Πιέσεις από παντού για εκ νέου υποψηφιότητα

Πιέσεις από παντού για εκ νέου υποψηφιότητα - Σύρος - Τι δηλώνει ο Γιάννης Δεκαβάλλας

Τι δηλώνει ο Γιάννης Δεκαβάλλας 

 
Ενώ ήδη κυκλοφορεί ο 2ος τόμος του βιβλίου του τέως δημάρχου Σύρου Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα με τίτλο «Αναμνήσεις ενός Δημάρχου», ο ίδιος, σε συνέντευξή του στον ΛΟΓΟ, δεν διαψεύδει τις πληροφορίες μας ότι δέχεται επίμονες πιέσεις προκειμένου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές, επικεφαλής ψηφοδελτίου, αλλά -εμμέσως πλην σαφώς, μέσω των δηλώσεών του- δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Ο δεύτερος τόμος, όπως ο ίδιος εξηγεί, αναφέρεται «στα γεγονότα, στις δραστηριότητες και γενικότερα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου και αφορούν στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη μου δημαρχιακή θητεία».
 
«Σκοπός μου ήταν να αφήσω το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της Σύρου της περιόδου αυτής»
 
Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει θερμά τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος επιχορήγησε κατά μεγάλο μέρος την έκδοση του 2ου τόμου, όπως είχε επιχορηγήσει και την έκδοση του 1ου τόμου, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι «Τα έσοδα από τις πωλήσεις του 1ου τόμου διατέθηκαν υπέρ των σκοπών της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του νησιού, ενώ τα έσοδα από τον 2ο τόμο θα διατεθούν, εκτός των δύο προαναφερθέντων κοινωνικών φορέων, αλλά και υπέρ του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2003 από τη Δημοτική μας Αρχή».
 
Στο σημείο αυτό δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την «ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, εκτύπωση και βιβλιοδέτηση τόσο το 1ου τόμου όσο και για του 2ου, αλλά και τον «ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», ο οποίος επωμίστηκε το βάρος της διάθεσης και της κατανομής των αναλογούντων ποσών στους κοινωνικούς φορείς.
 
Στην ερώτηση, πόσο η έκδοση αυτή των δύο τόμων αποσκοπεί στην υστεροφημία του, απάντησε ότι «Σκοπός μου ήταν να αφήσω το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της Σύρου της περιόδου αυτής και όχι μόνο. Ασφαλώς είχα στο μυαλό μου να κάνω έναν απολογισμό του δημοτικού έργου αυτών των 24 χρόνων και όχι μόνο, αλλά ο βασικός μου σκοπός ήταν αυτός, δηλαδή να δώσω ιστορικά στοιχεία που ήταν άγνωστα ή έχουν ξεχαστεί ορισμένα από αυτά, όπως μου έχουν πει αρκετοί συνάδελφοι με τους οποίους υπηρετήσαμε μαζί τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια».
 
 Άλλη η γοητεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 
Η επόμενη ερώτηση αφορά, με αποκρυσταλλωμένη πλέον άποψη για την υπηρεσία του στην Τοπική (32 χρόνια) και την Περιφερειακή (3 χρόνια) Αυτοδιοίκηση, αν τον εκφράζει ο ρόλος του περιφερειακού συμβούλου, όταν δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Γιάννης Δεκαβάλλας σήμερα είναι έξω από τα νερά του. Απαντά χωρίς δισταγμό: «Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Είναι ένας θερμός ο οποίος δεν έχει  ούτε τη γοητεία ούτε την ελκυστικότητα που έχει ο βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είσαι ενεργός και για όλα πρέπει να ενδιαφέρεσαι και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός με φθίνουσα πορεία και δεν έχει τόσο καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα στα νησιά μας, λόγω της μεγάλης πολυδιάσπασης με 48 κατοικημένα νησιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ένας περιφερειακός σύμβουλος να έχει άμεση γνώση του τι γίνεται σε απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου ή ακόμη και των Κυκλάδων».
 
