100 χρόνια ζωής συμπλήρωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων

100 χρόνια ζωής συμπλήρωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων - Σύρος -Προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις με τη ΓΣΕΕ

Προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις με τη ΓΣΕΕ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων (1918) – χρονιά η οποία τυγχάνει να συμπίπτει με την ίδρυση της ΓΣΕΕ – οι δύο φορείς προγραμματίζουν μια σειρά κοινών εκδηλώσεων, αποκάλυψε στον «Λ» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκος Βουτσίνος.

του Γιώργου Αλβέρτη

«Υπάρχει μια σκέψη και μια πρόταση να μπούμε κι εμείς στις εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ. Έχουμε πληροφορίες ότι θα συμπεριλάβει στις εκδηλώσεις της 3 – 4 Εργατικά Κέντρα απ' όλη την Ελλάδα. Έτσι, εμείς όχι μόνο θα απαιτήσουμε και θα μπούμε, αλλά η ιστορία μας το επιβάλει αυτό. Από τη Σύρο, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε η πρώτη απεργία, την οποία – σημειωτέον - κέρδισαν οι εργαζόμενοι»,  τόνισε ο κ. Βουτσίνος.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων τότε ήταν η κατάργηση της αγγαρείας (υπερωριακή εργασία δύο ωρών πέραν του ωραρίου) και η επί τρίωρο απασχόληση την Κυριακή υπέρ του εργοδότη. Η απεργία αυτή, με πολλά επεισόδια για την εποχή, πέτυχε με τη Σύρο να καταγράφει μια ακόμη πρωτιά στην λαμπρή ιστορία της.

Τον συντονισμό των δράσεων που θα λάβουν χώρα στη Σύρο έχει αναλάβει η Οργανωτική Γραμματέας Χριστίνα Οικονόμου η οποία δήλωσε στο «Λ»: «Με κριτήριο τα 100 χρόνια του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία προκειμένου να κάνουμε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις αναφορικά με τη δράση του Κέντρου όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούμε να συλλέξουμε κάποια αρχεία και στοιχεία από το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση την διαδικαστική και προσπαθούμε ότι κάνουμε να είναι πολύ σωστό και τεκμηριωμένο» τόνισε.

«Αν η ΓΣΕΕ συμφωνήσει και συμπεριλάβει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων στις εκδηλώσεις της, θα έρθει πολύς κόσμος στη Σύρο», υπογράμμισε ο κ. Βουτσίνος, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί γιατί η ΓΣΕΕ σκοπεύει να διασκορπίσει τα διάφορα δρώμενα που προγραμματίζει στα συμμετέχοντα Εργατικά Κέντρα.

«Πιστεύουμε ότι αυτές θα λάβουν χώρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν το Πάσχα του 2018», κατέληξε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων.