Αναμοχλεύοντας την αίγλη της παλιάς Σύρας (Video – φωτο)

Βιομηχανικό Μουσείο - Σύρος - Καλουτά Μαργαρίτα - «Ανιχνεύοντας τους τυπογράφους και τα τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα»

«Ανιχνεύοντας τους τυπογράφους και τα τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα»

 
Μια μοναδική ιστορική έκθεση, με τίτλο: «Ανιχνεύοντας τους τυπογράφους και τα τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα» άνοιξε τις πύλες της  στους ισόγειους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης την περασμένη εβδομάδα.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Πλήθος κόσμου δήλωσε παρουσία την ημέρα των εγκαινίων με την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού  Μαργαρίτα Καλουτά να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια αμιγώς  συριανή έκθεση, μέσω της οποίας  αναδεικνύεται η ιστορία, ο τόπος αλλά και ο κόσμος του νησιού: «Όλα αυτά αναδεικνύονται γύρω μας εδώ μέσα, στα κείμενα που βλέπετε, στις εφημερίδες που εκθέτουμε, στα αντικείμενα, στα βιβλία ... και φυσικά στα τυπογραφικά μας μηχανήματα. Εδώ σήμερα, επιβιώνει η μνήμη ...»
 
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα βιώσει λοιπόν  την αίγλη μιας ένδοξης αλλά όχι λησμονημένης  εποχής του νησιού,  θαυμάζοντας  τα αυθεντικά τυπογραφικά πιεστήρια, αγγλικά του 1875, γερμανικά του 1890, κοιτώντας  τα εργαλεία και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στα τότε τυπογραφεία, αλλά και διαβάζοντας ονόματα τυπογράφων, τυπογραφείων, εφημερίδων και περιοδικών.
 
Ενώ ανατρέχοντας στις κιτρινισμένες σελίδες εφημερίδων της εποχής θα αναβιώσει έστω και νοερά τις έριδες της εποχής, τα κουτσομπολιά, τα πολιτικά νέα, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Παράλληλα  στις κομψές προθήκες, μπορεί να  θαυμάσει σπάνιες καλλιτεχνικές εκδόσεις από τυπογραφεία της Σύρου, με ιστορία τουλάχιστον  200 ετών: «Με απαρχή το 1828, είναι κάτι το ασύλληπτο να εκδίδονται πριν δύο σχεδόν αιώνες, 1500 τίτλοι – δηλαδή  αμέσως μετά την επανάσταση του 21 - εδώ σ ένα μικρό νησί σχεδόν ασχημάτιστο ακόμα στη μέση του Αιγαίου, όπως επίσης είναι καταπληκτικό να σκεφτεί κάποιος ότι τότε λειτουργούσαν εδώ τόσα Τυπογραφεία με τόσο πολύ κόσμο, από τη Σύρο κι απ όλη την Ελλάδα» κατέληξε.
 
Σε σύντομη ιστορική αναδρομή προέβη και ο ιστορικός Χρήστος Λούκος, ενώ από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι Αλέξης Αθανασίου και Θωμαή Μενδρινού δήλωσαν ότι η στήριξη του Δήμου στο έργο που επιτελείται θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
 
Αξίζει να αναφερθεί τέλος,  ότι σε όσους δήλωσαν παρουσία στα εγκαίνια διανεμήθηκαν βιβλιαράκια με τα χειρόγραφα απομνημονεύματα του συριανού φιλοσόφου Ευάγγελου Ρούσσου, μιας σημαντικής μορφής στα γράμματα διεθνώς που πριν λίγους μήνες έφυγε από κοντά μας.