 Οι Κυκλάδες δορυφόρος της Δωδεκανήσου
 
Εύλογη η ερώτηση που ακολουθεί: Θα προτιμούσε κάθε νομός να αποτελούσε ξεχωριστή περιφέρεια στο Νότιο Αιγαίο, ώστε να ήταν πιο ευέλικτος διοικητικά, αλλά και με το δεδομένο ότι είναι εκ προοιμίου γνωστό ότι σε συνεχή βάση ο περιφερειάρχης θα είναι Δωδεκανήσιος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις Κυκλάδες; Απαντά πως «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο πάνω σε ένα θέμα το οποίο θέλει εμπεριστατωμένη μελέτη για να απαντηθεί. Είναι γεγονός πως έτσι όπως εξελίσσεται ο θεσμός, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι Κυκλάδες τείνουν να γίνουν δορυφόρος της Δωδεκανήσου».
Πόσο ικανοποιημένος είναι από το έργο το οποίο επιτελεί η σημερινή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Απαντά αρνητικά, χωρίς να αφήσει στο απυρόβλητο και τον ρόλο που διαδραματίζει η μείζονα μειοψηφία στην οποία συγκαταλέγεται και ο ίδιος. «Όχι, ασφαλώς. Θα μπορούσε κάποιος να καταλογίσει πολλά στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά όχι και λίγα στη δική μας λειτουργία, αν και ο Γιάννης Μαχαιρίδης έχει διαγράψει μια θεαματική πορεία και έχει αποκτήσει την αποδοχή και εμπιστοσύνη του κόσμου στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Η κριτική αφορά στην παράταξη και όχι στο πρόσωπο του επικεφαλής της».
 
Δεν βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή
 
Μοιραία η συνέντευξη  παίρνει άρωμα Αυτοδιοικητικό και μάλιστα στα του οίκου μας. Πόσο επιτυχημένη θεωρεί τη σημερνή Δημοτική Αρχή, η οποία διαδέχτηκε μια άλλη με έναν επί 24 χρόνια επικεφαλής της και δήμαρχο; Απαντά: «Στον βαθμό που η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει μεταβάλλει την πολιτική της σε πάρα πολλά θέματα, σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, θα ήμουνα ανειλικρινής αν έλεγα ότι συμφωνώ και συμπαρατάσσομαι  με τη στροφή της πολιτικής που έχει επιχειρηθεί σε πολλούς τομείς. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχει κάνει και θετικά βήματα, αλλά σε πάρα πολύ βασικούς τομείς που αφορούν τις δραστηριότητες του Δήμου και έχουν να κάνουν γενικότερα με τις ανάγκες του νησιού εκτιμώ πως η στροφή που έχει γίνει δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
 
Το μέλλον ανήκει στους νέους ανθρώπους
 
Δεδομένη εκ των πραγμάτων η ερώτηση, η οποία αφορά τα όσα φημολογούνται τελευταία, αυθαίρετα αλλά συνεχώς διογκούμενα, για μια πιθανή εκ νέου κάθοδό του επικεφαλής ψηφοδελτίου στις επόμενες δημοτικές εκλογές, με πιεστικές προτάσεις προκειμένου να πειστεί και να το επιχειρήσει. Απαντά ότι «Έχω κρούσεις, πιεστικές θα έλεγα, και από στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου, από παλιούς αυτοδιοικητικούς, αλλά και από τον απλό κόσμο».
 
Αυτό σημαίνει πολλά, αλλά ποια είναι η δική του θέση; «Η δική μου θέση είναι πως σε λίγους μήνες συμπληρώνω 35 χρόνια στα κοινά, δηλαδή 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος, 24 χρόνια δήμαρχος και 3 χρόνια περιφερειακός σύμβουλος. Εκτιμώ ότι το νησί θα μπορέσει να βρει τα βήματα, τα πατήματα  και τον σωστό δρόμο του μέσα από νέους ανθρώπους».
 
Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει εντελώς από το πολιτικό σκηνικό του τόπου; Απαντά: «Θα είμαι πρόθυμος να βοηθήσω όπου χρειαστεί και πάντα ήμουνα πρόθυμος να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια από δίπλα όπου και όποτε μου ζητήθηκε ή θα μου ζητηθεί, αλλά η εκτίμησή μου είναι αυτή», είπε καταλήγοντας, ενώ στην ερώτηση αν του έχει ζητηθεί  βοήθεια από την παρούσα Δημοτική Αρχή, απάντησε θετικά: «Σε ορισμένα θέματα έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, όχι βέβαια σε πάρα πολλές περιπτώσεις».