Χρονοβόρες διαδικασίες κόβουν στη μέση την πόλη

Χρονοβόρες διαδικασίες κόβουν στη μέση την πόλη - Σύρος - Ερμούπολη - Κατολισθήσεις στην περιοχή «Βούρλη»

Κατολισθήσεις στην περιοχή «Βούρλη»

 
Πλήρης ενημέρωση για το χρόνιο πρόβλημα  των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή «Βούρλης» πραγματοποιήθηκε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο από τους επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ.κ. Διακοδημητρίου και Καρακατσάνη, όπου και ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για την άμεση αποκατάσταση του τοιχίου που υποχώρησε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα, κόστους 27.368 ευρώ.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ωστόσο,  το κυρίως έργο το οποίο και θα αποκαταστήσει την ασφάλεια του δρόμου απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή του, με τους όποιους κινδύνους εγκυμονούν στο μεσοδιάστημα για τους διερχομένους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι η δραματική επιβάρυνση της κατάστασης του δρόμου οφείλεται στις κατά καιρούς παρεμβάσεις των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
 
Τόσο  ο συμπαραστάτης του Πολίτη Νικήτας Γρυπάρης όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τον Δήμο να ενημερώσει τους πολίτες για την επικινδυνότητα του δρόμου,  με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό να διασκεδάζει τις ανησυχίες τους, κάνοντας λόγο για άσκοπη κινδυνολογία.
 
Ειδικότερα, ο κ. Διακοδημητρίου ενημέρωσε το Σώμα ότι η επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει στην διάθεσή της η Τεχνική Υπηρεσία και στην οποία αποτυπώνεται η κατάσταση της περιοχής, χρήζει επικαιροποίησης, καθιστώντας σαφές ότι παράλληλα θα πρέπει να εκπονηθούν στατικές μελέτες, αλλά και άλλες που θα αφορούν την αποστράγγιση των υδάτων, προκειμένου αυτή να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή. Προσδιόρισε δε το διάστημα που απαιτείται για τη σύνταξη των μελετών, ύψους 72.000 ευρώ,  στους εννέα μήνες, με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό να δεσμεύεται στο Σώμα για την αναζήτηση πόρων ικανών για την ριζική αντιμετώπιση  του προβλήματος.
 
Παράλληλα, το Σώμα επικύρωσε τα υφιστάμενα μέτρα που στοχεύουν στην ασφάλεια των διερχομένων πολιτών και οχημάτων από το σημείο, καθώς και την διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την άμεση αποκατάσταση του τοιχίου, ενώ η απόφαση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη οικονομοτεχνικά στοιχεία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Διακοδημητρίου, το τοιχίο αντιστήριξης θα έχει βραχεία χρονική διάρκεια, έχοντας μοναδικό στόχο την αποτροπή περεταίρω επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο κατά την εκτέλεση του κύριου έργου να καθαιρεθεί. 
 
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η δημόσια αναφορά του αντιδημάρχου Αλέξη Αθανασίου στα αίτια που συνέβαλλαν στην επιβάρυνση της κατάστασης του οδοστρώματος στην συγκεκριμένη περιοχή. Όπως τόνισε, τα άγκιστρα που τοποθετήθηκαν προ 30ετίας λειτούργησαν πολύ καλά το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο εργασίες για την διέλευση δικτύων είχαν ως αποτέλεσμα το κόψιμο ορισμένων εξ’ αυτών, με αποτέλεσμα και λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων να οδηγηθούμε στο σημερινό αποτέλεσμα: «Εκεί λοιπόν ανακαλύπτεται (σ.σ. στις τομές που έγιναν πρόσφατα στο οδόστρωμα) ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δρόμος δεν είναι ότι έγινε ένα κακό τεχνικό έργο εκεί, αλλά προήλθε από μετέπειτα σκαψίματα που έγιναν στο συγκεκριμένο δρόμο από, κυρίως, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.  Δηλαδή κάποιες αγκυρώσεις που είχε το συγκεκριμένο τεχνικό έργο είχαν κοπεί… είχαν χαλάσει, με αποτέλεσμα ουσιαστικά το έργο το συγκεκριμένο του 1984 να παρουσιάζει προβλήματα».
 
Το ζήτημα παρουσιάζει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς βάσει των λεγομένων του αντιδημάρχου δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες:
1ον ) Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ασπάζονται τις απόψεις που εξέφρασε δημόσια στο Δ.Σ.;
2ον) Επέβλεπαν τις εργασίες διέλευσης των δικτύων;
3ον) Αν ναι, τότε γιατί δεν παρενέβησαν για την αποτροπή της καταστροφής μέρους των αγκίστρων;
 
Τα ανωτέρω ερωτήματα  χρήζουν απαντήσεων προκειμένου οι δημότες να γνωρίζουν τι πραγματικά έχει συμβεί και αν υπάρχουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση.
 
Τέλος, δεδομένης της αύξησης του τουριστικού ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και του γεγονότος ότι η πόλη θα παραμείνει χωρισμένη  στη μέση για διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων  για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οδών από Βροντάδο έως και τη Δόξα καθώς και η μέριμνα για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Δόξας και των γύρω περιοχών, με την τροποποίηση κάποιων δρομολόγιών των mini bus.