουν τη Χώρα από το τέλμα, να αναδιοργανώσουν το κράτος, να ανορθώσουν το φρόνημα, να ανασυγκροτήσουν και να προετοιμάσουν κατάλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αντιθέτως, όποτε οι ηγεσίες ήταν κατώτερες των περιστάσεων, με διχαστικές ενέργειες και ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις, οικονομικές αποτυχίες, έλλειψη κοινωνικής συνοχής και αδιαφορία για το στράτευμα, η Χώρα οδηγήθηκε σε ήττες, ταπεινώσεις και καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρω το όνειδος του 1987, τον διχασμό του 1915 και μετέπειτα την καταστροφή στην Μικρά Ασία και τον εμφύλιο της δεκαετίας του 1940» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 
Και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα δεινά που ενδεχόμενα επιφυλάσσει για την πατρίδα μας η ανώμαλη κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, τόνισε: «Η οδυνηρή οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στην αποφασιστικότητα, στο φρόνημα και στη θέληση προς αντίσταση. Άλλωστε “τη Ελλάδι πενίη αιεί ποτέ σύντροφος εστί”, όπως απάντησε ο Δημάρατος στον Ξέρξη όταν τον ρώτησε αν οι (φτωχοί) Έλληνες θα είχαν το κουράγιο να αντιπαρατεθούν στο μεγαλύτερο στράτευμα που είχε  γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος. “Αυτή η φτώχεια” του απήντησε ο Δημάρατος, “παντοτινή σύντροφος της Ελλάδας, δεν θα επηρεάσει την αγωνιστικότητα των Ελλήνων, η οποία είναι το πραγματικό όπλο τους”. Αυτοί είμαστε, και όσοι προσπαθούν να μας αλλάξουν απλώς ματαιοπονούν…  Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε την ύπαρξη ή την έλλειψη κάποιων γενικών πλαισίων  που είναι απαραίτητα για την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται κατά βάση στην ανάγκη μιας νέας Μεγάλης Ιδέας του Ελληνισμού, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας αποτελεί η ύπαρξη ουσιαστικής εθνικής ενότητας.

 
«Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, με γεωπολιτικές ανατροπές, ανακατατάξεις δυνάμεων, συμμαχιών, συμφερόντων και επιδιώξεων, έχουμε ανάγκη ικανής αμυντικής πολιτικής που σε συνδυασμό με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα εξασφαλίζουν απλά την άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά θα την καταστήσουν παρούσα, ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας… στο ευρύτερο στρατηγικό της περιβάλλον» κατέληξε.    

 
Στη συνέχεια στο Εθνικό Ηρώο της πόλης που βρίσκεται μπροστά στον Ναό του Αγίου Νικολάου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων. Εκτός από τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων στεφάνια κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καθώς και  τοπικές οργανώσεις κομμάτων.

 
 
Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι  δεν πέρασε απαρατήρητη η μη κατάθεση στεφάνου από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Σύρου καθώς και η εκπροσώπησή της μοναχά από τον μέχρι πρότινος πρόεδρό της Κωνσταντίνο Πατιαλάκα, ωστόσο η απορία μας λύθηκε όταν πληροφορηθήκαμε  ότι  η Ένωση δεν υφίσταται πλέον καθώς επιδεικνύεται  απροθυμία στην στελέχωσής της.