Αφετηρία για επαναπροσδιορισμό των σημερινών αξιών (Video-φωτο)

Αφετηρία για επαναπροσδιορισμό των σημερινών αξιών - Σύρος - 23ος Δρόμος Ειρήνης

23ος Δρόμος Ειρήνης

Παρά τον βροχερό καιρό, ο «23ος Δρόμος Ειρήνης»,  τον οποίο διοργανώνουν από κοινού το 1ο Γυμνάσιο Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για τα ιστορικό γεγονότα του Πολυτεχνείου και την επακόλουθη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στη μαρτυρική Κύπρο, ολοκληρώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου με επιτυχία και αρκετά μεγάλη συμμετοχή συμμετεχόντων.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους 3 ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες της Άρσης Βαρών: η Αλεξία Παπαγεωργίου, η Μαρία Χριστοφορίδη και η Άννα Στρούμπου, εκπροσωπώντας επίσημα την Ελληνική Ομοσπονδία.
 
Την απόσταση των 21,5 χιλιομέτρων της φετινής σκυταλοδρομίας κάλυψαν διαδοχικά - ανά πεντακόσια μέτρα - 43 δρομείς (μαθητές απ’ όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου καθώς και σπουδαστές της Σχολής του Εμπορικού Ναυτικού), όσα και τα χρόνια κατοχής από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
 
 
Με τον τερματισμό τους στην Πλατεία «Τσιροπινά», πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σπύρου Μουστακλή και ακολούθως χαιρετισμοί, τραγούδια και ποιήματα από μαθητές του 1ου Γυμνασίου.
 
«Και φέτος, πιστοί στις ιστορικές παραδόσεις και συνεπείς στα κελεύσματα της καρδιάς μας και στους θεσμούς που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, είμαστε πάλι εδώ για 23η συνεχή χρονιά, θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, αντιστεκόμενοι στις αλλοτριωτικές καταστάσεις των καιρών τους», τόνισε η εμπνεύστρια του θεσμού, εκπαιδευτικός Σκεύη Λακαταμίτου, διερωτώμενη μεγαλοφώνως κατά πόσο σήμερα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι: «Πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι, μα η καθημερινή πραγματικότητα μας διαψεύδει. Το μόνο ελεύθερο στον άνθρωπο είναι η καρδιά του. Ούτε καν οι σκέψεις του δεν είναι λεύτερες, όταν βασανιστικά, χρόνια τώρα, προσπαθεί να βιώσει με αξιοπρέπεια και αδυνατεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς, n ιστορία επαναλαμβάνεται χωρίς να της δίνουμε τη δέουσα σημασία, γιατί το εγώ μας είναι πάνω από το εμείς. Η δύναμη, η δημιουργία και η πρόοδος όμως, βασίζονται στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό διδάσκουμε στις νέες γενιές και αυτό καλούμαστε να πράττουμε και οι ίδιοι. Έτσι πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στη ζωή μας και στη χώρα μας».
 
 
Η κα Λακαταμίτου συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι από την υλιστική ζωή που ζούμε σήμερα έχουμε διαγράψει τις σημαντικότερες ηθικές αξίες του παρελθόντος, απευθύνοντας έκκληση για επαναπροσδιορισμό της Κοινωνίας μας: «Έχουμε διαγράψει από τη ζωή μας και το λεξικό μας τη γνήσιες και σημαντικές λέξεις όπως, φιλοπατρία, φιλοπρωτία, φιλαλήθεια, ήθος, αθλητοπρέπεια. Όποιος γι' αυτά αγωνίζεται θεωρείται πεπαλαιωμένος, αναχρονιστικός, τρελός, ρομαντικός, ή γενικά ξεπερασμένος. Δόθηκε σε αυτές τις τόσο σπουδαίες λέξεις, αλλοτριωμένη έννοια και εθνικιστική  σημασία που διχάζει…Η λήθη βολεύει γιατί εφησυχάζει και δεν κοστίζει. Δίνει χώρο στην αλλοτρίωση. Η αντίσταση είναι αγκάθι που ξεσηκώνει. Πονά στην καρδιά μας, κύρια σε όσους από εμάς περάσαμε από τη χούντα, από το πραξικόπημα, από την εισβολή», και κατέληξε κάνοντας σαφές ότι είναι απαραίτητο πλέον να αποκηρύξουμε τη λήθη, χαράσσοντας νέους και πιο ελπιδοφόρους ορίζοντες για τις μελλοντικές γενιές.
 
Δριμύ κατηγορώ στη γενιά του Πολυτεχνείου και τις ευθύνες που φέρει για την σημερινή δεινή κατάσταση που βιώνει η χώρα εξαπέλυσε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, σημειώνοντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι - μη εξαιρώντας τον εαυτό του - θα έπρεπε να ντρέπονται να κοιτάξουν τη σημερινή νεολαία στα μάτια, καθώς με τις αλόγιστες πολιτικές τους έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για τους περισσότερους πολιτικούς, αντί του να γίνονται δέκτες των βαθύτερων πολιτικοκοινωνικών μηνυμάτων τα οποία εκπέμπει  η συγκεκριμένη μέρα,  η επέτειος αυτή δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μία αφορμή για προβολή και αποκόμιση προσωπικών οφελών.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  τιμητικές βραβεύσεις στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές εντός του κτηρίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.