«Υπ’ ατμόν» οι πεζοδρομήσεις σε Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη

«Υπ’ ατμόν» οι πεζοδρομήσεις σε Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη - Σύρος - Τι λένε Γιάννης Δεκαβάλλας και Μηνάς Αληφραγκής

Τι λένε Γιάννης Δεκαβάλλας και Μηνάς Αληφραγκής

 

Απόφαση που ανατρέπει πολλά δεδομένα και δημιουργεί σωρεία μελλοντικών προβλημάτων, ήταν αυτή που πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μέσα στον Οκτώβριο του 2017 και κοινοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πεζοδρομήσεις που αποφασίστηκαν το 2009 από το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Ερμούπολης.

του Θεοδόση Δανάμπαση

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε για τυπικούς λόγους τις σχετικές αποφάσεις με τις οποίες είχαν πεζοδρομηθεί οι οδοί Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, καθώς και κάποιες άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν οριστεί τότε.

Για το σχετικό θέμα είχε κατατεθεί προσφυγή  από 40 δημότες (Μάρτιος του 2014) που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Ερμούπολης (μόνιμοι κάτοικοι και επιχειρηματίες), οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων του Δήμου.

Μ. Αληφραγκής: Άμεση επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης

Ένας από τους 40 πολίτες που είχαν υπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων – πεζοδρομήσεων του 2009 ήταν και ο γιατρός Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος δήλωσε στο «Λ»: «Το πρόβλημα είναι γενικότερο, ειδικά από τότε που έγινε η νέα διαμόρφωση του λιμανιού. Δηλαδή, έχουνε μειωθεί κατά πολύ οι θέσεις στάθμευσης, έχει δυσχεράνει κατά πολύ η τροφοδοσία των καταστημάτων αλλά και των κατοίκων που ζουν μέσα στις πεζοδρομημένες περιοχές και βέβαια το πιο σημαντικό προσπάθησαν να δημιουργήσουν πεζόδρομους, οι οποίοι στο τέλος καταλήγουν να είναι τραπεζόδρομοι. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε γενικά όσοι δραστηριοποιούνται και κατοικούν στο Κέντρο της Ερμούπολης είναι πάρα πολλά. Βέβαια, από το 2009 που πάρθηκε η απόφαση μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι. Ίσως η νέα Δημοτική Αρχή να έκανε ένα είδος δημοσκόπησης κατά πόσο με τα σημερινά δεδομένα είναι αποδεκτή η πεζοδρόμηση αυτών των δύο οδών.

Είναι ένα Κέντρο πολύ περιορισμένο, χτισμένο σε  3 λόφους. Οι θέσεις στάθμευσης οχημάτων καθημερινά μειώνονται, και σε κάθε εκδήλωση που γίνεται στο Κέντρο της πόλης δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα αφού κλείνουν οι δρόμοι χωρίς λόγο και αιτία. Αυτό που έχει μεγάλη, λοιπόν, σημασία είναι ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κάτοικος που μένει μέσα σε αυτούς τους πεζόδρομους. Θα πρέπει να γίνει μία πλήρης αναθεώρηση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης και εδώ μεγάλες ευθύνες έχει η νυν Δημοτική Αρχή, η οποία δεν επανασύστησε την Δημοτική Αστυνομία. Πιστεύω και ήμουν υπέρ της ελεγχόμενης στάθμευσης με το ξυστό, το οποίο ήταν ένα μέτρο που απέδιδε. Δεν νομίζω ότι οι πεζοδρομήσεις, ειδικά στο Κέντρο της Ερμούπολης, είναι αυτές που μπορούν να προάγουν τη δραστηριότητα ή καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και καταστηματαρχών.

