Πέρασαν κιόλας 35 χρόνια… (Video – φωτο)

Πέρασαν κιόλας 35 χρόνια… Reunion αποφοίτων Λυκείων Σύρου έτους 1982

Reunion αποφοίτων Λυκείων Σύρου έτους 1982

 
Αναμνήσεις , αναπολήσεις και συγκινήσεις διάχυτες στη συνάντηση των αποφοίτων των Λυκείων του έτους 1982. 
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Αν και πέρασαν κιόλας 35 χρόνια από την τελευταία φορά που πέρασαν την σχολική είσοδο, κάθε φορά που βρίσκονται ξανά μαζί, λες κι χρόνος παγώνει καθώς ξαναγεύονται την ομορφιά της εφηβείας και την ανεμελιά μιας εποχής, τόσο μακρινής και συνάμα τόσο κοντινής.   
 
 
 
Αγκαλιές, πειράγματα, και γέφυρες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν κόπηκαν ποτέ.
 
Το reunion αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επανένωσης ανθρώπων που βιώσαν αλησμόνητες στιγμές μαζί και σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος και οι καταστάσεις τους χώρισαν, με αποτέλεσμα να έχουν να ιδωθούν από την αποφοίτησή τους.
 
 
 
Ορισμένοι, λόγω απόστασης και εργασιακών υποχρεώσεων, δεν καθίσταται δυνατό να δηλώσουν παρουσία, ωστόσο η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και η ανταλλαγή αναμνήσεων και πειραγμάτων αντισταθμίζει την φυσική τους παρουσία.
 
Μια τέτοια περίπτωση ήταν φέτος του Γιώργου, ο οποίος ζει στην Κρήτη και εργάζεται στον ΟΤΕ. Για 35 χρόνια δεν υπήρξε καμία επαφή μαζί του, όμως χάρη στην τεχνολογία κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του και - μέσα σε ένα κλίμα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά - η συνομιλία του με παλιούς συμμαθητές.  
 
 
Κάποιοι άλλοι , όπως ο Αντρέας και η Σοφία, ταξίδεψαν για να ξαναντικρύσουν αγαπημένα πρόσωπα και να ανταλλάξουν σφιχτές αγκαλιές και φιλιά μαζί τους.
 
 
Υπό τους ήχους μουσικής της δεκαετίας του 80, άπαντες, λικνίστηκαν στον φιλόξενο χώρο του καφέ «Μέγαρον», και έλαμψαν με την ομορφιά της μνήμης και οδηγό την τρυφερότητα, τα πειράγματα, και την εκφώνηση του «πανηγυρικού» της βραδιάς, από την Κατερίνα και την Τούλα.
 
 
Ένα CD με βίντεο, φωτογραφίες και κείμενα από την 30χρονη επανένωσή τους στον ιστορικό Ταρσανά της Σύρου στις 4 Αυγούστου 1982, το οποίο τους μοιράστηκε, θα κρατά για πάντα ζωντανές τις μνήμες και τις αναμνήσεις τους και συνάμα θα φέρνει διαρκώς κοντά τους πρόσωπα αγαπημένα.
 
 
Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την αποχώρηση από τον χώρο του reunion, σε αρκετούς δεν έκανε καρδιά να χωρίσουν. Έτσι, κατέληξαν σε γνωστό  φαστφουντάδικο της πόλης όπου παρέμειναν μέχρι και τις τέσσερις τα ξημερώματα, δεσμευόμενοι ότι στην επετειακή συνάντηση των 40 χρόνων θα δηλώσουν οπωσδήποτε παρουσία. 
 
 
Κι όπως λέει το πασίγνωστο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου: «Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε, με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς».