«Άφαντος ο εργολάβος» (Video)

«Άφαντος ο εργολάβος» Σύρος - Μάρκος Βουτσίνος - Αποκατάσταση στέγης στο Κτήριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Αποκατάσταση στέγης στο Κτήριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

 
«Ζωντανή» έμπαινε πάλι η βροχή, πριν λίγες ημέρες, στο εσωτερικό του κτηρίου το οποίο στεγάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, με τον εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει την επισκευή της στέγης, «άφαντο», όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΛΟΓΟ ο πρόεδρος του Εργ/κού Κέντρου Μάρκος Βουτσίνος.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Πράγματι, ενώ η προκήρυξη του ΟΑΕΔ, στον οποίο ανήκει ιδιοκτησιακά το κτήριο, είχε καρποφορήσει και αναδείχτηκε μειοδότης, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί, με αποτέλεσμα να βρει ο χειμώνας διάτρητη τη στέγη, με τα νερά της βροχής να εισβάλλουν  και να επιδεινώνουν την κακή κατάσταση των θαυμάσιων οροφογραφιών και τοιχογραφιών που υπάρχουν στους εσωτερικούς χώρους.
 
Έφεραν αποτέλεσμα οι προσπάθειες
 
Ο κ. Βουτσίνος αναφέρεται στις προσπάθειες που έκανε, προκειμένου να ξεκινήσει η επισκευή του κτηρίου, συνεπικουρούμενος και από τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας, τα οποία εστάλησαν στον ΟΑΕΔ, αλλά και τη βοήθεια της Γ.Σ.Ε.Ε, γεγονός το οποίο ευαισθητοποίησε τους αρμοδίους, με αποτέλεσμα τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά μόνο για την επισκευή της στέγης και με ένα ποσό της τάξης των 85.000 ευρώ, ποσό σχετικά μικρό αναλογικά με τις ανάγκες του κτηρίου το οποίο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, αλλά «τώρα με τα μνημόνια ποιος δίνει σημασία στα κτήρια», όπως λέει θυμοσοφικά ο πρόεδρος του Ε.Κ.
 
Παρά το γεγονός όμως πως ο εργολάβος εμφανίστηκε και τους ανακοίνωσε ότι επίκειται η έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα να γίνουν και μεταβολές με μεταφορά γραφείων στο εσωτερικό, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες, ενώ στην απορία μας πώς είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια επισκευή στέγης μέσα στον χειμώνα, ο κ. Βουτσίνος είχε έτοιμη την απάντηση «Τι περιμένετε; Στην Ελλάδα είμαστε», προσθέτοντας ότι «όσο αφήνουμε για το μέλλον την όποια επισκευή, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση και τόσο αυξάνεται το κόστος επισκευής».
 
Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς
 
Όπως υπογραμμίζει «Με τα λίγα χρήματα που δίνουν για την κάποια επισκευή της στέγης, το πρόβλημα δεν λύνεται. Η ζημιά στο εσωτερικό έχει γίνει. Πότε θα αποφασίζουν να το φτιάξουν;» Προσθέτει πως «Όσο το κτήριο ανήκε στην Εργατική Εστία βρίσκαμε άκρη. Η διατήρηση των οροφογραφιών και τοιχογραφιών απαιτεί μια σταθερή θερμοκρασία. Μόλις φέτος μας είπαν ότι θα μας δώσουν κάποια χρήματα για θέρμανση»».
 
Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει πως η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. «Σε περίπτωση βροχής σβήνουνε ακόμα και τα φώτα, γιατί μπαίνει η βροχή και προκαλούνται βραχυκυκλώματα. Μας είπαν ότι επειδή τα χρήματα είναι λίγα, θα φροντίσουν ώστε μέσα σε 15 ημέρες να τελειώσει η επισκευή. Μέσα σε 15 μέρες τι επισκευή θα γίνει; Εμείς φωνάξαμε και καταφέραμε να γίνει έστω και αυτή η επισκευή. Τώρα την επίβλεψη των εργασιών άλλοι την έχουν».
 
Το κτήριο ανήκει στους εργαζόμενους
 
Το κτήριο αυτό, γνωστό ως αρχοντικό του Γ.Δ. Βελισσαρόπουλου αρχικά άνηκε στην οικογένεια Αναργύρου και σήμερα στεγάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων. Στο υπέρθυρο της εισόδου υπάρχουν τα αρχικά Γ.Δ.Β. και η χρονολογία 1871. Είναι τριώροφο, ολομάρμαρο κτήριο με αέτωμα στο κέντρο του τελευταίου ορόφου, χτισμένο με λαξευτή ισόδομη τοιχοδομία. Η ζωγραφική με τοιχογραφίες και οροφογραφίες δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στους εσωτερικούς χώρους με τους μεγάλους διαδρόμους και τη διάταξη των δωματίων.    
 
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Βουτσίνος: Το κτήριο είχε αγοραστεί από την Εργατική Εστία με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, οπότε ουσιαστικά ανήκει  στους εργαζόμενους των Κυκλάδων και θα κάνουμε τα πάντα να το εμπεδώσουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του, δηλαδή ο ΟΑΕΔ», όπως συνηθίζει να λέει χαρακτηριστικά.