Αλληλέγγυες «σφαλιάρες» και συναδελφικά «αδειάσματα»

Αλληλέγγυες «σφαλιάρες» και συναδελφικά «αδειάσματα» - Σύρος - Σε «φιάσκο» εξελίχτηκε η συζήτηση για τη διοργάνωση του 3ου Τριάθλου

Σε «φιάσκο» εξελίχτηκε η συζήτηση για τη διοργάνωση του 3ου Τριάθλου

 

Επεισοδιακή κατάληξη είχε η συζήτηση για την πρόταση της εταιρείας Diaplous s.s.d.a. σχετικά με τη διοργάνωση του 3ουTRIMORE Syros Triathlon 2018, καθώς συγκεκριμένα σημεία της αποτέλεσαν «αγκάθια» έτσι ώστε να εγκριθεί στο σύνολό της από το Δημοτικό Συμβούλιο.

του Θεοδόση Δανάμπαση

Κατά τη διαδικασία, μάλιστα, των τοποθετήσεων, διάφορα μέλη της πλειοψηφίας «έβαλλαν» κατά συγκεκριμένων σημείων που υποστήριζε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης και αργότερα ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις εντός της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες μόνο απαρατήρητες και ασχολίαστες δεν πέρασαν από το Σώμα.

 «Αγκάθια» η πενταετία και ο όρος περί ανταγωνιστικών εκδηλώσεων

Σημείο εκκίνησης των αντιπαραθέσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο όρος που είχε ενταχθεί στις προτάσεις της Diaplous ώστε ο Δήμος να διαφυλάξει τα συμφέροντα της διοργάνωσης με το να εξασφαλίσει ότι την ίδια περίοδο δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση που θα δρα ανταγωνιστικά ως προς το3ο TRIMORE Syros Triathlon.

Για τον όρο αυτό επιφυλάχτηκαν τόσο ο Γιάννης Κεράνης από την μειοψηφία όσο και  ο Δημήτρης Κοσμάς από την πλειοψηφία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο για το πότε θα διεξάγονται οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, σε συνεννόηση βέβαια με τους διοργανωτές.

Το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης ουσιαστικά «αποκαλύφτηκε» ύστερα από ερώτηση του Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος ρώτησε τον Γουλιέλμο Πρίντεζη αν η πρόταση της εταιρείας για δέσμευση πραγματοποίησης του Τριάθλου για μια πενταετία είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου, καθώς στην εισήγησή της δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά. Εκείνος τότε απάντησε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα πως θα έπρεπε να θεωρείται και ως μέρος της εισήγησης αφού υπήρχε στις προτάσεις της εταιρείας.

Στη συζήτηση τότε παρενέβη ξανά ο κ. Κεράνης, ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και ο Σταύρος Γουσγουνέλης, οι οποίοι εναντιώθηκαν με την πρόταση αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να δεσμευτεί η οποιαδήποτε απόφαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου αφού τα οικονομικά του Δήμου μπορεί να μην επιτρέπουν μια τέτοια δαπάνη στο μέλλον.

Μάλιστα, η πρόταση του κ. Γουσγουνέλη ήταν ο Δήμος να μην δίνει καν τις 5.000 χιλιάδες που έχει συμφωνήσει με την εταιρεία αφού ο προϋπολογισμός της όλης διοργάνωσης – σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρείας – κυμαίνεται περί τις 250.000 ευρώ, οπότε αυτές οι 5000 ευρώ θα μπορούσε κάλλιστα να «καλυφτούν» από τους χορηγούς και όχι από τον Δήμο.

«Κάλυψη» από Μαραγκό και «άδειασμα» από Παπαμανώλη

Οι τοποθετήσεις των μελών της πλειοψηφίας «στρίμωξαν» για τα καλά τον κ. Πρίντεζη, ο οποίος μετά τα συναδελφικά «χτυπήματα» που δέχτηκε, είδε τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό να προσπαθεί να τον ξελασπώσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός προσπάθησε να περάσει ο ίδιος στην αντεπίθεση, επιχειρηματολογώντας υπέρ των δύο παραπάνω σημείων, λέγοντας πως αν ήταν αυτός ο εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής ή του LG AEGEAN BASKETBALL, θα έπαιρνε την διοργάνωση και θα έφευγε από τη Σύρο με αυτή τη στάση που έβλεπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι εταιρείες προσδοκούν σε στέρεα εδάφη για να μπορούν να προγραμματίζουν και να επενδύουν σε τόσο υψηλού επιπέδου αθλητικά γεγονότα – προϊόντα.

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, ήρθε το απρόσμενο «άδειασμα» του Δημάρχου από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ και πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παπαμανώλη, ο οποίος – νουθετώντας τον κ. Πρίντεζη και τον κ. Μαραγκό – τόνισε ότι τα επιτυχημένα αυτά προϊόντα είναι αποτέλεσμα του Δήμου και ότι οι οποιεσδήποτε διοργανώτριες εταιρείες δρουν ως προμηθευτές, θέλοντας να καταδείξει ότι ακόμη κι αν φύγουν, κάποιοι άλλοι θα πάρουν τη θέση τους, με τον Δήμο να συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Στην προσπάθειά του, λοιπόν, ο κ. Μαραγκός να συμμαζέψει τα «ασυμμάζευτα», και αφού η πρόταση για πενταετία δεν αποτελούσε μέρος της εισήγησης της Αθλητικής Επιτροπής Αθλητισμού, πρότεινε να απαλειφθεί αυτός ο όρος και η συζήτηση να επανέλθει σε μεταγενέστερο Δημοτικό Συμβούλιο, όπερ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.