«Σκοπός είναι να κρατήσουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Ερμούπολης»

«Σκοπός είναι να κρατήσουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Ερμούπολης» - Σύρος - Τι δηλώνει ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος για τη μελέτη των κληροδότημάτων  που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια

Τι δηλώνει ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος για τη μελέτη των κληροδότημάτων  που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια

 
Με δηλώσεις του στο logotypos.gr ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος κάνει αναφορά στην μελέτη που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια για τα κληροδοτήματα και ειδικότερα για το ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ παραπέμποντάς μας για περαιτέρω διευκρινήσεις στον νυν αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη:
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
«Ο σκοπός είναι να μπορέσει κανείς να κρατήσει όλο αυτόν το πλούτο που έχει η Ερμούπολη και να διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα, ακόμη κι αυτή την κρίσιμη περίοδο, σε μια κατάσταση που θα επιτρέψει να γίνουν και αξιοποιήσιμα.
 
Από την αρχή σχεδόν της θητείας μας, δηλαδή από το 2011 μας απασχόλησε πάρα πολύ το θέμα της διαχείρισης των ακινήτων των κληροδοτημάτων και θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο και μια λύση για να τα αποκαταστήσουμε και στην συνέχεια να αξιοποιηθούν καθώς είναι πλούτος μοναδικός για την Ερμούπολη, τις Κυκλάδες και για την Ελλάδα γενικότερα. Βλέπετε άλλωστε τι ζήτηση έχει αυτή η εικόνα των νεοκλασικών στοιχείων της Σύρου  και ευρύτερα η εικόνα της Ερμούπολης».
 
Ο κ.  Πουσσαίος τονίζει ότι αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες έως ότου πειστούν τα διοικητικά συμβούλια των κληροδοτημάτων και των ιδρυμάτων να προχωρήσουν από κοινού στην αναζήτηση ενός φορέα κατάλληλου να τους προετοιμάσει μια μελέτη και παράλληλα  να διασφαλίσει και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να καταστούν τα κτίρια ελκυστικά για τους υποψήφιους επενδυτές: «Αυτή η εργασία ανατέθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων θεμάτων.. Να επισημάνω δε ότι η διοίκηση της τράπεζας είχε εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε στη συνέχεια, από το χαρτοφυλάκιό της, να υποστήριζε υποψηφίους επενδυτές. Πράγμα βέβαια το οποίο απαίτησε χρόνο και  κόπο αλλά  νομίζω άξιζε γιατί βρέθηκε μια φόρμουλα που θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα για την διάσωση των κτιρίων».
 
Όπως σημειώνει η μελέτη ξεκίνησε με το ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ, το οποίο αποτελεί και το επίκαιρο θέμα των ημερών: «Υπήρχαν,  όπως συμβαίνει πάντα,  εγγενείς δυσκολίες στο ξεκίνημα και φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε αποτυπώσει και μελετήσει το κτίριο και παράλληλα να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Έληξε η θητεία μας και δεν δυστυχώς δεν γνωρίζω αν ολοκληρώθηκαν ή όχι. Αυτό θα πρέπει να μας το πει η νυν Περιφερειακή Αρχή. Υπήρχε μια εμπλοκή με το θέμα των τουαλετών του κτιρίου, αλλά νομίζω ότι κι αυτό είχε ξεπεραστεί σε επανειλημμένες συσκέψεις που είχαν προηγηθεί,  καθώς είχε αποδεχθεί το Πολιτιστικό Ίδρυμα να μην υπάρχει έξτρα αμοιβή ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη».
 
Συνεχίζοντας τονίζει ότι υπάρχει ένας φάκελος ο οποίος περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην διάσωση των κτιρίων και αφορά όλα τα κληροδοτήματα. που είχαν αποδεχθεί να συμβασιοποιηθούν: Είχαμε μάλιστα βρει κι έναν τρόπο, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας κάποιου κληροδοτήματος – ιδρύματος, να έχουμε ένα ταμείο με κεφάλαιο που θα μας επέτρεπε να υποστηρίξουμε αρχικά το κόστος της μελέτης και στη συνέχεια θα γινόταν απόσβεση από τα έξοδα αξιοποίησής του.  Φυσικά όλα αυτά στην προκήρυξη προβλεπόντουσαν. Είναι όροι που μπορείτε να αναζητήσετε μέσα στον φάκελο.   
 
Η Μελέτη που αφορά το ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ βρισκόταν στο στάδιο της επεξεργασίας και της ολοκλήρωσης και τονίζω ότι εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε υπάρξει και στο παρελθόν, όταν επί νομαρχίας Μπάιλα είχαν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες, όμως απέβησαν άκαρπες διότι δεν υπήρχαν οι αδειοδοτήσεις. Κάθε επενδυτής δυσκολευότανε στην πράξη να προχωρήσει στην αδειοδότηση. Ήταν πολύ ευκολότερο λοιπόν για έναν φορέα που είχε την εμπειρία, όπως ήταν τον ΠΙΟΠ, να εξασφαλίσει αυτές τις αδειοδοτήσεις ιδιαίτερα από το ΚΑΣ, παρά κάποιος ιδιώτης».