Θα μπορούσανε να πεζοδρομούνται οι δρόμοι σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις (λευκή νύχτα κ.ά.) αλλά όχι σε μόνιμη βάση. Θα πρέπει, λοιπόν, να επανέλθει το καθεστώς της ελεγχόμενης στάθμευσης διότι χωρίς αυτή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κανένα μέτρο. Το βλέπουμε ακόμα και σήμερα ότι ακόμα και οι μπάρες που υπάρχουν πολλοί λίγο εμποδίζουν τα μικρά κυρίως αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια και κυρίως τις μηχανές να έχουν πρόσβαση σε αυτούς. Τέλος, βλέπουμε και το τελευταίο που έχει συμβεί, κάθε Σάββατο κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων, να παραμένουν κλειστοί οι πεζόδρομοι χωρίς κανείς να μπορεί να τροφοδοτηθεί, είτε πρόκειται για την πλευρά των κατοίκων είτε των καταστηματαρχών".

Γ. Δεκαβάλλας: «Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας»

Κληθείς στον «Λ» να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρώην δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας τόνισε: «Όπως προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο λόγος της ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Ερμούπολης ήταν γιατί αυτή δεν επικυρώθηκε και δεν διενεργήθηκε ουσιαστικός έλεγχος από την τότε κρατική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το ΣτΕ δεν θέτει θέμα νομιμότητας της ίδιας της απόφασης απλώς κατά κάποιο τρόπο την θεωρεί ως ανυπόστατη δεδομένου ότι επέλεξε να κάνει σιωπηρή έγκριση η τότε κρατική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, χωρίς να ασκήσει σε βάθος νομικό  και ουσιαστικό έλεγχο ως όφειλε. Επομένως, δεν μπαίνει θέμα αν ήταν παράνομη η τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εφόσον, λοιπόν, έχουν υπάρξει μεταγενέστερες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου που δέχονται ουσιαστικά τις πεζοδρομήσεις και αυτές έχουν δημοσιευτεί ως κανονιστικού περιεχομένου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), και εφόσον αυτές οι μεταγενέστερες αποφάσεις δεν έχουν προσβληθεί από κάποιους πολίτες, τότε είναι σε ισχύ οι νεότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν κυρίως το θέμα των πεζοδρομήσεων, που αποτελεί και το κυριότερο θέμα της όλης συζήτησης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας πλέον εφόσον έχει υπάρξει μεταγενέστερη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή με την απόφαση για τη θεσμοθέτηση  πεζοδρομήσεων».

Προπομπός διεκδικήσεων και σωρείας προβλημάτων

Μετά από αυτή την δικαστική εξέλιξη, οι πεζοδρομήσεις των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη  βρίσκονται μετέωρες, ενώ τον ασκό του Αιόλου θα ανοίξουν τυχόν νέες προσφυγές πολιτών κατά παραβάσεων και προστίμων που τους είχαν επιβληθεί βάσει αυτών των πεζοδρομήσεων-κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Μάλιστα, ο κ. Στρογγύλης για το σχετικό θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ενημερώσει  το Σώμα ότι την επομένη της συνεδρίασης επρόκειτο να δρομολογηθεί και η πρώτη αγωγή για διαφυγόντα κέρδη κατά του Δήμου, με τον δήμαρχο να απαντά ότι για οποιαδήποτε απώλεια εσόδων επιβαρυνθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή από αυτή την διαδικασία, θα δρομολογηθούν και οι απαραίτητες ενέργειες για την απονομή των ευθυνών εκεί που τους αναλογούν.

Τέλος, με ανακοίνωσή του ο Δήμος, γνωστοποίησε ότι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 2547/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση 189/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου του τ. Δήμου Ερμούπολης για τυπικούς λόγους, "ενημερώνουμε τους δημότες και κατοίκους του νησιού μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο ότι, κατόπιν εντολής του Δημάρχου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου πρόκειται να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να ληφθεί νέα ανεξάρτητη απόφαση Κανονιστικού Περιεχομένου, η οποία θα ρυθμίζει τα κυκλοφοριακά θέματα, που ισχύουν σήμερα στην πόλη μας".